Per kelias dienas, kuomet iš gyventojų surenkamos komunalinės atliekos, Alytaus regiono atliekų tvarkymo (ARATC) kontrolės specialistas kartu su savivaldybių ekologais patikrino apie pusę tūkstančio išvežti paruoštų į gatves ištrauktų konteinerių. Beveik ant šimto jų teko užklijuoti perspėjančius lapelius, kad atliekos išrūšiuotos netinkamai.

Į daugelį konteinerių buvo primesta pakuočių atliekų, nors visi Alytaus regiono individualių namų gyventojai yra aprūpinti specialiais pakuočių konteineriais. Tačiau labiausia kontrolierius papiktino tai, kad žmonės į konteinerius primetę žaliųjų atliekų – daržovių, medžių šakų, lapų.

„Iš vieno konteinerio iškėliau pusę maišo bulvių, o kito buvo tiesiog neįmanoma pajudinti iš vietos – jis buvo grūste prigrūstas storos velėnos. Šeimininkas, paklaustas, kodėl taip pasielgė, pareiškė, kad tos velėnos kitur neturi kur dėti. Išgirdęs, kad gali nemokamai gauti kompostavimo konteinerį – juos dalija ARATC – pasakė, kad neturi kur dėti komposto, nors prie ūkinio pastato riogsojo daržui tręšti paruošta mėšlo krūva, o kompostas būtų ne prastesnė trąša“, - pasakojo ARATC kontrolės padalinio vadovas Linas Brazauskas.

L. Brazauskas pastebėjo, kad tvarkingų namų bei sodybų šeimininkai ir atliekas tvarko daug atsakingiau nei prastai savo aplinka besirūpinantieji gyventojai.

Patikrinus daugiau kaip po pusantro šimto Druskininkų, Merkinės (Varėnos r.) ir Lazdijų individualių namų gyventojų konteinerių, paaiškėjo, kad prasčiausiai atliekas rūšiuoja lazdijiečiai – čia perspėjanti informacija užklijuota ant 51 konteinerių. Merkinėje perspėjimų prireikė 42, Druskininkuose – 20 asmenų.

Prieš mėnesį ARATC įsteigto kontrolės padalinio specialistai mišrių atliekų konteinerių turinį tikrins nuolat. Po pirmųjų perspėjimų sankcijos atliekų nerūšiuojantiems gyventojams griežtės – jiems bus siūloma 50 proc. branginti rinkliavą, o piktybiškai nepaisantiems atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų gresia administracinė bauda iki 2 tūkst. litų.

L. Brazauskas
Iš vieno konteinerio iškėliau pusę maišo bulvių, o kito buvo tiesiog neįmanoma pajudinti iš vietos – jis buvo grūste prigrūstas storos velėnos. Šeimininkas, paklaustas, kodėl taip pasielgė, pareiškė, kad tos velėnos kitur neturi kur dėti.

Pirmasis patikrinimas privertė sunerimti daugelį nerūšiuojančiųjų atliekų turėtojų. jie patys pradėjo skambinti atliekų tvarkytojams, vieni norėdami pasiteisinti, kiti ieškodami informacijos, o treti nusprendė pažerti priekaištų kontrolieriams.

„Beveik visos regiono savivaldybių tarybos jau papildė atliekų tvarkymo taisykles punktu, numatančiu atliekų konteinerių kontrolę. Tikimės, kad tai bus efektyvi priemonė, kuri privers gyventojus ir labiau domėtis atliekų rūšiavimu, ir atsakingiau tą daryti. Svarbiausias kontrolės padaliniui keliamas tikslas – kad į mišrių atliekų konteinerius nepatektų pakuotės, žaliosios, statybų, pavojingos, elektros ir elektronikos atliekos – jos turi būti išvežamos į specialiai tam skirtas aikšteles“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.