„Plastikinės taros konteineriuose padaugėja kiekvieną vasarą. Šiltuoju metų laiku išauga į tokią tarą supilstytų gėrimų ir vaisvandenių vartojimas. Per mėnesį surenkamos plastikinės taros prieaugį pagal svorį galima prilyginti dviems vidutinio dydžio automobiliams. Plastikiniai buteliai lengvi, tad įsivaizduokite, kiek tai butelių ir kokį plotą jie gali užteršti, jei nebus surenkami ir perdirbami“, – siūlo „VSA Vilnius“ atliekų paruošimo perdirbimui skyriaus vadovas Laurynas Kazlauskas.

Jo teigimu, daugiausiai plastikinių butelių surenkama iš konteinerių daugiabučių kiemuose. „Pastebime, kad poilsiautojai tampa draugiškesni gamtai. Pramogaudami užmiestyje gyventojai vis dažniau šiukšles vežasi atgal ir išmeta į konteinerius pakeliui namo“, – sako L. Kazlauskas.

Rūšiavimo specialistas teigia, kad lietuviai plastikinius butelius dažniausiai rūšiuoja teisingai. „Beveik visos šios rūšies atliekos yra perdirbamos, jų nereikia išplauti ar kitaip paruošti rūšiavimui, svarbiausia – jas ištuštinti. Nors jas rūšiuoti lengviausia, tai daryti galėtų daugiau tautiečių – dalis jas meta į buitinių atliekų konteinerius ar palieka pakelėse. Iš perdirbtų plastikinių pakuočių gaminamas audinių pluoštas, pakavimo juostos ar nauji plastikiniai buteliai“, – teigia L. Kazlauskas.

Rūšiuoti tinkama plastikinė tara būna pažymėta specialiais ženklais – trimis rodyklėmis, sudarančiomis trikampį, arba dviem apskritime persipynusiomis rodyklėmis. Toks žymėjimas rodo, kad PET pakuotė gali būti perdirbama ir ją reikėtų mesti į geltonąjį plastiko konteinerį.

„VSA Vilnius“ skaičiuoja, kad lietuviai šiltuoju metu išmeta apie 20 proc. daugiau skardinių – per mėnesį viena tona daugiau. Taip pat auga ir išmetamų kartoninių gėrimų pakuočių skaičius. Jų bendrovė surenka apie pusę tonos per mėnesį daugiau nei kitu metų laiku.