Pagrindiniai pastatai pastatyti, juose beliko baigti sumontuoti įrangą ir atlikti paleidimo-derinimo darbus. Tikimasi, kad dumblo apdorojimo įrenginiai pradės veikti iki šių metų vasaros.

Kaip sakė UAB „Aukštaitijos vandenys“ Projektų įgyvendinimo grupės vadovas Evaldas Kubiliūnas, nors buvo planuota, kad statybos užbaigimo aktas bus pasirašytas dar praėjusių metų pabaigoje, galutinį terminą teko koreguoti rangovui susidūrus su nenumatytomis kliūtimis.

„Parengus techninio projekto aplinkos apsaugos dalį ir pateikus derinimui paaiškėjo, kad netoli naujos džiovyklos pastato suprojektuota dengta trumpalaikio saugojimo dumblo kaupyklą, yra miško paskirties žemė. Kadangi miško žemės pavertimo kitos paskirties naudmenomis procedūra buvo nepriimtina tiek Užsakovui, tiek Rangovui teko ieškoti naujos vietos, koreguoti projektą, gauti leidimus.

Kita nenumatyta aplinkybė – džiovyklos vietoje rasti seno pastato gelžbetoniniai pamatai. Juos reikėjo pašalinti. Visa tai užtruko keletą mėnesių, kol pasikeitė gamtinės sąlygos, atėjo žiema ir statybos darbų pilnu tempu atlikti nebebuvo įmanoma. Be to, reikia turėti omenyje, kad darbai vyksta veikiančiame objekte t.y nenutrauktas nuotekų valymo ir dumblo sausinimo procesas, tai šiek tiek trukdo jų spartai.“, - teigė jis.

Anot E. Kubiliūno, „Statybvietėje dirbama intensyviai, didžiausias rūpestis – technologinės įrangos (naujų centrifugų, sausinto dumblo transportavimo, kogeneratoriaus ir kt.) montavimas, elektros, automatikos ir valdymo grandžių įrengimas . Tikimės, kad darbai bus baigti pagal numatytus terminus.“

Naujus dumblo apdorojimo įrenginius stato Jungtinės veiklos grupė, kurią sudaro AB „EKRA“, UAB „Projektų centras“ ir WATROPUR AG. Statybų aikštelėje šiuo metu darbuojasi per 40 įvairių profesijų ir specialybių darbuotojai.

Projekto „Panevėžio dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ darbų vykdymo sutartis buvo pasirašyta 2011 m. birželio 8 dieną. Sutartyje numatyta atlikti 24,1 mln. litų vertės darbų. Didžioji dalis šių lėšų apie 80,5 proc. skirta iš 2007 – 2013 m. Europos sąjungos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos, 9,5 proc. iš Lietuvos respublikos biudžeto ir 10 proc. UAB „Aukštaitijos vandenys“ lėšos.

Naujojoje dumblo džiovykloje bus apdorojamos Panevėžio miesto nuotekų valykloje susidarantis dumblas bei atvežtinis sutankintas dumblas iš Kupiškio, Ramygalos ir Krekenavos nuotekų valyklų.

Įdiegus naująją dumblo apdorojimo technologiją, bus sumažinta grėsmė aplinkai ir padidės dumblo panaudojimo galimybės. Numatoma, kad pastatyti dumblo apdorojimo įrenginiai per metus galės apdoroti 14 560 tonų sausinto dumblo. Tai ženkliai pagerins esamą situaciją – dumblo tūris sumažės apie 4 kartus, susilpnės jo skleidžiamas nemalonus kvapas, bus užkirstas kelias dirvožemio ir požeminio vandens taršai.

Panevėžio dumblo apdorojimo įrenginiai statomi įgyvendinant 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonės„VP3-3.1-AM-01-V „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ veiklos „Dumblo tvarkymo infrastruktūros kūrimas“ projektą „Panevėžio dumblo apdorojimo įrenginių statyba“