Poledinė žūklė į Neringą sutraukia aistruolius iš visos Lietuvos. Savaitgaliais ant Kuršių marių ledo – tiršta, neretai susiburia tūkstančiai mėgėjų. Mėgaudamasis žiemos pramoga, dažnas prie eketės prabūna kelias valandas ar net parą.
Aušra Feser
Padarytos įstatymų pataisos ir sugriežtinta tvarka, kad žmogus netgi svetimas šiukšles taip pat privalo susirinkti penkių metrų spinduliu aplink save. Ir jis yra atsakingas už savo aplinką, kurioje žvejoja.

Neringiškiai džiaugiasi žiemą atvykstančiais poilsiautojais, tačiau šie kelia ir problemų – poledinės žūklės mėgėjai ant ledo palieka krūvas šiukšlių. Vienos jų nuskęsta, kitos plūduriuoja marių pakrantėse.

Pavasarį Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai surenka maišus plastikinių butelių.

Plastikas pražudo ne tik žuvis, bet ir retus paukščius

„Pavasarį gelbėjom ypatingą paukštį sakalą, kuris buvo lizde įsipainiojęs į stintinį valą. Paukščiai susirenka nuo ledo viską, ką randa, ir deda į lizdus. Plastikas neskęsta, lieka vandenyje, tai ir paukščiams, ir žuvims tikrai kelia pavojų“, – sako Aušra Feser, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė.

Todėl šiemet aplinkosaugininkai žvejams šiukšlintojams žada skirti ypatingą dėmesį.

„Padarytos įstatymų pataisos ir sugriežtinta tvarka, kad žmogus netgi svetimas šiukšles taip pat privalo susirinkti penkių metrų spinduliu aplink save. Ir jis yra atsakingas už savo aplinką, kurioje žvejoja“, – sako A. Feser.

Neringos savivaldybė pasirūpino, kad žvejai mėgėjai grįžę į krantą turėtų kur palikti šiukšles – žvejų pamėgtose vietose pakrantėje pristatė konteinerių.

„Neprašome parsivežti atliekų namo į Kauną ar Vilnių, bet bent jau nunešti į krantą,jog jos neskraidytų po miškus ir po pakrantę. Parnešti jas iki konteinerių, kurie tikrai yra visi sustatyti“, – sako Neringos meras Darius Jasaitis.

Aikštelėse, kur paliekami žvejų automobiliai, taip pat sustatyti ir biotualetai.