Priminė supertaifūną „Haiyan“ ir politikų vykdomą „beprotybę“

Filipinų delegacijos vadovas Yebas Sano paskelbė bado streiką. Jis tvirtina nevalgysiąs tol, kol derybininkai konferencijoje nepasieks „reikšmingų“ sprendimų. Savo emocingoje kalboje filipinietis teigė, jog yra tiesioginis ryšys tarp didžiulės supertaifūno „Haiyan“ padarytos žalos ir klimato kaitos.
Citata
Didžiausios viltys, pasak jo, yra siejamos su 2015 metų Paryžiaus konferencija. Tikimasi, jog būtent jos metu bus priimta tarptautinė sutartis, kuria bus ribojamos šalių anglies dvideginio emisijos. Ši sutartis taip pat tūrėtų pasiūlyti mechanizmus, kurie laikui bėgant leis peržiūrėti sutartus ribojimus ir juos dar sugriežtinti.

Y. Sano sakė, kad kalba visų audroje žuvusių filipiniečių vardu ir kad jo bado streikas tęsis iki kol „sustabdysime šią beprotybę.“ Klausydamiesi kalbos daugelis kitų delegacijų atstovų nesulaikė ašarų, o Y. Sano pabaigus nuskambėjo audringos ovacijos.

Prieš tai Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos vykdomoji sekretorė Christiana Figueres savo sveikinimo kalboje sakė, jog šis taifūnas yra dar vienas iš signalų pasaulio bendruomenei atsibusti ir skatino derybininkus stengtis kaip įmanoma labiau siekiant bendro sprendimo.
Klimato kaitos konferencija Varšuvoje

Didžiausios viltys siejamos su Paryžiaus konferencija 2015 metais

Į Lenkijos sostinėje vykstančią konferenciją susirinko derybininkai iš 190 pasaulio šalių. Išsivysčiusių Vakarų šalių, sparčiai kylančių Azijos ir Pietų Amerikos ekonomikų ir Ramiojo vandenyno salų, kurioms didžiausią grėsmę kelia kylantis jūrų vandens lygis, atstovai bandys pastūmėti derybas bendro susitarimo link.

Tačiau daugumos dalyvių teigimu, nėra tikėtina, jog toks susitarimas bus priimtas dar šių derybų metu.

„Negalime tikėtis grandiozinio susitarimo, kuris išspręs visas mūsų problemas vienu ypu,“ – sakė Klimato ir Energijos sprendimų centro JAV vykdantysis direktorius Elliotas Diringeris.

Didžiausios viltys, pasak jo, yra siejamos su 2015 metų Paryžiaus konferencija. Tikimasi, jog būtent jos metu bus priimta tarptautinė sutartis, kuria bus ribojamos šalių anglies dvideginio emisijos. Ši sutartis taip pat tūrėtų pasiūlyti mechanizmus, kurie laikui bėgant leis peržiūrėti sutartus ribojimus ir juos dar sugriežtinti. 

Susitarimas, kuris bus svarstomas per ateinančias nepilnas dvi savaites ir tūrėtų būti priimtas Varšuvoje lapkričio 22 – ąją, paskutinę konferencijos dieną, nesustabdys temperatūros kilimo. Tačiau tikėtina, jog tai bus teigiamas postūmis kitais metais diskutuojant dėl griežtesnių kovos su klimato kaita priemonių.
Citata
Pasaulio meteorologijos organizacija šį mėnesį patvirtino, jog šiltnamio dujų kiekis atmosferoje 2012 metais pasiekė naują rekordą - 393,1 molekules milijone oro dalelių. Tai yra 41 proc. daugiau lyginant su atmosferos sudėtimi prieš prasidedant pramonės revoliucijai.

Šiuo metu svarstomas susitarimas, kuris leistų šalims pačioms nusistatyti savo tikslus ir planus dėl anglies dvideginio emisijų. Taip pat paliekama galimybė kitoms šalims peržiūrėti šiuos planus ir pateikti pastabas.

Dėl Filipinuose praūžusio supertaifūno taip pat kalta klimato kaita

Aplinkosaugininkai perspėja apie pavojus, kurie kyla atidėliojant šio reikšmingo tarptautinio sprendimo priėmimą ir nesiimant veiksmų sumažinti grėsmes, keliamas potvynių, karščio bangų ir kylančio vandens lygio.
Klimato kaitos konferencija Varšuvoje

Jie atkreipia dėmesį į supertaifūną „Haiyan“, dėl kurio Filipinuose praėjusią savaitę manoma žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Tai – tik dar vienas priminimas apie riziką susijusią su ekstremaliais orais, dėl kurių intensyvėjimo dažnai kalta yra būtent klimato kaita. Jungtinių Tautų mokslininkų komitetas teigia, jog šylant planetai kai kuriuose regionuose iki 2100 metų tokie ciklonai gali tapti dar dažnesni.

