Leidinys - lyg odė lietuviškiems peizažams

Leidinys skirtas keliautojams, besidomintiems gražiausiomis Lietuvos vietovėmis, kurios turi   saugomos teritorijos statusą: nacionaliniai ir regioniniai parkai, draustiniai ir rezervatai.

Knygoje pateikiamas 41 nuotaikingas maršrutas po saugomas teritorijas. Lietuvos žmonės kviečiami keliauti gamtos maršrutais: pėsčiųjų ir dviračių takais, upėmis ir ežerais, pasidairyti nuo kalvų ir apžvalgos bokštų, susipažinti su gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis.
V. Vitkauskas
Daug yra ypatingų vietų mūsų Lietuvoje! Galėtum kojos iš savo krašto neiškelti, ir vis būtų ką naujo, įdomaus, prasmingo pažinti.

Leidinyje pristatomi 5 nacionaliniai ir 30 regioninių parkų, rezervatai ir draustiniai. Keliaujant gamtoje, daugiau dėmesio rekomenduojama sutelkti į aplinką. Unikali gamta, kraštovaizdžio įvairovė, retos augalų ir gyvūnų rūšys, kultūros paveldas – mūsų krašto turtai, kuriuos galima išvysti Lietuvos saugomose teritorijose.

Lankytojui siūlomi maršrutai po saugomas teritorijas, pažintinių takų schemos ir žemėlapiai, lankomų objektų aprašymai, išryškinami kiekvienos saugomos teritorijos ypatumai. 

Leidinį papuošė apie 500 aukštos kokybės spalvotų nuotraukų, kuriose - ypatingas Lietuvos kraštovaizdis, gamtos paminklai, retos gyvūnų ir augalų rūšys.

Pabrėžia lietuviškos gamtos unikalumą

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, nacionaliniuose, regioniniuose parkuose, rezervatuose saugomos ir puoselėjamos vertingiausios šalies teritorijos, gamtos ir kultūros vertybės. Ir kiekviena jų - vis kitokia, išskirtinė. Gamta standartų nepripažįsta, vis kitaip išraito upės vingius, salas užaugina, vis kitokiais miškais kalvas, gūbrius ar lygumas aprėdo.
Saugomų teritorijų žemėlapis

Knygos „Ypatinga Lietuva. Keliaujame po saugomas teritorijas“ pratarmėje keliautojas ir alpinistas Vladas Vitkauskas rašo: „Daug yra ypatingų vietų mūsų Lietuvoje! Galėtum kojos iš savo krašto neiškelti, ir vis būtų ką naujo, įdomaus, prasmingo pažinti. Džiugu, kad tos nekasdieniškos vietos vis plačiau žinomos, jomis rūpinamasi. Ši knyga bus nuostabi dovana ir kompasas kiekvienam, ieškančiam atgaivos gimtojoje žemėje, jos gyvosiose gamtos ir būties versmėse“.