Vilniaus savivaldybės aplinkos apsaugos specialistai sako, kad šiukšlių atvežimo į sąvartyną, vadinamąjį vartų, mokestį didinti būtina. Esą 2012 metais, uždarius pirmąją Kazokiškių sąvartyno sekciją, ir nuo 2013 sausio pradėjus eksploatuoti antrąją, reikia sukaupti pinigų tų sekcijų uždengimui, filtrato sutvarkymui, trečios sekcijos projektavimui, naujų valymo įrenginių statybai. O pagal atliekų surinkimo įstatymą, atliekų tvarkymo kaštus turi padengti vartotojas, t.y. gyventojas. Todėl nuo balandžio šiukšlių vežėjams vartų mokestis didinamas nuo 69 litų iki 113, t.y. 63 procentais. Už šiukšlių išvežimą daugiau mokės ir gyventojai. Skaičiuojama, kad 50 kv. metrų butui šiukšlių išvežimas turėtų brangti trimis litais.

„Daugiabučio namo gyventojui, 2009 metais patvirtintas maksimalus tarifas buvo 21 centas, dabar yra patvirtintas maksimalus tarifas 27 centai už kv. metrą. Tarifas pabrango 28 procentais, o vartų mokestis, kaip minėjau, pabrango 63 procentais. Buvo ilgos derybos su atliekų surinkėjais ir vežėjais, kad tarifas gyventojui būtų mažesnis negu pabrango vartų mokestis“, – teigia Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento skyriaus vedėja Vita Braškienė.

Tačiau naujos kainos įsigalios, tik kai teismas patvirtins taikos sutartį tarp Vilniaus savivaldybės ir atliekų vežėjų. Mat prieš dvejus metus Vilniaus valdžia buvo užsimojusi vartų mokestį maždaug 20 litų kelti tik atliekų vežėjams, o gyventojams – šiukšlių išvežimo nebranginti. Patyrę nuostolių vežėjai savivaldybę apskundė teismui. Po beveik metus trukusių derybų apsispręsta pasirašyti taikos sutartį.

„Atliekų tvarkytojai nori aiškiai pareikšti, jog šis kainų padidėjimas nėra inicijuotas atliekų tvarkytojų. Mes tikrai nebūtume reikalavę kelti mokesčio gyventojams, jeigu nebūtų kilęs vartų mokestis“, – pažymi UAB „Ecoservice“ generalinis direktorius Saulius Budrevičius.

„Norėtųsi atkreipti dėmesį, kad gyventojai, jungdamiesi į nepriklausomas bendrijas ir patys administruodami, turi galimybes sutaupyti apie 10–15 procentų. Reikia steigti bendrijas ir patiems administruoti savo namą ar kelis namus“, – siūlo UAB „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė.

Jei iki balandžio 5 dienos, kaip tikisi savivaldybė, taikos sutartis įsigalios, vartų mokestis kils ir kitoms Vilniaus regiono savivaldybėms – Trakų, Elektrėnų, Širvintų, Šalčininkų, Ukmergės, Švenčionių ir Vilniaus rajono savivaldybėms.