Akcijos organizatoriai atrinko 7 pranešimus, kurie buvo informatyviausi ir padėjo aiškiai identifikuoti pažeidėjus arba užterštas teritorijas, kurias reikia sutvarkyti.

Organizatorių prizai atiteko Robertui Šimkūnui, Robertui Bardauskui, Reginai Misiūnienei, Reginai Pakalnienei ir Edvinui Bacevičiui. Šie žmonės įrodė, kad jie neabejingi aplinkai, kurioje gyvena ir supranta, kad tik su visuomenės pagalba įmanoma užtikrinti, kad ateityje šiukšlintojų turėsime vis mažiau ir mažiau.

Išsami informacija apie šiukšlinimo atvejus buvo pateikta ši:

1. Šiukšlinimo atvejis Jonavos savivaldybėje

Pranešėjas: Robertas Bardauskas

Šis atvejis buvo ne tiek apie patį šiukšlinimą, kiek apie metodus, kuriuos taikydama savivaldybė išsprendė nuolat šiukšlėmis teršiamų vietų problemą. Tose vietose, kur aplink atliekų konteinerius susikaupia gerokai daugiau šiukšlių, buvo pastatytos slaptos filmavimo kameros. Jos padėjo efektyviai užfiksuoti pažeidėjus, nes minėtose šiukšlinimo vietose dažniausiai paliekamos stambiagabaritės atliekos, atvežamos automobiliais. Kameros užfiksuoja automobilio valstybinį numerį ir taip galima identifikuoti pažeidėją. Atitinkamoms institucijoms pradėjus bausti pažeidėjus, šiukšlinimas šiose vietose sumažėjo.

Visą sąrašą stambiagabaričių atliekų aikštelių galite rasti čia.

2. Šiukšlinimo atvejis Alytuje

Pranešėja: Regina Pakalnienė

Prie vieno iš Alytaus daugiabučių jau keletą metų stovi ir užima vietą nenaudojamas automobilis.
Nenaudojamas automobilis ir šiukšlės Alytuje

3. Šiukšlinimo atvejis Kaune

Pranešėjas: Edvinas Bacevičius

Kaune užfiksuota aplinką teršianti įmonė. Šis nedidelis šiukšlynas užfiksuotas adresu Raudondvario pl 166. Šioje vietoje šiukšlinimas pastebimas jau nebe pirmą kartą ir gyventojai dažnai patys sutvarko šį „sąvartyną“. Grynas.lt redakcijai buvo perduoti šiukšlinančios įmonės ir asmens duomenys, kurie bus atitinkamai perduoti ir aplinkosaugininkams.

Šiukšlinimo atvejis Kaune
4. Šiukšlinimo atvejis Vilniuje

Pranešėja: Viktorija

Buvo gauta informacija apie nuolatinį šiukšlyną netoli Vilniaus centro, prie Kalvariju g. 136 namo. Šios atliekos čia stovi jau ne vienerius metus ir niekas nesiima spręsti situacijos (buvo kreiptasi į savivaldybę). GRYNAS.lt redakcija šią informaciją perdavė Vilniaus miesto aplinkosaugininkams.

Šiukšlynas Giedraičių gatvėje
5. Šiukšlinimo atvejis Biržuose

Pranešėja: Regina Misiūnienė

Užfiksuotas šiukšlynas Biržuose, Skratiškių g. Informacija perduota aplinkosaugininkams.

Šiukšlinimo atvejis Biržuose

6. Šiukšlinimo atvejis Vilniaus rajone

Pranešėjas: Robertas Šimkūnas

Pranešė apie nelegalų šiukšlyną ir šį atvejį jau tiria aplinkosaugininkai. Vilniaus rajone esantis Juodšilių sąvartynas buvo uždarytas prieš 15 metų, bet šiukšles ir toliau čia verčia Juodšilių kapinių administracija ir aplinkiniai gyventojai. Nelegalus sąvartynas yra miške, prie Juodšilių kapinių.

Šiukšlinimo atvejis Vilniaus rajone
7. Šiukšlinimo atvejis Vilniuje

Pranešėjai: Vileišio g. 14 namo gyventojai

Vileišio gatvės 14 name gyvenantys žmonės kreipėsi dėl po daugiabučio langais esančio nelegalaus sąvartyno – lentų, statybinių atliekų, popierių ir t.t. Gyventojai spėja, kad taip aplinką teršia šalia Neries upės esančiame apleistame name įsikūrę benamiai.
Vileišio g. 14 atrastas šiukšlynas

2013 m. spalio mėn. akciją „Nutverk šiukšlintoją“ iniciavo Elektronikos
platintojų asociacija (EPA). Kartu su EPA akciją įgyvendino bendrovė
„EMP recycling“, viešosios įstaigos „Ekošviesa“, „Žaliasis taškas“,
„Padangų importuotojų organizacija“, Lietuvos savivaldybių asociacija
bei naujienų portalas GRYNAS.lt. Akcijos globėja – Lietuvos Respublikos
aplinkos ministerija.