Karstą – į vandenį

Nors Klaipėdos Joniškės kapinės yra ant kalno, gruntiniai vandenys – labai aukštai. Tai neatitinka sanitarinės saugos reikalavimų, nes artimiausi gyvenamieji namai – iškart už kapinių tvoros.
Todėl jau ne kartą kalbėta apie tai, kad reikia šias kapines uždaryti ir daugiau jose nebelaidoti.
„Neseniai Joniškės kapinėse laidojome kaimynę. Siaubas, kas ten darėsi. Būčiau išprotėjęs, jei savo artimo žmogaus karstą būtų tekę leisti į vandenį. Tose kapinėse gausūs požeminiai šaltiniai, kai palyja vanduo telkšo visose kapinėse. Duobę kasa ne gilesnę nei pusantro metro, nes gilesnė jau primena ne kapą, o šulinį“, – teigė viešumo nepanoręs klaipėdietis.

Panaši situacija esą yra ir Lėbartuose. Naujame kapinių kvartale iš suvežto smėlio yra padarytas dirbtinis žemės pakilimas, ten – sausiau. 

„Ten niekada duobės nekasa iš vakaro, nes ji žaibiškai prisipildo vandens. Duobė kasama tik tada, kai jau netrukus turi atvežti laidoti velionį. Neretai būna, kai karstas padėtas prie duobės, artimieji gedi iškeliavusiojo amžinybėn, tuo metu duobkasiai pila pjuvenas, kad kažkiek sugertų tą vandenį duobės dugne“,– pasakojo šių kapinių darbuotojas.

Dabar galiojančiuose teisės aktuose numatyta kapinių sanitarinė zona – 100 metrų. Tai reiškia, jog tokiu spinduliu aplink kapines negali būti gyvenamųjų namų.