Vidutinė pasaulio temperatūra, lyginant su prieš pramonės revoliuciją buvusiu laikotarpiu, jau pakilo 0,8 laipsniais Celsijaus. Remiantis dabartinėmis tendencijomis manoma, jog pasaulinė temperatūra pakils daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus – tokios „lubos“ buvo sutartos ankstesniame Jungtinių Tautų viršūnių susitikime.

Rugsėjo mėnesį Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos taryba dar kartą patvirtino pasaulio mokslininkų įsitikinimą, kad žmonija yra pagrindinė kaltininkė dėl šylančio klimato. Tikimybė, jog būtent žmonių veikla lemia klimato kaitą buvo padidinta nuo 90 iki 95 procentų. 

Pasaulio meteorologijos organizacija šį mėnesį patvirtino, jog šiltnamio dujų kiekis atmosferoje 2012 metais pasiekė naują rekordą - 393,1 molekules milijone oro dalelių. Tai yra 41 proc. daugiau lyginant su atmosferos sudėtimi prieš prasidedant pramonės revoliucijai. Labiausiai prie šiltnamio dujų augimo šiuo metu prisideda kylančios ekonomikos, ypač Kinija. 


Vienose šalyse šiltnamio dujų emisijos mažėja, kitose - nesustabdomai auga

Šiuo metu Vakarų šalys daugiausia dėmesio skiria savo ekonomikų, atsigaunančių po finansinės krizės, vystymui, o ne atsinaujinančių energijos šaltinių, pavyzdžiui, vėjo ar saulės energijos jėgainių, plėtojimui. Tačiau krizės sukeltas ekonomikos sulėtėjimas bent laikinai daugelyje šalių sumažino išmetamų šiltnamio dujų kiekius. 

JAV kilęs skalūninių dujų bumas padėjo ženkliai sumažinti JAV išmetamo anglies dvideginio kiekius – šie neseniai pasiekė 18 metų žemumas. Tuo metu Europos šalyse buvo vėl atsigręžta į pigią, bet ypač taršią anglį, kuria kūrenamos elektrinės. 

Daugelis vyriausybių, ypač Europoje, nerimauja, jog priimti kovai su klimato kaita skirti įstatymai, pavyzdžiui, atsinaujinančių energijos šaltinių rėmimas, padidins elektros sąskaitas vartotojams.


Besivystančioms šalims – 100 milijardų dolerių paramos

Varšuvos konferencijos metu taip pat bus bandoma užtikrinti finansinę pagalbą besivystančioms šalims, padėsiančia joms kovoti su klimato kaita. Šioms šalims žadama skirti 100 milijardų dolerių (apie 260 milijardų litų) per metus.

Pasak labdaros ir paramos organizacijos „Oxfam“, 2013 metais ši parama siekė iki 16,3 milijardų dolerių (apie 42 milijardus litų), tačiau dėl neaiškios apskaitos ir skaidrumo trūkumo tikslią sumą įvardinti sunku.
Klimato kaitos konferencija Varšuvoje

Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos vykdomoji sekretorė Christiana Figueres teigė, jog Varšuva yra „lemiamas momentas“, kai dar įmanoma sulaikyti pasaulinės temperatūros kilimą ties 2 laipsnių Celsijaus riba lyginant su prieš industriniais laikais. „Pasaulinis klimato kaitą sukeliančių šiltnamio dujų išmetimas piką pasieks dar šį dešimtmetį,“ – sakė C. Figueres. 


Lenkai užsitraukė „Greenpeace“ nemalonę 

Konferencijos šeimininkės Lenkijos atstovai teigė, jog tarptautinis klimato susitarimas turėtų leisti šalims nusistatyti joms priimtinus ribojimus – tiek elektrinėms, fabrikams ir automobilių – negu bandyti primesti vienodus reikalavimus pasauliniu mastu. 

„Mums reikia lankstumo, reikia leist šalims vystyti savo strategijas ir kelti savo tikslus,“ – sakė Lenkijos Aplinkos ministras Marcinas Korolecas.

Lenkijoje apie 90 procentų elektros pagaminama anglimi kūrenamose elektrinėse. Tuo pačiu metu kaip ir Klimato kaitos konferencija Lenkijoje vyks ir daug prieštaravimų iš derybininkų sulaukęs „Pasaulio anglies viršūnių susitikimas“. Jame bus svarstoma kaip sumažinti anglies dvideginio emisijas iš anglimi kūrenamų elektrinių.
Citata
Krizės sukeltas ekonomikos sulėtėjimas bent laikinai daugelyje šalių sumažino išmetamų šiltnamio dujų kiekius.

Sekmadienį aplinkosaugos aktyvistų organizacijos „Greenpeace“ iniciatyva ant šešių Lenkijos anglimi kūrenamų elektrinių pasirodė vaizdo projekcijos su šūkiais „Klimato kaita prasideda čia!“ ir „Audros prasideda čia!”

Parengta pagal bbc.co.uk ir reuters.com medžiagą