V. Gailius: buvę valdininkai ir politikai turi išskirtines sąlygas

Šiandien Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė pradėjo nagrinėti aplinkosaugos srities skundą, kuriame teigiama, kad valdininkai, prižiūrintys atliekų rinką, ėmė naudotis užimama padėtimi bei jiems suteiktomis galiomis ir daryti neleistiną įtaką šioje rinkoje veikiančiam verslui.
Gegužės mėnesį raštą, pavadinimu „Aplinkosaugos mafija Lietuvoje“, taip pat nagrinėja ir Aplinkos apsaugos agentūra prie Aplinkos ministerijos.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius GRYNAS.lt informavo, kad sprendimas bus priimtas tuomet, kai komisija sulauks reikalingų išvadų. „Mes prašysim antikorupcinio vertinimo reglamentavimo ir Aplinkos ministerijos komisijos išvadų. Tada bus sprendimas, ar buvę politikai, buvę valstybės pareigūnai nesukūrė sau palankios aplinkos šitame versle“, - teigė Seimo narys.
Nors galutinis sprendimas bus priimtas tik tuomet, kai bus gautas SST pareigūnų atsakymas, V. Gailius sutiko pasidalinti savo asmenine nuomone: „Reglamentavimas sudaro sąlygas buvusios Aplinkos ministerijos vadovybei ir kai kuriems Seimo nariams vadovauti šitame versle.“

Atliekų tvarkymo srityje – didelė trintis

Viešumoje vis garsiau pasigirsta kalbos, kad atliekų tvarkymo sričiai trūksta skaidrumo. Be to, šios srities verslo atstovams metami kaltinimai, kad tokio profilio įmonės saugų šiukšlių utilizavimą iškeičia į fiktyvių pažymų išrašymą ir tokiu būdu susikrauna milijonus.

Ko gero didžiausia trintis jaučiama elektronikos atliekų tvarkymo sferoje, kur pyragą raiko tik du žaidėjai – Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA) bei Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA).

Alfredas Skinulis (kairėje)
Teigiama, kad EEPA valdo maždaug 70 proc. rinkos, o GIA, kontroliuoja 30 proc. šių atliekų rinkos.
GIA įtarimų šešėlio sulaukė dar tik pradėjusi veiklą, o kai asociacijos vadovu tapo buvęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjui Alfredas Skinulis, įtarinėjimų dar pagausėjo.

2011 m. pasipylusiuose skunduose teigta, kad esą GIA vadovai, verslą sėkmingai vysto išlikusių pažinčių tarp aplinkosaugininkų dėka. Neva tai jiems padeda išlikti nebaudžiamiems, o konkuruojanti EEPA nuolat tikrinama ir fiksuojami pažeidimai.

Pagal surinktus duomenis, pernai vasarą Lietuvos kriminalinės policijos biuras pradėjo tirti stambaus masto sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo bylą. O metų pradžioje iš GIA buvo paimti dokumentai.

EEPA vadovaujantis M. Varaška: klausti niekas nedraudžia

Tuo tarpu EEPA vadovaujantis buvęs Seimo narys Mantas Varaška teigė konkurencinę asociaciją ne skundžia, o tiesiog nori, kad būtų atsakyta „į konkrečius logiškus klausimus, kurių kelti niekas nedraudžia“.

Asociacijos vadovui ramybės neduoda mintis, kad GIA, siekdama gauti veiklos licenciją, galėjo pasinaudoti pažintis aplinkosaugos srityje. Kitaip tariant, jam kyla įtarimų, kad licencija galėjo būti gauta galimai neatitinkant teisės aktų reikalavimų.

Mantas Varaška
Teigdamas, kad įtarimai gali būti rimti, M. Varaška pasirėmė Aplinkos ministerijos atstovės pareiškimu: „(Antikorupcijos - red. pas.) posėdžio metu Aplinkos ministerijos atstovė, paklausta, ar priimant sprendimus dėl atitinkamo atliekų tvarkymo organizavimo licencijų išdavimo kontrolės, ji pripažino, kad netiesiogiai spaudimas jai, kaip valstybės tarnautojai, buvo. Aš manau, kad tai yra labai rimtas aspektas. Į tai turėtų atkreipti dėmesį Aplinkos ministerijos ir Antikorupcijos komisija.“
O kai visa tai bus įvertinta, buvusio parlamentaro nuomone, visiems bus ramiau.

GIA vadovas: apie mums mestus kaltinimus nieko nežinau

GRYNAS.lt, pasidomėjus, kas privedė prie to, kad GIA svarstoma Seimo Antikorupcijos komisijoje, jos vadovas A. Skinulis teigė iš žurnalisto pirmąkart apie tai išgirdęs. „Apie kokį čia posėdį mes kalbame? Kur tas posėdis vyko? Aš nežinau, kokie kaltinimai metami. Pirmą kart girdžiu. Niekas neprašė jokios informacijos“, - pasimetęs kalbėjo GIA vadovas.

Tačiau netrukus pašnekovas pridūrė, kad greičiausiai dėl to kalta konkuruojanti asociacija EEPA. A. Skinulio teigimu, EEPA be skundų rašymo daugiau nesugeba užsiimti jokia kita veikla. O prieš kaltinant, kad buvęs aukštas aplinkosaugos pareigūnas eina asociacijos vadovo pareigas, jo įsitikinimu, visų pirma EEPA turėtų pažiūrėti į save.

Taip teigdamas A. Skinulis omenyje turėjo tai, kad EEPA vadovauja buvęs seimūnas M. Varaška.
„Jie (EEPA – red. past.) 2-3 m. nieko nedaro, tik rašo skundus įvairioms institucijoms. Jų tikslas – monopolizuoti visą atliekų organizavimo sistemą. Aš nelabai suprantu apie kokią korupciją galima kalbėti, kai vienintelis tikslas – skundų rašymas visoms įmanomoms institucijoms. Patikrinimai nenustato jokių mūsų pažeidimų. Sužinau, kad seklių biuras renka informaciją, tikrina duomenis. Kodėl jie priėmė Mantą Varašką vadovauti įmonei? Jis buvęs Seimo narys, teisininkas, turi gerus ryšius. Tai yra negražu ir netgi neteisėta. Mes savo veiklą vykdom gerai ir jokių skundų niekam nerašom“, - konkurentų kaltinimus atmetė A. Skinulis.