O kas, jei ant sąvartyno žemės išdygs namai?

Naujininkuose gyvenantis Stanislovas GRYNAS.lt pasakojo, kad ši teritorija turi neaiškų statusą, todėl kelia klausimą, ar teisėtai yra paversta sąvartynu: „Kiek žinau, statybines atliekas galima vežti tik į stambiagabaričių atliekų aikšteles, artimiausia jų yra Liepkalnyje. Tačiau čia keliauja įvairios statybinės atliekos, kurias veža „Grinda“. Keli kilometrai iki Aušros vartų dedasi tokie negeri dalykai“, - savo nuogąstavimus išsakė vietinis gyventojas.

Jam antrino ir skaitytojas Olegas. Jo teigimu, į minimą teritoriją įvairios atliekos keliauja nuo neatmenamų laikų.

„Vietiniai čia irgi gali atvežti šiukšles, tačiau nėra labai patogu privažiuoti. Labiau jie tai daro gretimai esančiuose miškeliuose. Pernai žiemą net teko užfiksuoti tokį atvejį – ėjome pro šalį ir pamatėme atvažiavusį automobilį, jo bagažinė buvo atidaryta ir matėsi, kad vairuotojas ketina iškrauti kelis maišus šiukšlių. Paklausėme, ką čią darantis ir sugėdinome“, -  prisiminė Olegas.

Jam didžiausią nerimą kelia tai, kad išvešėjęs sąvartynas, kuriame statybinės atliekos laidojamos tiesiog į žemę, ateityje gali virsti kieno nors namais: „Nepavyzdžiu žmonėms, kuriems gali tekti ten gyventi“, - sakė Olegas. Jis sako girdėjęs, kad netoli šios teritorijos yra derinamas detalusis planas ir ten ateityje kils nauji namai.

Pašnekovas kelia klausimą – ar panašus likimas nelaukia ir sąvartyno teritorijos? Juk žemę galima išlyginti ir čia galimai gyvensiantys žmonės gali net nežinoti, kas slypi po žeme.Vėliau jie gali sulaukti netikėtų siurprizų, kaip ir vienas sklypo Šiltnamių gatvėje savininkas, kurio statybvietėje vasario 18-ą dieną atrasta apie 10 tonų pavojingos sieros.

Visą sąrašą stambiagabaričių atliekų aikštelių galite rasti čia.

Savivaldybė: sąvartynui sutvarkyti trūksta lėšų

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža GRYNAS.lt tikino, kad minimoje teritorijoje daugiau nei prieš dešimtmetį veikė Vilniaus miesto sniego – smėlio sąvartynas.

„Juo naudojosi kai kurios komunalinės ir kelių tvarkymo bendrovės. Taip pat dar nuo sovietmečio minėtoje teritorijoje yra susikaupusios stambiagabaritės statybinės atliekos: gelžbetonio nuotrupos, metalinė armatūra. Vilniaus miesto savivaldybės specialistai pagal galimybes kiekvieną pavasarį tvarko šią teritoriją – iškerta krūmus, išveža dalį atliekų į sąvartyną Liepkalnio gatvėje. Tačiau visiškai sutvarkyti teritoriją trukdo lėšų trūkumas“, - situaciją komentavo V. Pauža.
Naujininkų gyventojas Olegas
Pernai žiemą net teko užfiksuoti tokį atvejį – ėjome pro šalį ir pamatėme atvažiavusį automobilį, jo bagažinė buvo atidaryta ir matėsi, kad vairuotojas ketina iškrauti kelis maišus šiukšlių. Paklausėme, ką čią darantis ir sugėdinome.

Anot jo, šioje teritorijoje užfiksuotos krovininių automobilių vėžės leidžia spėti, kad į šią vietą kai kurie gyventojai ar įmonės iki šiol nelegaliai gabena atliekas. Todėl Vilniaus miesto savivaldybė, pastebėjus, į šią vietą gabenamas atliekas, prašo gyventojų nelikti abejingais ir apie tai pranešti Viešosios tvarkos skyriui tel. 85 219 7948.

Išsakius vietos gyventojų nuogąstavimus, kad minimoje teritorijoje ateityje gali iškilti gyvenamieji namai, savivaldybės specialistas patikino, kad tokių planų nėra.

„Pagal Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrajį planą iki 2015 metų, schemoje pažymėta teritorija patenka į teritoriją netinkamą gyventi - verslo, gamybos, pramonės teritoriją. Taigi tai yra valstybinė žemė. Nėra parengto detaliojo plano ar suformuoto sklypo“, - sakė V. Pauža.