Konkurso nugalėtojai į mokyklą galės pasikviesti norimą muzikos grupę – „Biplan“, „Studentės“ arba „Pikaso“.

Projekto, vykstančio nuo kovo, metu apie atliekų rūšiavimą ir atsakingą gamtinių išteklių naudojimą daugiau sužinojo apie 2 tūkst. moksleivių iš 18 Šiaulių regiono mokyklų. Vaikai klausėsi specialistų paskaitų, žaidė su aplinkosauga susijusius žaidimus, dalyvavo protų kovų turnyruose aplinkosaugos tema. Tokios akcijos planuojamos dar trijose mokyklose.

Aplinkosauga dar įdomesnė, kai tenka varžytis

Baigiamojo konkurso tema – „Šių dienų aplinkos apsaugos problemos ir jų sprendimo būdai“. Konkurse dalyvaujantys moksleiviai savo mokykloje turės organizuoti aplinkosauginę veiklą, kurios tikslas – gerinti aplinkos būklę, suteikti daugiau žinių mokyklos bei aplinkinei bendruomenei apie tinkamą atliekų tvarkymą ir racionalų gamtinių išteklių naudojimą.

Planuojama, kad iš viso akcijoje ir konkurse dalyvaus apie 4300 moksleivių.

„Keliaudami po įvairias mokyklas, pastebėjome, kad vaikams įdomu domėtis aplinkosauga, atliekų rūšiavimu, o kai tai vyksta žaidimo ar varžybų forma, jiems pasidaro dar įdomiau. Todėl esame tikri, kad konkursas paskatins vaikus dar labiau susimąstyti apie aplinkosaugą ir kels jų aplinkosauginį sąmoningumą, kuris, kaip rodo tyrimas, daugelyje Lietuvos vietų vis dar yra žemas“, - sako viena iš projekto organizatorių, viešosios įstaigos „DVI Darnaus vystymosi iniciatyvos” direktorė Inga Ringailaitė.

Moksleiviai patys turės sugalvoti, kaip saugoti aplinką

Konkurso metu moksleiviai turės patys sau išsikelti konkretų aplinkosauginį tikslą ir sugalvoti bei įvykdyti veiklas, padėsiančias pasiekti tą tikslą. Tikslas gali būti siekis sumažinti mokykloje susidarančių nerūšiuotų atliekų kiekį. O veiklos gali būti pačios įvairiausios, pavyzdžiui, suorganizuoti moksleivių piešinių konkursą ta tema, ar gaminių iš atliekų parodą, organizuoti aplinkos tvarkymo akciją ir išrūšiuoti surinktas šiukšles, kiekviena klasė ves savo „atliekų žurnalą“ ir jas analizuos, mažins susidarančių atliekų kiekį.

Aktyviausi pedagogai, padėję moksleiviams įsitraukti į konkursą, taip pat bus apdovanoti piniginiais prizais.
Projekto „Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!“ metu taip pat organizuojami seminarai pedagogams aplinkosaugos temomis. Seminarų metu nagrinėjamos žmogaus daromo neigiamo poveikio aplinkai, darnios plėtros, atliekų rūšiavimo ir kitos temos. Išklausęs paskaitas, kiekvienas dalyvis gauna pažymėjimą bei seminaro medžiagą. Iš viso įvyks keturiolika seminarų pedagogams.