Aplinkos apsaugos agentūra perkančiosioms organizacijoms, tiekėjams rengs mokymus, teiks konsultacijas žaliųjų pirkimų klausimais.

Nors Rytų Europoje žalieji pirkimai yra gana naujas reiškinys, pastaraisiais metais Lietuvoje, Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, tokių pirkimų, kai prekės ir paslaugos yra perkamos ne tik pagal kainą ir kokybę, bet ir pagal jų daromą mažesnį poveikį aplinkai, po truputį daugėja. Pavyzdžiui, 2008 m. jie sudarė 7,6 proc., o 2012 m. – 8,3 proc. visų viešųjų pirkimų (skaičiuojant pagal sutarčių skaičių). Daugėja ir „žaliai“ perkančių organizacijų – 2011 m. tokių buvo 626, 2012 m. – 649.

Pernai „žaliai“ daugiausia buvo perkama popieriaus (100 proc.), sienų plokščių, elektros lempučių, valymo priemonių ir paslaugų, informacinių technologijų priemonių bei paslaugų ir kt. Tarp didžiausių perkančiųjų organizacijų pagal 2012 m. sudarytų sutarčių, kurioms buvo taikomi aplinkosauginiai reikalavimai, vertę – AB „Klaipėdos nafta“, Vilniaus universitetas, AB „LITGRID“, Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybių administracijos ir kt.

Viešasis pirkimas pripažįstamas „žaliu“, kai perkamas produktas atitinka visus jam nustatytus minimalius aplinkos apsaugos kriterijus. Tokio produkto negali sudaryti sveikatai ir aplinkai kenksmingos medžiagos, jį gaminant turi būti mažiau teršiamos nuotekos ir oras, veiksmingai naudojama elektros energija, taupomas vanduo, jam gaminti naudojami atsinaujinantys ištekliai, tvarkomos gaminių pakuotės ir pan.

Lietuvoje, pasak Aplinkos ministerijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjos Dovilės Montvilaitės, yra nustatyti žaliųjų pirkimų aplinkos apsaugos kriterijai 24 produktams, padalintiems į 3 grupes. Pavyzdžiui, pirmajai grupei priskirtas popierius, raštinės prekės iš popieriaus ir kartono, leidybos ir spausdinimo paslaugos, transporto priemonės ir paslaugos, įstaigos įranga (spausdintuvai, faksimiliniai aparatai, kopijavimo aparatai ir kt.), spausdintuvų, faksimilinių aparatų, kopijavimo aparatų kasetės, kopijavimo milteliai ir rašalai, informacinių technologijų priemonės (kompiuteriai, monitoriai), valymo prekės ir paslaugos, elektros lempos, renginių organizavimo paslaugos.