Naujasis įrenginys per parą išrūšiuos apie 100 tonų atliekų – maždaug pusę viso per parą Alytaus regione susidarančio mišrių atliekų kiekio. Į rūšiavimo liniją vežamos komunalinės atliekos surinktos iš konteinerių, esančių prie daugiabučių namų.

Individualių regiono namų gyventojai iš bendro atliekų srauto pakankamai gerai atskiria antrines žaliavas, tad pakartotinai perrūšiuoti jų pagamintų atliekų nėra būtinybės. Daugiabučių namų gyventojų rūšiavimo įgūdžiai gerokai prastesni – į mišrių atliekų konteinerius dažnai metamos ir pakuotės, ir biologiškai suyrančios atliekos. Todėl jų perrūšiavimas yra neišvengiamas, siekiant sumažinti atliekų kiekį sąvartyne, o kartu ir aplinkos taršą.

Alytaus regioniniame sąvartyne sumontuota atliekų rūšiavimo linija gerokai pranašesnė už kitas Lietuvoje naudojamas rūšiavimo linijas - joje iš bendro atliekų srauto išskiriamos ne tik antrinės žaliavos, bet ir biologiškai suyrančios bei degiosios atliekos.

Alytaus sąvartyne – nauja atliekų rūšiavimo linija / ARATC nuotr.

„Atskyrus tolesniam panaudojimui tinkamas atliekas, į sąvartyną patenkančių atliekų sumažės beveik per pusę. Antrinės žaliavos bus presuojamos ir išvežamos perdirbimui, biologiškai suyrančias kompostuosime, o degiosios bus naudojamos cemento gamybai“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Rūšiuoti atgabentos atliekos pirmiausia pakraunamos į specialią talpą, kurioje automatiškai suplėšomi maišai, o pačios atliekos padalijamos į smulkias ir stambias. Tuomet specialūs įrenginiai nuo smulkiųjų atliekų atskiria metalą ir aliuminį, tuomet atskiriamos biologiškai suyrančios atliekos, o likusios atliekos dar perrūšiuojamos rankiniu būdu.

„Pastačius naują atliekų rūšiavimo liniją, skurta ir 30 naujų darbo vietų, kuriose jau įdarbinta ir devyniolika žmonių su negalia“, - pasidžiaugė bendrovės „Ekobazė‘ direktorius Karolis Kubilius.

Paskaičiuota, kad naujoje atliekų rūšiavimo linijoje iš bendro srauto bus atskirta 10 proc. antrinių žaliavų, 20-25 proc. biologiškai suyrančių ir 10 proc. degiųjų atliekų.