Komiteto nariai iš esmės pritarė šioms pataisoms, tačiau nuogąstavo, jog žvejai ar medžiotojai, netyčia padarę klaidą, bus priversti atiduoti brangų savo turtą.

„Kol neveikė šitas įstatymas, kiek automobilių ir valčių buvo konfiskuota?“, - teiravosi komiteto narys Raimundas Paliukas.

Aplinkos viceministro L. Jonausko teigimu, praėjusiais metais konfiskuota apie 80 valčių, šiemet – panašus skaičius. Užtat automobilių šiemet pareigūnai nekonfiskavo nė vieno.

Kaip atskirti medžiotojus nuo brakonierių?

„Vienas yra žalos atlyginimas, kurį jūs padidinote 10 kartų ir dabar keliame čia – tai kokia ta suma bus? Šerno patelę kokią nepastebėjai kukurūzuose – bym ! Aišku, medžiotojas turi matyt viską, na, bet atsitiko. Tai suma gausis... kaip namas, ar ne?“, - klausė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas po posėdžio pridūręs, jog yra griežtai prieš brakonierius.

Paulius Saudargas
„Taikinys yra turbūt brakonieriai. Brakonieriai yra aplinkosaugininkų priešai, bet medžiotojai ir žvejai turi būti aplinkosaugininkų draugai. Atskirkime medžiotojus ir žvejus nuo brakonierių. Jeigu po tuo sugriežtinimu patenka visi Lietuvoje esantys keliasdešimt tūkstančių medžiotojų, kurie medžioja kasdien, reikėtų to išvengti. Klaidų medžioklėje pasitaiko. Paimkime punktą „laukinių gyvūnų, nepriskiriamų medžiojamiesiems gyvūnams medžiojimas“. Pavyzdžiui, sumaišai usūrinį šunį, invazinį su meškėnu kokiu nors. Viens prie vieno jie atrodo! Arba baigiasi terminas stirninus medžiot, o stirnas dar galima. Varyminėj medžioklėj, tu tikrai gali jį sumedžiot netyčia. Normalioje medžioklėje su medžioklės lapais, su viskuo. Ir dabar už tai - pasiskaitom – 5000 litų, atima ginklą, mašiną ir neleidžia medžiot penkerius metus. Na tai...medžiotojas būtų sužlugdytas. Sugriežtinkite tiems, kurie medžioja be dokumentų – leidimo, licencijos, medžioklės lapo. Tiems baudos gali būti bet kokio dydžio“, - siūlė Aplinkos komiteto narys Paulius Saudargas.
Algimantas Salamakinas
Aš kategoriškai prieš brakonierius – ir medžioklės, ir žvejybos. Tačiau žmogus, iškirtęs didžiulį gabalą miško, gaus dešimtkart mažesnę baudą, nei pagavęs tris kilbukus. Tris žuveles.

„Šitie pakeitimai ir yra siūlomi atsižvelgiant į šiurkščius pažeidimus, tai yra tiems brakonieriams, kaip jūs juos vadinat, o ne medžiotojams. Kalbame apie medžiojimą be medžioklės lapo, už medžiojimą gyvūnų, nepriskiriamų medžiojamiems. Kalba eina apie stumbrus, lūšis – šerno su stumbru juk nesumaišysit?“, - P. Saudargui atsakė viceministras Linas Jonauskas. - Norint apsaugoti medžiotojus yra kitas teisės aktas. Kitą savaitę renkamės su Medžiotojų ir žvejų draugija, su jais kalbėsime apie medžioklės taisyklių pakeitimus. Medžiotojui nereiktų nei penkerius metus atimti teisę medžioti, nei mokėti 5000 litų, nei jo šaunamasis ginklas ar automobilis būtų konfiskuojamas.“

Už medžiotojo sužeidimą - mažesnė bausmė?

„Rašykite aiškiai – ne medžiotojai, o brakonieriai. Brakonierius – kuris neturi bilieto. O čia – medžiotojas. Klaidų pasitaiko, niekas neapdraustas. Juk būna, kad net sužeidžia medžiotojas medžiotoją. Tai klausykit, pagal šitas baudas, medžiotoją sužeidęs mažiau gausi baudos, nei nušovęs ožį?“, - emocionaliai pataisas komentavo komiteto narys Gintautas Mikolaitis.
Viceministras Linas Jonauskas

Viceministras L. Jonauskas patikslino, jog už medžiotojo sužeidimą medžioklėje būtų taikoma reali laisvės atėmimo bausmė

„Iš Aplinkos komiteto pusės, manau, kad baudų didinimui turėtume pritarti. Teisės komitetas pasižiūrės iš savo pusės. Juk kartais juokingos tos baudos yra“, - svarstė Arūnas Dūdėnas.

