Baudų žvejams didinimo klausimą prieš kelias savaites jau yra svarsčiusi Žvejų mėgėjų taryba. Dauguma jos narių sutarė, kad baudas žvejams brakonieriams reikėtų didinti triskart, didžiausius įkainius siūlyta taikyti lašišoms ir jų ikrams. Nors Žvejų mėgėjų tarybos siūlymai buvo rekomendaciniai, Aplinkos ministerija, priimdama galutinį sprendimą, teigė į juos atsižvelgusi.

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio sprendimu,  įkainiai už žuvų ištekliams padarytą žalą padidinami nuo kelių iki dešimties kartų. Daugiausiai - 10 kartų - didėja įkainiai už vertingas žuvis - šlakius ir lašišas. Skaičiuojant žalą už tokią neteisėtai sugautą žuvį, ji bus įkainota nebe 200 litų kaip iki šiol, o 2000 litų.

Žalos įkainiai už neteisėtai sugautą aštriašnipį eršketą, šamą, ungurį ar skersnukį padidinti penkis kartus. Brakonierius už tokią žuvį turės atlyginti nebe 200 Lt, o 1000 Lt žalą.

Penkis kartus brangiau įkainotas ir neteisėtai sugautas kiršlys, lydeka, margasis upėtakis, salatis,sykas, sterkas, ūsorius, vėgėlė. Įkainis už tokią žuvį padidintas nuo 100 Lt iki 500 litų.

Taip pat penkis kartus didesnis ieškinys bus pateiktas ir už neteisėtai sugautą baltąjį amūrą, karpį, karšį, lyną, menkę, otą, plačiakaktį, šapalą, žiobrį – nebe 40 Lt, o 200 litų už kiekvieną žuvį.
Citata
Nelegaliai sugauta lašiša arba šlakis užtrauks bene 200, o 2000 Lt baudą.



Už neteisėtai sugautų menkių ar stintų kilogramą reikės atlyginti nebe 20 Lt, o 50 Lt žalą, už plekšnių kilogramą – nebe 5 Lt, o 20 Lt, už strimelių ar šprotų kilogramą – nebe 2 Lt, o 10 Lt.

Tiesa, jeigu pažeidimas padarytas ichtiologiniame draustinyje ar gamtiniame rezervate, taikomas trigubas žalos įkainis. Pavyzdžiui, už kiekvieną neteisėtai sugautą šlakį ar lašišą Minijos upėje, Jūros ar Šventosios upėse (ichtiologinio draustinio teritorijoje) teks atlyginti po 6 tūkst. Lt žalą, už kiekvieną kiršlį, lydeką, upėtakį, salatį, ūsorių ar vėgėlę teks – po 1,5 tūkst. Lt, už ungurį ar šamą – po 3 tūkst. litų.

Žvejas, neteisėtai sugavęs dešimt karšių Minijoje ar Kuršių mariose tarp Atmatos ir Skirvytės upių mažesniu kaip vieno kilometro atstumu nuo kranto turės atlyginti 6 tūkst. Lt. žalą.

Numatytus įkainius paskelbė Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, nes Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis konferencijoje nedalyvavo.

Nauja įkainių tvarka įsigalios artimiausiu metu, kai ši žinia bus paskelbta „Valstybės žiniose“.

GRYNAS.lt primena, kad žvejų mėgėjų taryba Aplinkos ministerijai buvo pateikusi tokį pasiūlymą dėl baudų brakonieriams:

- Už lašišą, šlakį bausti 2000 litų bauda (buvo 200 Lt)
- Už eršketines žuvis, šamą, ungurį, kitas saugomas Lietuvos Respublikos žuvis - 600 litų (buvo 200 Lt)
- Už kiršlį, lydeką, margąjį upėtakį, ūsorių, vėgėlę, sterką, syką, - 300 litų (buvo 100 Lt)
- Už baltąjį amūrą, karpį, karšį, lyną, meknę, ožką, otą, perpelę, šapalą, žiobrį, plačiakaktį, šapalą - 100 litų (buvo 40 Lt)
- Už mažąją nėgę, upinę nėgę, vingilį, plačiažnyplį, siauražnyplį vėžį, seliavą - 30 litų (buvo 10 Lt)
- Už kilogramą builių, ciegorių, ešerių, karosų, kuojų, plakių, raudžių, strepečių, vėjažuvių – 30 litų (buvo 4 Lt už vienetą)
- Už aukšlę, gružlį, kartuolę, kirtiklį, kūjagalvį, saulažuvį, šlyžį, tobį - 5 litai (buvo 2 Lt)
- Už lašišinių žuvų ikrus - 1000 litų už kilogramą (buvo 400 Lt)
- Už kilogramą žuvų, kurioms padaryta žala, (skaičiuojama pagal vidutinį žuvų produktyvumą tais atvejais, kai žuvys būna išnuodijamos ar pan.) – 200 litų (buvo 100 Lt).
- Už menkę, stintą, stintelę – 50 litų už kilogramą
- Už plekšnę – 30 litų už kilogamą
- Už strimėlę, šprotą – 10 litų už kilogramą
- Kitas žuvis, kurioms nenustatytas įkainis – 1 Lt už kilogramą (simbolinė bauda, skaičiuojama tuomet, kai žuvys išnuodijamos)