Krematoriumo veikla mašina aplinkos taršą

„Įmonės veiklos iniciatyva yra kilusi vadovaujantis aplinkai draugiška koncepcija – sudaryti Lietuvos gyventojams galimybę rinktis laidojimo būdą, kuris yra ir ekologiškas, – pastebi bendrovės „K2 LT“ direktorius Vytenis Labanauskas. – Laidojimas kremuojant leidžia mažinti grunto bei gruntinių vandenų cheminę ir biologinę taršą, taip pat – taupyti savivaldybių žemės plotus, kuriuos reikėtų skirti naujoms kapinėms įrengti arba esamų kapinių plėtrai. Be to, didėjant Lietuvos gyventojų mobilumui, kremuotų palaikų laidojimas kapinėse ir kolumbariumuose išsprendžia nuolatinės kapų priežiūros ir kapinių estetikos problemas“.
Citata
Skatindama Lietuvos gyventojų aplinkosauginį sąmoningumą, įmonė taip pat siūlo rinktis savaime suyrančias kapsules pelenams supilti po kremacijos. Šių kapsulių kaina, kaip ir standartinių, įeina į kremavimo ir su juo susijusių paslaugų kainą, todėl nereikia skirti papildomų išlaidų joms įsigyti.

Pasak V. Labanausko, Kėdainių krematoriume įdiegta moderniausia Rytų Europoje įranga leidžia užtikrinti, kad į aplinką nepatektų teršalai, atsirandantys degimo procese. „Įmonė vykdo Lietuvos aplinkosaugos institucijų patvirtintą monitoringo programą, numatančią, kad kas 3 mėn. nepriklausoma sertifikuota tyrimų laboratorija atliktų išsamius išeinančio oro matavimus, kurie registruojami ir perduodami į Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą. Nuo veiklos pradžios vidutiniai išmetimai neviršija leistinų normų ir yra keletą kartų žemesni nei nustatyta įstatyme“, – pabrėžia V. Labanauskas.

Demonstruojamas pavyzdinis karstas

Taip pat krematoriume atliekama nepertraukiama monitoringo programa visą parą: pagrindiniai parametrai yra fiksuojami tiek krematoriume esančioje programinėje įrangoje, tiek pas kremavimo įrangos gamintoją Vokietijoje, kompaniją „IFZW“. Nepertraukiamas monitoringas užtikrina minimalų teršalų patekimą į aplinką, o darbo procese atsirandantys vidutiniai išmetimai yra net keliolika kartų mažesni nei leistinos ES ir Lietuvos aplinkosaugos normos.

Skatindama Lietuvos gyventojų aplinkosauginį sąmoningumą, įmonė taip pat siūlo rinktis savaime suyrančias kapsules pelenams supilti po kremacijos. Šių kapsulių kaina, kaip ir standartinių, įeina į kremavimo ir su juo susijusių paslaugų kainą, todėl nereikia skirti papildomų išlaidų joms įsigyti. Krematoriume vykstančių pažintinių ekskursijų metu rodomas čia esantis pavyzdinis ekologiškas karstas iš nelakuoto ir nedažyto medžio.
G. Labanauskui įteikiamas trijų ministerijų organizuojamo konkurso apdovanojimas

Pirmasis ir vienintelis Lietuvoje krematoriumas pradėjo veiklą 2011 m. lapkričio 29 d., Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje.  2012 m. gruodį krematoriumo teikiamos paslaugos apdovanotos Aukso medaliu LPK apdovanojimų „Lietuvos metų gaminys 2012“ paslaugų grupės kategorijoje.

Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo konkursą, kuriame krematoriumas įvertintas kaip geriausia aplinkosaugos įmonė, organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Ūkio ir Aplinkos ministerijomis bei socialiniais partneriais.