Jis priklauso ne tik nuo kasdieninių įpročių, tokių kaip dantų valymasis atsukus ar užsukus čiaupą ar laiko, praleidžiamo duše, bet ir nuo to, ar esate prisiekęs kavos ar arbatos vartotojas, geriate ją su pienu ar be, ar dažniausiai pietums valgote vištieną, kiaulieną, mėsainius ar makaronus. Nekalbant apie tai, ar indus plaunate rankomis ar indaplove, ar naudojate seną ar naują skalbimo mašiną.

Norintiems pasitikrinti „savo vandens lygį“ buitinės technikos gamintojas „Electrolux“ sukūrė specialią „Facebook“ programėlę „YourWaterMark“, kuri leidžia įvertinti ir koreguoti vandens naudojimo įpročius asmeniniu ir kolektyviniu lygiu.

Programėlės kūrėjai sako, kad kai kurių šalių gyventojams vanduo yra toks įprastas, kad apie suvartojamus kiekius net nesusimąstoma. Todėl specialiai sukurtas įrankis padeda vartotojams atkreipti dėmesį ir suprasti jų įtaką vandens ištekliams. Jungtinių tautų ekonomikos ir socialinių reikalų departamento duomenimis, 2015 m. du trečdaliai planetos gyventojų susidurs su ribotu vandens prieinamumu, o 1,8 mlrd. gyvens šalyse ar regionuose, kamuojamuose absoliutaus vandens trūkumo.
Citata
Kavos mėgėjo vandens sąnaudų lygis daugiau nei keturgubai didesnis, nei arbatos: Vienam puodeliui kavos užauginti, surinkti ir pristatyti sunaudojama 130 l vandens, o arbatos – 27 l.

„YourWaterMark“ programėlėje naudojami skaičiavimai paremti visuomeninių aplinkosaugos organizacijų „Global Green USA“ ir „Green Cross International“ duomenimis bei yra šių organizacijų patikrinti.

„YourWaterMark“ nėra visapusiškai nuodugnus įrankis, tačiau jis sukurtas parodyti mums, kaip kasdien vartojame vandenį, kas ne visada būna akivaizdu, ir kartu skatinti supratimą apie būtinybę taupyti“,- sako Mattas Petersenas, „Global Green USA“ prezidentas ir generalinis direktorius.

Kartu su testo rezultatais vartotojams pateikiami duomenys apie vandens išteklius ir ekoeksperto bei EcoFabulous.com įkūrėjo Zemo Joaquino patarimais. „Mano pasišventimą ekologiniam gyvenimo būdui įkvėpė mano vaikai, todėl aš juos stengiuosi įtraukti į pokyčius. Dažniausiai tai paprasti pakeitimai, kurie turi didelę įtaką”, - sako Z.Joaquin.

Įdomūs faktai pagal „YourWaterMark“

- Užsukant čiaupą valantis dantis, galima sutaupyti net 30 l vandens per dieną, t.y. 11000 l per metus;

- Kavos mėgėjo vandens sąnaudų lygis daugiau nei keturgubai didesnis, nei arbatos: Vienam puodeliui kavos užauginti, surinkti ir pristatyti sunaudojama 130 l vandens, o arbatos – 27 l.
Vienai stiklinei apelsinų sulčių užauginti, surinkti ir pristatyti reikia 200 l vandens, o pagaminti tiek pat pieno – 255 l.

- Vienam plastikiniam vandens buteliui pagaminti sunaudojama vidutiniškai 7 l vandens.

- Vandens sąnaudų lygis gali skirtis beveik 10 kartų priklausomai nuo to, ką dažniausiai valgote pietums: mėsainio kotletui pagaminti sunaudojama apie 1740 l vandens, vištienos krūtinėlei – 976 l, kiaulienos muštiniui – 501 l, vidutinei makaronų porcijai – 198 l.

- Plaudami indus ne rankomis, o indaplovėje, kiekvieną kartą galite sutaupyti net 128 l vandens.
Vidutinė skalbyklė vienam skalbimui sunaudoja apie 155 l vandens, o padidinto efektyvumo skalbyklės net iki 35-50% mažiau.

- Pagaminti vidutinį baką benzino automobiliui prireikia 1200 l vandens.