„Klausimas delikatus. Yra du siūlymai: duoti šį pasiūlymą patobulinti iniciatoriams ar pagrindiniam komitetui. Kad nebūtų tikrai, kad žmogus gauna 70 tūkst. litų baudą, kad ir yra gamtos priešas“, - Algimantas Salamakinas.
Paulius Saudargas
Pavyzdžiui, sumaišai usūrinį šunį, invazinį su meškėnu kokiu nors. Viens prie vieno jie atrodo! Arba baigiasi terminas stirninus medžiot, o stirnas dar galima. Varyminėj medžioklėj be ragų, tu tikrai gali jį sumedžiot netyčia.

Aplinkos apsaugos komitetas nusprendė siūlomus ATPK pakeitimus dar perduoti tobulinti Teisės komitetui, tačiau iš esmės brakonierių atsakomybės didinimui pritarė.

Už netyčines klaidas automobilio neatims

„Gal pirmiausia yra baimė, kad paprastas medžiotojas gali per netyčia padarytą klaidą gauti dideles baudas. Na, man atrodo, kad mes labai konkrečiai paaiškinome, kad šie ATPK pakeitimai medžiotojų neliečia ir jie yra nukreipti į pažeidėjus, kurie medžioja be medžioklės lapų, nemedžiojamus gyvūnus, tokius kaip stumbras ar lūšis. Paprastas medžiotojas tikrai tokių dalykų nedaro. Kai kalbame apie netyčines klaidas sumaišius gyvūnų lytį – stirnų ar šernų, tai reglamentuoja medžioklės taisyklės, kurias mes artimiausiu metu apsvarstysim su Medžiotojų ir žvejų draugija“, - kalbėjo L. Jonauskas. - Medžiotojas tikrai nebus baudžiamas kaip šiurkštų pažeidimą padaręs žmogus.“

Viceministras džiaugėsi, kad komitetas vis dėlto pritarė esminiam pasiūlymo principui – daiktų, automobilių konfiskavimui, kai jie nėra pažeidėjo nuosavybė.

„Kliudymas aplinkosaugos pareigūnui atlikti darbą tai pat politikams neužstrigo ir šioje srityje baudų didinimas yra adekvatus. Juo labiau, kad pasipriešinimo pareigūnams atvejų daugėja. Pateiksiu pavyzdį: jei įtariama, kad vienoje įmonėje deginamas perdirbtas tepalas, kas yra neleidžiama, ir gali būti padaryta keliatūkstantinė žala aplinkai, o pareigūnui neleidžiama įeiti patikrinti. Ir už tokį trukdymą gresia 200 litų bauda“, - lygino L. Jonauskas.

Siūlomais pakeitimais taip pat būtų išskirtos saugomos žuvys – lašišos, šlakiai, kiršliai ir upėtakiai.
Už jų gaudymą būtų skiriamos didesnės baudos, nei sugavus valstybėje nesaugomą žuvį.

A. Salamakinas: nevalia iškreipti nuosaikios nuobaudų sistemos

Paklaustas, kur Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos talpins konfiskuotus automobilius viceministras pabrėžė, jog šiurkščių aplinkos apsaugos pažeidimų nėra daug. Per šiuos metus užfiksuotus kelias dešimtis šiurkščių pažeidimų, tačiau jie padaryti nenaudojant automobilių.

Algimantas Salamakinas
„Manau, kad ir įteisinus tokius pakitimus tų automobilių nebus konfiskuojama daug, nes automatiškai tie teisės aktai bus savotiška prevencija. Tuos automobilius bus galima skaičiuoti vienetais – bent jau aš taip įsivaizduoju“, - prognozavo L. Jonauskas.

Po posėdžio komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas svarstė, jog keliant baudas brakonieriams negalima iškreipti Administracinių teisės pažeidimų kodekso logikos.

„Aš kategoriškai prieš brakonierius – ir medžioklės, ir žvejybos. Tačiau žmogus, iškirtęs didžiulį gabalą miško, gaus dešimt kart mažesnę baudą, nei pagavęs tris kilbukus. Tris žuveles. Čia jau iškreipta forma. Turi būti nuosaiki visų tų pažeidimų sistema. Jos iškreipti nevalia. Štai čia teisės komitetas turėtų viską tvarkingai sudėlioti. Taip, baudas reikia didinti. Taip, reikia atimti automobilius iš pažeidėjų. Bet tą turėtų daryti teismas, o ne aplinkos apsaugos inspektorius. Kitas dalykas – klaidos atvejis. Na būna nelaimė – nušovė žmogus šerno patelę. Tai pagal naują projektą jis gaus 5000 litų baudą, turės atlyginti žalą, dabar pakėlė, tai turbūt dar kokie 5000, iš jo atims šautuvą, konfiskuos mašiną ir dar penkerius metus bus uždrausta medžiot. Tokia bauda susidarys dėl klaidos. Tokie dalykai turi būti labai gerai išdiskutuoti. Todėl ir siūlome teisės komitetui peržiūrėti, kad neiškreiptume ATPK kodekso. Kad neatsirastų spragų, kai neteisėtas namo nuvertimas kainuos pigiau, nei pagauti penkis šlakius, “ - kalbėjo A. Salamakinas.