Šiuo metu iš vilniečių tualetuose nuleisto „turto“ pagaminta elektra naudojama tik įrengimų poreikiams aptarnauti, tačiau jos vertė – maždaug pusė milijono litų per mėnesį.

„Šitas projektas apėmė ne tik dumblo tvarkymo įrenginius, bet specialiai paruoštas ir dumblas, kad jis būtų tinkamas šiems įrenginiams“, - kalbėjo „Vilniaus vandenų“ Gamybos direktorius Vytautas Kisielis.

Jis pasakojo, jog anksčiau dumblas buvo naudojamas žemės ūkyje, tačiau pavasarį ir rudenį mašinos į laukus negalėjo įvažiuoti. Nauji įrenginiai ir dumblo tvarkymo technologijos jo kiekį sumažino 4-5 kartus ir po apdorojimo jis lieka bekvapis.

„Pagaminame labai daug elektros energijos. Jos vertė litais yra maždaug pusė milijono litų per mėnesį. Ir tai elektros kiekis priklauso nuo to, kiek yra dumblo. Jei dumblas būtų perdirbamas pilnais pajėgumais, tai yra 62 tonos sausos medžiagos per parą, tuomet pagamintume 16 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos ir 19 milijonų kilovatvalandžių šiluminės energijos (per mėnesį, - red.past.)“, - įspūdingus skaičius vardijo V. Kisielis.
Elektros gamybos korpusas

Jis gyrėsi, jog ši technologija šiuo metu yra praktiškai naujausia Europoje. Todėl čia nuolat važiuoja ekskursijos iš vidurio Europos šalių, apžiūrėti įrengimų.

Dumblo pūdymo uždaruose metantankuose įrengimus turi ir kitos šalys, tačiau reta gali pasigirti termohidrolizės įrenginiais, kurie dumblą apdoroja karšta temperatūra bei didžiuliu slėgiu.

Po tokios „kelionės“ vamzdžiais ir vamzdeliais dumblas lieka sausas, gerai dega, jame nelieka įvairių bakterijų, kurios tiesiog neištveria aukštos temperatūros ir slėgio.

Metantankuose organika paverčiama gamtinėmis dujomis ir vandeniu. Kiek toliau stovi gamtinių dujų talpyklos ir elektros generatoriai – čia dujos virsta elektros energija. Kol kas ji leidžiama naudoti tik bendrovės poreikiams.

„Kad galėtume parduoti šią elektros energiją, reikia gauti įvairius leidimus iš Ūkio ministerijos, Energetikos ministerijos. Tam reikalingas pirmiausia valstybinės komisijos aktas, kad objektas yra visiškai užbaigtas. Jei pardavinėsime, pardavinėsime už tiek, už kiek Kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtins. Tačiau mus tenkintų ne mažesnė nei 30 centų už kilovatvalandę kaina“, - kalbėjo „Vilniaus vandenų“ atstovas.

Visgi išlieka galimybė, jog dėl elektros tiekimo į LESTO tinklus nebus susitarta ir elektra toliau bus naudojama tik bendrovės vidiniams poreikiams.