Šių įrenginių statyba labai svarbi Lietuvai, kuriančiai šiuolaikišką atliekų tvarkymo sistemą ir siekiančiai įgyvendinti įsipareigojimus Europos Sąjungai. Naujai pastatytuose mechaninio rūšiavimo ir biologinio bioskaidžių atliekų apdorojimo įrenginiuose per metus bus apdorota daugiau kaip 85 000 tonų Panevėžio regione susidarančių atliekų.

Bendrovės „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus Arturo Grucės teigimu, projekto įgyvendinimas svarbus tuo, kad pastačius įrenginius ir jais apdorojus atliekas, sąvartyne nebebus šalinamos atliekos, kurios gali būti perdirbtos.

Tokiu būdu ne tik pavyks perpus sumažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį, gruntinio vandens ir dirvožemio taršą, bet dar ir gauti naudos. Biologinio atliekų apdorojimo įrenginiuose atskirtos biologiškai skaidžios atliekos bus apdorojamos siekiant surinkti biodujas ir jas panaudoti energijos gamybai. Įrenginiuose atskirtas biologiškai skaidžias atliekas galima ir kompostuoti, o gautą kompostą panaudoti sąvartyno rekultivavimui ar kitoms reikmėms.

Kitas svarbus projekto įgyvendinimo tikslas – skatinti gyventojus biologiškai skaidžias atliekas atskirti nuo kitų atliekų jų susidarymo vietoje ir jas tinkamai sutvarkyti. Pasak bedrovės „Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras“ projektų įgyvendinimo padalinio vadovės Daivos Petkevičienės, Panevėžio regiono gyventojams baigiama išdalinti daugiau kaip 6000 vnt. individualaus kompostavimo konteinerių. Gyventojai taip pat turi galimybę žaliąsias atliekas nemokamai pristatyti į bendrovės eksploatuojamas žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

Bendra projekto „Panevėžio regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ vertė - 38,28 mln. Lt, iš kurių 85 proc. finansuojama ES Sanglaudos fondo ir 15 proc. UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras lėšomis.