Konfliktai dėl tvarkos ir elgesio prie vandens telkinių – dažnas įvykis tarp pakrantėse žemės sklypus turinčių savininkų ir poilsiautojų. Vis dėlto, kiekvienas vandens telkinys turi savo apsauginę juostą, kuri negali būti užtveriama tvoromis, taip pat negali būti ribojamas gyventojų priėjimas prie vandens.
Blogo MyliuPalanga.lt atstovas
Toje vietoje dar yra nuo senų laikų einanti gatvelė, kuria galima privažiuoti iki vaikų stovyklos. Užsitvėrė ir ją. Esame girdėję net grasinimų nušauti, nors tuo metu aplink buvo nemažai ir mažamečių vaikų.

Tačiau šiuo atveju ir aplinkosaugininkai, ir savivaldybės atstovai buvo girdėję apie nesibaigiančias bylas dėl nuosavybės teisių buvusių Kunigiškių žvyro karjerų pakrantėse. Galbūt žemių savininkai jau išsikovojo teisę jomis apsitverti?

Vos peržengę tvorą buvo užsiundyti policija

Tvoros tvėrimą įamžinęs blogo MyliuPalanga.lt atstovas teigė, jog į karjerą išsimaudyti atvyko kaip tik tuo metu, kai darbininkai baigė darbus.

„Tvora buvo ką tik ką tik baigta. Matėsi šviežas betonas. Ji nutverta į pat vandenį. Kadangi myliu Palangą ir rašome tokio pat pavadinimo blogą, tai tvorą nufotografavau ir paviešinau šias nuotraukas. Šis karjeras yra oro uosto pusėje su sala viduryje“, kalbėjo vyras.  Jis tikino pranešęs pažįstamam Palangos savivaldybės nariui, o į policiją kreiptis net nereikėjo.

„Policiją iškvietė mums. Nes neva mes esame privačioje teritorijoje. Dėl visa ko atsitraukėme, dar buvau su gyvūnu, nenorėjau kažkokių problemų,“ – teigė apie tvorą pranešęs gyventojas.
Vyras spėjo, jog tvora iki šiol tebestovi, jo nuomone, nuo jos užtvėrimo bus praėjęs daugiau nei mėnuo.

Jis buvo girdėjęs, jog dėl nuosavybės teisių dėl žemės prie šių vandens telkinių vyksta teismai. Vis dėlto, palangiškio nuomone, tveriant tvoras į vandenį, pažeidžiamas gyventojų viešasis interesas.

„Tie savininkai, šeimininkai – labai agresyvūs žmonės. Jie nuomoja kambarius. Be to, toje vietoje dar yra nuo senų laikų einanti gatvelė, kuria galima privažiuoti iki vaikų stovyklos. Užsitvėrė ir ją. Esame girdėję net grasinimų nušauti, nors tuo metu aplink buvo nemažai ir mažamečių vaikų. Gyvename Europos Sąjungoje, lyg ir XXI amžiuje, o elgiamės kaip mums patinka?“ - klausė pašnekovas. 

Aplinkosaugininkai žadėjo nuvykti į vietą

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė teigė, jog Palangoje ties oro uostu karjerai yra tiek vienoje, tiek kitoje kelio pusėje, tačiau aplink abu vandens telkinius – privati žemė.

„Bet yra pakrantės apsaugos zona, nors girdėjau, kad tie savininkai ginčijasi teismuose dėl tos pakrantės apsaugos juostos. Ginčai vyksta eilę metų, nes karjerai – ne valstybiniai, sugrąžinti savininkams ir jų yra daug“, - kalbėjo R. Lukaševičienė.
Ramunė Lukaševičienė
Yra pakrantės apsaugos zona, nors girdėjau, kad tie savininkai ginčijasi teismuose dėl tos pakrantės apsaugos juostos. Ginčai vyksta eilę metų, nes karjerai – ne valstybiniai, sugrąžinti savininkams ir jų yra daug.

Ji pripažino, jog net jei karjerą juosia vien privačios žemės, gyventojams turi būti paliktas praėjimas iki jo. 

Aplinkosaugininkė pažadėjo nuvykti į vietą, tačiau tai teigė galėsianti padaryti tik vėliau šią savaitę. Gavusi nuotraukas ji atpažino vietą, kur stovi tvora. R. Lukaševičienės teigimu, tvorų „nuėmimu“ rūpinasi aplinkosaugininkai kartu su Statybos inspekcija, žemės savininkams skiriamas privalomas nurodymas nuimti tvoras, bei administracinė bauda už pakrantės juostos zonos pažeidimą.

Dėl tvoros kol kas niekas nesiskundė

Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Renata Prialgauskaitė-Šlapelienė teigė, jog pagal Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašus žemės sklypams (suformuotiems šio karjero teritorijoje) yra nustatyta specialiojo žemės ir miško naudojimo sąlyga - paviršinio vandens telkinių apsaugos zonos ir pakrantės apsaugos juostos.

Tai reiškia, jog vandens telkinio pakrantės apsaugos juostoje draudžiama tverti tvoras, nepaisant to, jog aplink – privačios valdos.

„Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius dėl šių tvorų skundų nėra gavęs. Dėl tvoros nukeldinimo reikėtų kreiptis į Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Palangos skyrių“, - rekomendavo Palangos savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė. 

Minėtos tarnybos Palangos skyriaus vyriausiasis specialistas Martynas Mikelevičius patikrino nurodytą informaciją ir nustatė, kad adresu Kunigiškių g. 1A, Palangoje, sklypo šiaurinėje pusėje, privačioje žemėje pastatyta apie 30 metrų vielos tinklo tvora ir aptverti priėjimai iki vandens.

Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis, šiam sklypui nustatyta specialioji žemės ir miško naudojimo sąlyga – vandens telkinio apsaugos juosta ir zona - 25 metrai nuo šlaito viršaus. Šioje zonoje draudžiama tverti tvoras.

M. Mikelevičius teigė, jog Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas teisę bausti už specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų nesilaikymą ir žadėjo informuoti aplinkosaugininkus.