Mano, kad medžių kirsti negalėjo

Tomas Pitkauskas GRYNAS.lt informavo, kad Vilniaus rajone, šalia sodų bendrijos „Dobilas“ vyksta negeri dalykai. Vyras atskleidė, kad jo kaimynas prie pat sodų bendrijos esančiame nuosavame miške iškirto maždaug 5- 6 pušis. Jis įsitikinęs, kad miškas iškirstas nelegaliai, nes tai yra rekreacinės paskirties žemė.

„Tai yra rekreacinės paskirties žemė. O jis (kaimynas – red. past.) penkias ar šešias pakankamai aukštas pušis nukirto. Didžiausias klausimas yra dėl leidimo. Visi man skirtingas versijas pateikia. Vieni sako, kad leidimas išduotas, o kiti sako, kad yra tik prašymas. Kreipiausi į Aplinkos ministeriją, kodėl buvo leidžiama rekreacinėje zonoje kirsti medžius. Tai yra rekreacinės paskirties sklypas, todėl kirtimai turėtų būti ribojami. Čia būtų lygiai tas pats, jei aš atvažiuočiau į Druskininkus ir vidury miesto nusikirsčiau medį“, - sakė T. Pitkauskas.

Dėl iškirstų medžių pašnekovas teigė kreipęsis į visas įmanomas institucijas, tačiau iki šiol negaunantis tikslaus atsakymo, ar kirtimai buvo legalūs. Be to, vyrui atrodo neįtikinami kaimyno paaiškinimai, kodėl jis iškirto medžius.
R. Stankevičius
Tiesiog pavadinimą reikėjo skirti į dvi dalis. Buvo gerai sužymėta, bet blogai įforminta. Dėl to savininkas yra nekaltas. Todėl girininko pavaduotojui planuojame skirti baudelę – pusę minimumo.

„Jis paaiškino, kad medžiai galėjo nukristi ant kaimynų namų. Bet ten aplink nėra jokių namų. Dėl to ir kyla klausimas: kas leido kirsti? Iškirtus medžius kreipiausi į policiją. Ji šį faktą yra užfiksavusi. Bet toliau niekas nevyksta. Aš noriu gauti atsakymą, ar buvo išduotas leidimas. Jei buvo išduotas, tai kodėl? Nes jeigu taip, tada visus medžius galima iškirsti. Čia buvo normalūs medžiai. Jei taip ir toliau, tada visi einam ir kertam“, - piktinosi T. Pitkauskas.

Vis dėlto paaiškėjo, kad pašnekovas su medžius iškirtusiu kaimynu dėl šio miško bylinėjasi teismuose. Jis siekia, kad matininkai iš naujo atliktų matavimus. „Tai nėra mano žemė. Ji priklauso kaimynui, su kuriuo vyksta teismai. Jis labai keistai persikėlė savo žemės sklypą apeinant kaimynus. Todėl dabar vyksta teismai ir tie sklypai greičiausiai bus permatuojami. Nors (sklypą – red. past.) jis įsiteisinęs, bet yra paduotas į teismą, nes matininkai, darę matavimus, juos padarė neteisingai. Jie jau yra netekę matininkų licencijos,“ - kalbėjo vyras.

GRYNAS.lt komanda, nuvykusi į „Dobilo“ sodų bendriją, suskaičiavo, kad iš viso nukirstos 8 pušys. Teritorija šiuo metu gražiai sutvarkyta. O kirtimo pėdsakus išduoda tik styrantys žemai nupjauti kelmai. Iš jų storumo galima spręsti, kad ne visi medžiai buvo seni. Kita vertus, netoli tos vietos, kur augo medžiai, namų ir tvorų, kuriems jie savaime nuvirtę galėtų pakenkti, nebuvo.

Pareigūnai: viskas legalu

Vilniaus rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas GRYNAS.lt patvirtino, kad šalia „Dobilo“ sodų bendrijos esančiame sklype iš tiesų buvo iškirsta medžių. Tačiau jis aiškino, kad kirtimai yra legalūs, kadangi leidimas yra oficialiai išduotas.

„Iškirsta su leidimais nuosavame miške, kuris ribojasi su sodų bendrija. Tie medžiai yra ne sodų bendrijoje, bet miške. Žinoma, kad buvo galima kirsti, nes žmogus turėjo leidimą. Tačiau pasirodo, kad yra trys skundai“, - sakė M. Bekasėnas.

Valstybinės miškų tarnybos vyriausiasis specialistas Ramūnas Stankevičius taip pat teigė, kad šalia sodų bendrijos pušys iškirstos legaliai. Pareigūnas tikino pats davęs leidimą kirsti medžius. Nepaisant to, jis teigė žinantis, kad tai patiko ne visiems. Vis dėlto, jo nuomone, kaimynai susipyko dėl visai kitų priežasčių, o miškas yra tik priedanga, leidžianti suremti ietis.
T. Pitkauskas
Tai yra rekreacinės paskirties sklypas, todėl kirtimai turėtų būti ribojami. Čia būtų lygiai tas pats, jei aš atvažiuočiau į Druskininkus ir vidury miesto nusikirsčiau medį.

Nors miško savininkui, pasak pašnekovo, pretenzijų niekas neturi, tačiau girininko pavaduotojas, atlikęs formalumus, šokių tokių problemų vis dėlto turės. „Savininkas vasario mėnesį yra padavęs ketinimą kirsti mišką ir jis buvo patvirtintas. Leidimą pats išdaviau. Girininko pavaduotojas atžymėjo medžius. Tačiau kirtimų pavadinimą reikėjo keisti, kadangi dalis buvo sanitarinio kirtimo dėl nusilpusių ir aplaužytų medžių, o kita dalis – kaip pavojingų ir pasvirusių medžių virš pastatų ir tvoros iškirtimas. Netiksliai įforminti dokumentai. Tiesiog pavadinimą reikėjo skirti į dvi dalis. Buvo gerai sužymėta, bet blogai įforminta. Dėl to savininkas yra nekaltas. Todėl girininko pavaduotojui planuojame skirti baudelę – pusę minimumo. Jeigu jis nei karto nebaustas, tai bus 50 litų. Daugiau jokių pažeidimų nerasta“, - atskleidė R. Stankevičius.

Anot jo, išduotame leidime buvo leista iškirsti daugiau medžių. Todėl, jo teigimu, tai bus galima padaryti ateityje.

„Kiek suprantu, ne visi medžiai iškirsti. Kitus bus galima taip pat iškirsti. Leidimas nėra anuliuotas. Ten yra privatus miškas ir kaimynai pykstasi dėl kitko. Tokiu būdu jie bando suremti ietis. Todėl triukšmas tęsiasi daugiau nei mėnesį“, - aiškino inspektorius.