Milžiniška Ivanpaho saulės jėgainė, kuri oficialiai buvo atidaryta praėjusią savaitę, saulės spinduliuotę paverčia „žalia“ energija. Didesniame nei 1,4 tūkst. ha plote išdėstyti daugiau nei 300 tūkst. veidrodžių nukreipia šviesą į tris bokštus, kuriuose yra įtaisyti katilai. Juose esantis vanduo nuo karščio užverda, o susidarę vandens garai varo turbinas, kurios švaria elektra aprūpina apie 140 tūkst. namų.

Citata
„BrightSource Energy Inc.“, rašo, jog keletas paukščių skrendančių per veidrodžių sukoncentruotus spindulius buvo smarkiai nudeginti didesnės nei 1000 laipsnių temperatūros.

Paukščiams, kita vertus, tokia efektyvi sistema nieko gero nežada.

Vietos laikraštyje „The Desert Sun“ teigiama, jog rugsėjo mėnesį, kai elektrinė buvo testuojama, jos teritorijoje buvo rasti 30 žuvusių ar sužeistų paukščių. 15-os iš jų sparnai buvo nusvilę. Be to kasmėnesinėje ataskaitoje, ruošiamoje elektrinę valdančios kompanijos „BrightSource Energy Inc.“, rašoma, jog keletas paukščių skrendančių per veidrodžių sukoncentruotus spindulius buvo smarkiai nudeginti didesnės nei 1000 laipsnių temperatūros.
Mohavės dykumoje pastatyta saulės jėgainė

Neskubama uždegti žalią šviesą tolesnėms statyboms

Tolimesni tokių elektrinių plėtros planai regione nėra aiškūs. Kaip rašo naujienų agentūra „Reuters“, „BrightSource“ kol kas nesugebėjo gauti leidimo kitos saulės elektrinės statybai Kalifornijoje. To priežastis, kaip manoma, yra išaugęs susirūpinimas elektrinės keliama žala gamtai, įskaitant vietos paukščius.

„The Wall Street Journal“ praneša, jog elektrinė bendradarbiaus su valstijos ir federalinėmis agentūromis atliekant dvejų metų studiją, skirtą tirti, kaip elektrinė veikia vietos paukščius. Pasak „BrightSource“ atstovo, kol kas dar per anksti kalbėti, ar neigiamas poveikis paukščių populiacijai išvis bus pastebimas.

Nepaisant tokių teiginių, leidimo statyti panašias elektrines kompanijai suteikti neskubama. Ekspertų manymu, dėl šios priežasties „BrightSource“ greičiausiai pereis prie labiau tradicinių, mažesnių saulės jėgainių statybos.