Svarbiausiame pareiškime kalbama apie tai, jog vidutinė pasaulinė temperatūra per šį šimtmetį tikėtina pakils daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus. Ši riba, pasaulio mokslininkų nuomone, yra kritinė: peržengus ją, klimato kaitos sukelti pokyčiai bus katastrofiški ir greičiausiai negrįžtami. Pasak ataskaitos, tikėtina, jog 2 laipsnių šiltėjimo ribą peržengsime net ir ėmęsi smarkiai mažinti šiltnamio dujų išmetimą, kas iki šiol vis dar nevyksta.
Citata
Niūriausias IPCC scenarijus prognozuoja, kad iki šio šimtmečio pabaigos temperatūra pasaulyje vidutiniškai atšils 3,7 laipsnio, bet šis rodiklis gali svyruoti nuo 2,6 iki 4,8 laipsnio.

Vyriausiasis Jungtinės Karalystės vyriausybės mokslininkas Markas Walportas teigė: „Ši ataskaita yra labai svarbi. Įrodymai yra nenuginčijami ir mes turime tikslų atsakymą į klausimą, ar žmonės prisideda prie klimato kaitos ar ne. Mes žinome, kad jau esame išmetę į atmosferą 500 milijardų tonų anglies dvideginio. Problema ta, kad mokslininkai apie šiuos įrodymus kalba netinkamai ir neužtikrintai. Tuo pasinaudoja priešiškai nusiteikę žmonės ir iškreipia pateikiamus faktus.“ 

Qinas Dahe, vienas iš vykdomosios IPCC grupės narių, pridėjo: „Kylant vandenyno temperatūrai, ir toliau fiksuosime žymų pasaulio ledynų tirpimą ir vandens lygio kilimą, tačiau tai tikėtina vyks greičiau nei stebėjome pastaruosius 40 metų.“

Kaip praneša BNS, ataskaitoje prognozuojama, kad pasaulio vandenynų lygis iki 2100 metų pakils 26–82 centimetrais.

Keturi mokslininkų scenarijai

Klimato šiltėjimui pateiktos keturios mokslininkų prognozės. Labiausiai optimistinis iš keturių pateiktų scenarijų rodo, kad 2100-aisiais vidutinis pasaulinės temperatūros padidėjimas, lyginant su padėtimi 2000 metais, bus 1 laipsnis Celsijaus, tačiau gali svyruoti nuo 0,3 iki 1,7 laipsnio.

Tai vienintelis scenarijus, atitinkantis JT iškeltą tikslą siekti, kad pasaulio klimatas neatšiltų labiau nei 2 laipsniais Celsijaus. Jame taip pat atsižvelgiama į atšilimą, vykusį nuo pramonės revoliucijos pradžios iki 2000 metų.
Citata
Prieš 25 metus įkurta IPCC anksčiau yra paskelbusi keturias ataskaitas. Kiekvienoje iš jų buvo vis griežčiau perspėjama, kad pasaulio klimatas šyla ir kad stiprėja ekstremalūs klimato reiškiniai.

Niūriausias IPCC scenarijus prognozuoja, kad iki šio šimtmečio pabaigos temperatūra pasaulyje vidutiniškai atšils 3,7 laipsnio, bet šis rodiklis gali svyruoti nuo 2,6 iki 4,8 laipsnio.

Prieš 25 metus įkurta IPCC anksčiau yra paskelbusi keturias ataskaitas. Kiekvienoje iš jų buvo vis griežčiau perspėjama, kad pasaulio klimatas šyla ir kad stiprėja ekstremalūs klimato reiškiniai, tokie kaip sausros, potvyniai, audros ir jūrų lygio kilimas.

Komisijos, kurią sudaro apie 800 klimato ir susijusių sričių specialistų, prognozės 2100 metams pagrįstos kompiuteriniais modeliais, kuriuose atsižvelgiama į atmosferos taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis tendencijas, ypač deginant akmens anglis, naftą ir dujas, kurios šiuo metu yra pagrindiniai energetikos ištekliai.

Ankstesnė IPCC ataskaita (AR4) buvo išleista dar 2007 metais. Penktoji ataskaita (AR5) bus išleidžiama dalimis: penktadienį, rugsėjo 27 d. pasirodė pirmoji dalis, likusių dviejų dalių laukiama kitų metų kovą ir balandį. Pilnas dokumentas planuojama pasirodys 2014 metų spalio mėnesį.