Žvejai mano, kad tai kerštas

Su žurnalistu susisiekę žvejai teigė praėjusios savaitės viduryje pastebėję neįprastą reiškinį. Juos pašiurpino Alytaus rajone netoli Daugų gyvenvietės tyvuliuojančio Suvingio ežero saloje pastebėtas kraupus peizažas – iškirsta ir šakomis į vandenį suversta maždaug 30 netoli kranto augančių tvirtų juodalksnių. Vyrai teigė, kad apie tai iškart pranešė gamtosaugininkams. Jų žodžiais, iškirsti ne visi medžiai. Labiausiai nukentėjo augę arti kranto.

Pašnekovai svarsto, kad maždaug 100 m ilgio ir 50 m pločio salos augmeniją galėjo išniekinti ne siekiantys lengvo pelno ar vietos vandalai, o ežerą išsinuomojęs vietos verslininkas Egidijus Blažauskas, vadovaujantis netoliese esančiam kaimo turizmo sodybos kompleksui .
Daugų seniūnijos atstovas
Nežinau, kokiu tikslu taip pasielgta. Medienos iš ten neišveši. Čia kažkas ne taip. Ten yra 300 m iki artimiausio kranto. Koks tikslas kirsti, jei aplink daug medžių yra. Stengsimės pažiūrėti ir patikrinti.

Jiems įtarimų kelia tai, kad medžiai krito kaip tik po neseniai įvykusio konflikto. Pašnekovų teigimu, skandalas prasidėjo tuomet, kai E. Blažauskas pričiupo be leidimo žvejojusį žmogų. GRYNAS.lt pašnekovas tikino nepalaikąs neperkančių leidimų, tačiau pridūrė, kad dėl tokių žvejų kentėti visi neturėtų.

„Žinoma, blogai, kad žmonės be leidimų žvejoja. Tikrai tokių žmonių neužstoju. Tačiau dėl to negali kentėti ir sąžiningi žvejai. Mes manome, kad medžiai buvo iškirsti, siekiant neleisti žvejams toje vietoje žvejoti. Medžiai iškirsti kaip tik ten, kur mes žvejojame. Situacija yra tragiška. Taip elgtis tikrai negalima“, - piktinosi žvejys, prašęs neatskleisti jo tapatybės.

Ežero nuomininkas nepritaria žvejybai saloje

Tačiau ežerą iš valstybės nuomojantis E. Blažauskas apie nupjautus medžius teigė girdintis pirmą kartą. O jam mestus kaltinimus jis neigia visa tai vadindamas žvejų intrigomis.

Negana  to, jis sakė, kad patys žvejai ežero pakrantėse elgiasi netinkamai, savivaliauja, todėl jis suabejojo, ar jie patys prie to nebus prisidėję: „Nieko nežinau. Nesuprantu apie ką jūs kalbate. (...) Tie žvejai iškirto medžius? Jeigu iškirto, tuomet reikėtų kreiptis į gamtosaugą. Jei yra kirtimai, tai gal jie patys kirto, kad jiems žvejoti būtų patogu. Reikės pasidomėti, kas ten padaryta. Šiaip sala yra valstybės saugomas objektas ir ten tokie dalykai negalimi“, - komentavo ežerą išsinuomojęs E. Blažauskas.

Jo teigimu, su žvejais konfliktuoti nėra tikslo, kadangi taisyklėms paklūstantys meškeriotojai prisideda prie ežero žuvies išteklių išsaugojimo. Dažniausiai jų pagalbos reikia kovojant su brakonieriais. Tiesa, verslininkas neneigė, kad konfliktų su be leidimo žvejojančiais žmonėmis pasitaiko. Tačiau jis pridūrė, kad į tokius žvejus žiūrėti pro pirštus negalima.

Kita vertus, pasak pašnekovo, žvejai kai kada pridaro ir bėdos. Esą jie dėl savo patogumo praretina ežero pakrantes, savavališkai iškirsdami jiems trukdančius krūmus ar taką užgožiančias nendres.
Nors salą pasiekti sunku, žvejų joje netrūksta. E. Blažauskas vis dėlto prasitarė nepritariantis, kad ten būtų leidžiama žvejoti. Jo teigimu, sala yra saugoma valstybės, o žvejai joje palieka šiukšlių ir seniūnijai tenka rūpintis jų išvežimu.

Todėl, pašnekovo manymu, būtų daug geriau, jei žvejai tenkintųsi vien tik ežero pakrantėmis: „Jie ten pakankamai dažnai žuvauja. Žiemą seniūnija išveža iš salos paliktus žvejų daiktus. O ir aplink ežerą jie visko prisistato. Sala yra valstybės saugoma. Ten yra buvusi gyvenvietė. Keista išvis, kad saloje leidžiama žvejoti. Aplink ežerą yra daug vietų, kuriose galima tai daryti.“


Seniūnija: medžių kirtėjams bus liūdna

Daugų seniūnija taip pat apie iškirstus medžius sužinojo pirmą kartą. Seniūnijos atstovas teigė, kad jį ši žinia labai sujaudino, kadangi tai yra valstybės saugomas objektas ir panašūs nusižengimai negali būti toleruojami.
Gamtosaugininkas J. Jarmalavičius
Girdėjau kažką. Nieko dar nespėjome padaryti, nes tik savaitgalį sužinojome. Šiandien tuo užsiimsime. Nieko negaliu komentuoti, nes nei ten buvom, nei matėm, nei žinome, kas tai padarė. Visų pirma turėsime išsiaiškinti, kas tai padarė.

Jis užtikrino, kad seniūnija dar šiandien ieškos galimybių, kaip nuvykti į salą ir išsiaiškinti realią padėtį. Be to, pašnekovas pridėjo, kad pažeidėjui, neteisėtai iškirtusiam medžius, bus liūdna: „Tam, kas tai padarė, gresia bausmė, nes ten jokio medžio kirsti negalima. Ten net ir karklų kirsti negalima. Jiems turėtų būtų liūdna.“

Vis dėlto paaiškinti, dėl kokių motyvų medžiai galėjo būti iškirsti, seniūnijos darbuotojas negalėjo. Netrukus jis pridėjo, kad visa tai jam kelia daug klausimų. „Nežinau, kokiu tikslu taip pasielgta. Medienos iš ten neišveši. Čia kažkas ne taip. Ten yra 300 m iki artimiausio kranto. Koks tikslas kirsti, jei aplink daug medžių yra. Stengsimės pažiūrėti ir patikrinti“, - pasakojo jis.

Gamtosaugininkai imsis darbo

Apie situaciją Suvingio ežero saloje nedaug težino ir Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija. Vyr. specialistas Jonas Jarmalavičius teigė, kad apie iškirstus medžius gamtosaugininkai sužinojo tik savaitgalį, o šiandien pradės aiškintis situaciją.

Vis dėlto neturėdamas išsamių duomenų nuo komentarų jis susilaiko: „Girdėjau kažką. Nieko dar nespėjome padaryti, nes tik savaitgalį sužinojome. Šiandien tuo užsiimsime. Nieko negaliu komentuoti, nes nei ten buvom, nei matėm, nei žinome, kas tai padarė. Visų pirma turėsime išsiaiškinti, kas tai padarė. Neaišku, ar su leidimais kirsta. Situaciją reikia aiškintis vietoje.“