Rumunijos policija teritorijoje aplink planuojamą dujų gavybos vietą nustatė „specialiąją apsaugos zoną“ ir įkūrė patikros postus ant visų kelių, vedančių į kaimyninį Pungeščio kaimą po šeštadienį vykusių protestų.

„Chevron“ gali patvirtinti atnaujinusi veiklą Pungeščio gyvenvietėje šiaurės rytų Rumunijoje“, - rašoma sekmadienį paskelbtame bendrovės pranešime.

Atokus kaimelis kupinas policijos

Šimtai žmonių, daugiausiai Pungeščio gyventojų, šeštadienį prasiveržę pro metalinio tinklo tvoras aplink „Chevron“ gręžimo aikštelę, protestuodami prieš planus išgauti skalūnų dujas. Dėl demonstracijų prie to objekto darbus teko stabdyti jau antrą kartą.

Nesiliaujantys protestai tame atokiame Rumunijos kaime vyksta jau ilgiau nei šešias savaites.

Sekmadienį žurnalistams nebuvo leista patekti į tą teritoriją. Vietos gyventojai, su kuriais pavyko susisiekti telefonu, sakė, kad prie kiekvieno namo budi po policininką.

Gyventojai griežtai nusistatę prieš itin prieštaringai vertinamą skalūnų dujų gavybos metodą, vadinamą uolienų hidrauliniu plėšymu.

Šis metodas plačiai naudojamas kai kuriuose JAV regionuose, įskaitant Pensilvaniją ir Šiaurės Dakotą, tačiau jis uždraustas Prancūzijoje ir Bulgarijoje dėl keliamos vandens ir oro taršos grėsmės.

Išvaikė protestuotojus iš stovyklos

Anksčiau šiais metais paskelbta Duke'o universiteto Šiaurės Karolinoje studija parodė, kad hidraulinio plėšymo metodas didina geriamojo vandens telkinių taršos pavojų.

Rumunijoje per pastaruosius tris mėnesius tūkstančiai žmonių ne kartą buvo išėję į gatves, protestuodami prieš skalūnų dujų gavybą.

Praeitą pirmadienį Rumunijos riaušių policija prievarta išvaikė protestuotojus iš jų improvizuotos stovyklos, įkurtos netoli „Chevron“ gręžimo aikštelės Pungeštyje.

Tarptautinė žaliųjų organizacija „Greenpeace“ pareiškė, kad tas reidas buvo „sunkus žodžio laisvės pažeidimas“.

Protestų stovykla, įkurta viename privačiame lauke, gavus savininko sutikimą, buvo evakuota šeštadienį. Žmonės į ją nebeįleidžiame, nes policija paskelbė radusi ten „neteisėtos įrangos“.