JT Bendrosios klimato kaitos konvencijos (UNFCCC) vykdomoji sekretorė Christiana Figueres antradienį sakė, kad nors naujausių gaisrų, siaučiančių į vakarus nuo Sidnėjaus, negali būti siejami su pasaulinio klimato šiltėjimu, tačiau egzistuoja „absoliutus“ ryšys tarp miškų gaisrų ir kaitros bangų.
Citata
T.Abbottas, kuris kadaise yra pavadinęs klimato pokyčių mokslą „absoliučia nesąmone“, griežtai pasisakė prieš vadinamąjį anglies mokestį per kampaniją artėjant rinkimams, kurie įvyko rugsėjį.

Supleškėjo 200 namų

„Minėta pareigūnė pliauškia niekus, – T.Abbottas sakė radijui „3AW“. – Klimato pokyčiai yra tikri, kaip dažnai sakydavau, ir turėtume imtis prieš juos tvirtų veiksmų. Tačiau šie gaisrai tikrai nėra klimato kaitos padarinys – jie tiesiog yra gyvenimo Australijoje dalis“.

Šioje didžiulėje karšto ir sauso klimato šalyje dažnai kyla krūmynų gaisrai, ypač vasarą.

Tačiau naujausi gaisrai, per kuriuos jau supleškėjo daugiau nei 200 namų ir išdegė apie 120 tūkst. ha teritorija, iš naujo paskatino debatus, ar jie gali būti susiję su klimato pokyčiais. Ch.Figueres savo nuomonę šiuo klausimu išsakė duodama interviu televizijai CNN.

„Pasaulinė meteorologijos organizacija nenustatė tiesioginio ryšio tar to gaisro ir klimato pokyčių – kol kas, – sakė ji. – Tačiau absoliučiai aišku, kad mokslas mums sako, jog Azijoje, Europoje ir Australijoje daugėja karščių bangų ir kad jos bus dar intensyvesnės bei dažnesnės.“

Tuo tarpu T.Abbottas neigė šį sąryšį, sakydamas, kad „ugnis yra Australijos patirties dalis“.

Užsitraukė žaliųjų pyktį

Ch.Figueres taip pat kritikavo T.Abbotto sprendimą atšaukti mokestį už taršą anglies dvideginiu, kurį įvedė ankstesnė vyriausybė, siekdama prisidėti prie kovos su klimato pokyčiais.

T.Abbottas, kuris kadaise yra pavadinęs klimato pokyčių mokslą „absoliučia nesąmone“, griežtai pasisakė prieš vadinamąjį anglies mokestį per kampaniją artėjant rinkimams, kurie įvyko rugsėjį. Šį klausimą jis padarė vienu iš svarbiausių prioritetų savo konservatyvioje vyriausybėje.

Premjero komentarai išprovokavo Australijos žaliųjų partijos pirmininkės Christine Milne pasipiktinimą: ji pareiškė, kad įžeidimai Ch.Figueres adresu buvo „simptomiški jo klimato (kaitos) neigimui, o iš tikrųjų pralošė tie, kurie kentės nuo didžiulių gaisrų ir potvynių“.

„Jeigu Tony Abbottas nori juodinti iškilius mokslininkus ir iškilius (kovos) su klimato pokyčiais veikėjus, tuomet tai daug daugiau byloja apie Tony Abbottą negu apie juos“, – politikė sakė žurnalistams.

„Premjeras Abbott nepaiso įrodymais pagrįsto mokslo ir mieliau renkasi ideologiją. Kokia mokslo ateitis Australijoje?“ – ji klausė žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“.

Ugniagesiams stengiantis suvaldyti liepsnas, esant sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, T.Abbottas taip pat gynė savo sprendimą asmeniškai padėti vietos pareigūnams per gaisrų gesinimo operacijas praeitą savaitgalį.

„Manau, ši rizika puikiai telpa į to, kas priimtina, ribas, – sakė premjeras, kuris dešimtmetį dirbo savanoriu ugniagesiu. – Netgi būdamas premjeru pirmiausiai turi būti žmogumi.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)