Praėjo beveik 8 mėnesiai nuo nelaimės Vilniaus pakraštyje, kai Aukštuosiuose Paneriuose esančiame apleistame sandėlyje išsiliejo apie 300 litrų amoniako. Avarija įvyko atliekant pjaustymo ir suvirinimo darbus. Tuomet darbininkai nenukentėjo, tačiau medikų pagalbos prireikė dviem moterims.

Prieš savaitę ugniagesiai tikrindami patalpą vėl rado nuotėkį. Baiminamasi, kad laikina cisternos sandarinimo detalė gali neatlaikyti. Siekiant išvengti dar didesnės nelaimės – pasak aplinkosaugininkų, netgi sprogimo – savivaldybė turėjo pavojingą cisterną išmontuoti, tačiau iki šiol jokių pakeitimų nėra. Savivaldybės atstovai teisinasi esą užtruko reikiamų specialistų paieška.

„Šiandien surasti ekspertų sudėtinga. Tie įrenginiai dabar nėra gaminami, tai suradome kelis žmones, kurie dar prisimena anų laikų įrenginius“, – sako Vilniaus savivaldybės atstovas Kęstutis Karosas.

Savivaldybė laukia specialistų išvadų, tik tada skelbs konkursą, kas turėtų atlikti darbus. Specialistų skaičiavimu, tai atsieitų apie 30 tūkstančių litų.

„Reikia saugiai viską padaryti ir skubėjimas nėra būtinas, o aplinkosaugininkai turi savo nuomonę“, – teigia K. Karosas.

Tačiau aplinkosaugininkų nuomonė visiškai skirtinga. Net filmuoti pavojingos cisternos jie nepatarė, nes esą net ir patys nerizikuotų dar kartą įžengti vidun. Pasak jų, pasekmės neprognozuojamos – pažeista cisterna su tūkstančiais litrų amoniako sprogti gali bet kada.

Aplinkosaugininkai sako, kad sukelti sprogimą užtektų ir neužgesintos nuorūkos.

„Patalpa yra gerai ventiliuojama, tai tas padeda, bet išdaužyti langai sukelia kitą riziką, kad asocialūs asmenys bet kada ten gali ir nuorūką numesti, ir kokį degantį daiktą. Pasekmės gali būti skaudžios. Aš manau, kad šitą objektą buvo galima sutvarkyti per mėnesį. Lietuvoje tikrai yra bendrovių, kurios specializuojasi ties tokiomis cheminėmis medžiagomis“, – tvirtina Vilniaus miesto aplinkos apsaugos vyresn. specialistas Jonas Bacevičius.

Vilniaus meras apie beveik metus užmarštyje paliktą sandėlį sako negalintis nieko pasakyti, nes esą neturi informacijos.

„Ši tema specifinė, tai neturiu dabar atsakymo. Man reikėtų paklaust mūsų tarnybų ir galėčiau pakomentuoti, kai surinkčiau informaciją, nes man šita tema gana nauja“, – teigia Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pasak specialistų, didžiausią įtaką amoniako tarša gali padaryti vandens telkiniams. Žmonėms, apsinuodijusiems amoniako dujomis, sudirginami kvėpavimo takai, akys, oda, svaigsta galva, pykina, prarandama sąmonė. Graičiūno gatvėje, kurioje ir yra minėtasis sandėlis, yra įsikūrę nemažai įmonių.