Išvartyti, išlaužyti arba grėsmingai pakibę medžiai – tokių vėtros nuniokotų plotų Rūdninkų girios pakraštyje keliasdešimt. Šalčininkų urėdijos miškininkai sako jau išžvalgę nuo rugpjūčio 10 d. praūžusios audros nukentėjusius miškus, pastatę įspėjamuosius ženklus. Dabar skubama sutvarkyti ir išvežti iš miško medieną.

„Darbai vyksta ištisą parą,kad kuo greičiau būtų pašalinti medžiai, kad jie nepakenktų lankytojams. Ir reikia kuo greičiau išvežti medieną, kada kenkėjai neapažeistų“, – teigia Darius Šapokas, Šalčininkų urėdijos girininkas.

Pasak Šalčininkų urėdo, plynai teks iškirsti 14 hektarų, o pavienių išgriuvusių medžių yra 300 hektarų plote.

„Vėjavartų tvarkymui metėm 2 miškakirtes ir 20 darbininkų su pjūklais, miškovežius. Manau,kad per 2–3 savaites mes likviduosim vėtros padarinius. Patirsim nuostolių, nes laužtas medis netenka dalies prekinės vertės. Be to, ir daugiau sąnaudų reikia tvarkymui. Apie 40 litų už kubinį metrą netenkam“, – aiškino .Šalčininkų urėdas Ramūnas Lukoševičius.

Apie nukentėjusius privačius miškus kol kas tikslių duomenų nėra. Pasak specialistų,dėl leidimų plynai kirsti nuniokotus plotus jau kreipėsi per 10 savininkų. Pavieniams medžiams tvarkyti leidimų nereikia.

„Jei pakenkta daugiau nei 10 arų miško ir nori iškirsti plynai, tai reikia kreiptis į mūsų tarnybą. Bet yra „bet“: jei savininkas planuoja tą medieną pateikti rinkai, o ne savo poreikiams – jei ir pavienius medžius kirsti – reikia gauti iš mūsų tarnybos leidimą“, teigia, Artūras Balčius, Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus vedėjas.

Miškų tarnyba atkreipia dėmesį, kad rudeniop audrų ir išvartų miškuose daugės. Ji ragina savininkus kuo greičiau sutvarkyti medieną, mat kuo ilgiau ši guli miškuose, tuo labiau prastėja kokybė, veisiasi miško kenkėjai.