Skaitydamas paskaitą Vytauto Didžiojo universitete Kaune, generalinis sekretorius teigė, kad tūkstančius žmonių pražudęs taifūnas Filipinuose įrodo, jog ekstremalūs orai yra jau šios dienos problema.

„Susiduriame su klimato kaita - pasaulio didžiausia grėsme mūsų ateičiai, - kreipdamasis į susirinkusius Kaune sakė Ban Ki-moonas. - Šiuo metu susiduriame su ką tik Filipinus nusiautusio taifūno realybe. Filipinai galbūt toli nuo šios šalies, bet gyvename pasaulinėje šeimoje. Jie nėra taip toli, jie jūsų kaimynai“.

„Ekstremalus oras nėra hipotetinis rytojaus klausimas. Tai šios dienos realybė. Taifūnas „Haiyan“ žiauriai priminė, su kuo susidursime, jei nepakeisime krypties (...). Galbūt artėjame prie lūžio taško, ir priklausomai nuo to, kokį žingsnį žengsime, mums gali pavykti arba mes galime pralaimėti“, - perspėjo Jungtinių Tautų vadovas.

Ban Ki-moonas iš Lietuvos pirmadienį išvyks į Lenkiją, kur šiuo metu vyksta Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija. Jungtinės Tautos iškėlė tikslą neleisti pasaulio klimatui įšilti daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus, palyginti su lygiu, buvusiu prieš pramonės revoliuciją.

Pasaulis ketina pasiekti šį tikslą, ribodamas šilumą sulaikančių dujų patekimą į atmosferą. Vienas iš pagrindinių jų šaltinių yra deginamas iškastinis kuras, kuris tebėra pasaulio energetikos pagrindas.
Rugsėjį JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija prognozavo, kad pasaulinė paviršiaus temperatūra per šį šimtmetį gali vidutiniškai padidėti 4,8 laipsnių Celsijaus, o tai lemtų katastrofines kaitros bangas, potvynius, sausras ir jūros lygio kilimą.