Šiemet Lietuvoje pakartotinai inventorizuojamos kertinės miško buveinės (KMB). Inventorizacija vyks iki lapkričio 15 d., o ją atliks Aleksandro Stulginskio universiteto Miško biologijos ir miškininkystės instituto specialistai.

Žurnalo bendradarbė Daiva Srėbaliūtė kalbasi su Miško biologijos ir miškininkystės instituto direktoriumi prof. Gediminu Brazaičiu.
 
- Gal galėtumėte papasakoti, kaip vykdoma pakartotinė inventorizacija: kiek dirba žmonių, kas jie tokie ir ar bus pasitelkti Lietuvos nacionalinių parkų specialistai?

- Ši kertinių miško buveinių inventorizacija yra pakartotinė ir orientuota į jau esamų išskirtų kertinių buveinių pakartotinį vertinimą. Iš viso joje dalyvauja apie 30 specialistų, dauguma jų turi prieš tai vykusios inventorizacijos patirtį. Tai gamtosaugos ir miškininkystės specialistai, kurie buvo papildomai apmokyti pažinti indikatorines bei retąsias rūšis, identifikuoti KMB. Nacionaliniai parkai nėra išskiriami į atskirą kategoriją, inventorizacija apima visus Lietuvos miškus.

- Kaip vyksta pats inventorizacijos procesas? Ar bus iš naujo fiziškai aplankoma kiekviena KMB ir įvertinama jos būklė?

prof. Gediminas Brazaitis
- Iš viso planuojama pakartotinai vertinti ne mažiau kaip pusę KMB. Projektas orientuotas į keletą KMB kategorijų. Visų pirma tai potencialios KMB. Svarbu nustatyti, ar jos jau pasiekė „tikrų“ KMB lygį. Privačiuose miškuose esančios buveinės taip pat yra labai svarbios, nes už jų saugojimą miško savininkams mokamos išmokos. Be to, inventorizacijos metu bus aplankomos ir tos vietos, kurių iki gegužės 1 d. pageidavo miško savininkai ir valdytojai.

- Kaip ši pakartotinė inventorizacija bus vykdoma privačių miškų savininkų valdose? Ar su jais bus tiesiogiai kontaktuojama, ar privačių miškų savininkai privalės pateikti kokius nors papildomus dokumentus?

- Privačiuose miškuose bus inventorizuotos visos potencialios ir kertinės miško buveinės. Miško savininkams buvo sudaryta galimybė iki gegužės 1 d. kreiptis į projektą vykdančius asmenis dėl jų valdos atitikties KMB kriterijams įvertinimo. Gavome nemažai prašymų. Šiuo metu informacija jau perduota lauko ekspertams, jiems suformuluotos lauko darbų užduotys.

KMB privačioje valdoje miško savininkui suteikia galimybę šią vietą saugoti ir gauti kompensaciją dėl didelės gamtosauginės vertės, tačiau kokių nors ūkininkavimo apribojimų savininkui automatiškai neatsiranda. Su miško savininkais nėra kontaktuojama, tačiau jiems kreipiantis dėl KMB inventorizavimo prašome informacijos apie jų valdą.

- Ar sugriežtinti reikalavimai naujai nustatomoms KMB? O galbūt iš naujo vertinant jau esamas KMB siekiama sumažinti jų skaičių? Jei privačioje valdoje asmuo norėtų įteisinti naują KMB, ar jis šiemet privalės kreiptis tiesiog į Jus, ar į Valstybinę miškų tarnybą (VMT)? 

prof. G. Brazaitis
KMB privačioje valdoje miško savininkui suteikia galimybę šią vietą saugoti ir gauti kompensaciją dėl didelės gamtosauginės vertės, tačiau kokių nors ūkininkavimo apribojimų savininkui automatiškai neatsiranda.
- Reikalavimai KMB išlieka tie patys, tačiau reikia pasakyti, kad tai ganėtinai griežti reikalavimai. Tikslo sumažinti KMB skaičių tikrai neturime, tačiau vertiname jų atitiktį formaliems kriterijams. Neretai pasitaiko, jog šiuose sklypuose buvo atlikti kokie nors kirtimai ir dėl jų KMB vertė gerokai sumažėjo. Šio sezono darbai ekspertams jau paskirstyti ir tikimasi, jog inventorizacijai nepamaišys blogos oro sąlygos. Įgyvendinant projektą bus sukurtas internetinis tinklalapis, kuriame bus pateikiami KMB inventorizaciją galinčių atlikti asmenų kontaktiniai duomenys, asmenys, norintys savo miške matyti KMB, turėtų į juos ateityje kreiptis dėl inventorizacijos. VMT tvarko ir tvarkys miškų kadastro duomenų bazes, tarp jų ir KMB informaciją.

- Ar visuomenei užtenka informacijos apie Buveinių direktyvą? Kas, Jūsų manymu, taisytina ar keistina informavimo srityje?  

- Šiame skaitmeninių technologijų amžiuje informacijos paprastai yra daugiau nei pakankamai.

- Valstybiniuose miškuose nustatytų KMB pakartotinės inventorizacijos tvarka aiški, išvadas turbūt bus galima pateikti tiesiogiai urėdijoms. O kaip elgsitės su privačiomis miško valdomis? Ar KMB inventorizaciją atliksite su savininkų žinia ar be jų? Kaip jie sužinos rezultatus?

- Mes informaciją pateiksime projekto užsakovui – Valstybinei miškų tarnybai. Su pakartotinės inventorizacijos rezultatais bus galima susipažinti ir sukurtoje interneto svetainėje.

- Gal jau matote tendenciją, kuri, Jūsų manymu, leistų prognozuoti – buveinių sumažės ar padaugės?

- Greičiausiai sumažės, tačiau kol nėra rezultatų, nereikėtų apie tai kalbėti.

- Kokia kaimyninių šalių patirtis ir KMB padėtis? Gal galėtumėte palyginti su lietuviška KMB steigimo praktika.

- KMB inventorizuotos nemažoje dalyje Šiaurės ir Rytų Europos valstybių. Šiek tiek skiriasi šalių metodikos, nes skirtingos ir gamtinės sąlygos. Tačiau didesnių skirtumų tarp valstybių nėra.