Gamtos apsaugos inspektoriai ramina, kad nors įstatymo paisyti privalu, tikrinimo metu visada vadovaujamasi ir sveika logika.

Skaitytojas Šarūnas GRYNAS.lt redakciją informavo, kad jam teko apvažiuoti kone visą Kauną ir Anykščius, tačiau smaigų žvejų parduotuvėse rasti nepavyko. Parduotuvių atstovai teigė smaigus išpardavę, o naujos partijos dar nesulaukę.

„Jeigu lipsiu ant ledo žvejoti be smaigo, ar būsiu nubaustas? Norėjau smaigą įsigyti, tačiau niekur neradau“, - tokią istoriją papasakojo žvejyba laisvalaikiu užsiimantis skaitytojas.

Į situaciją bus atsižvelgta

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas GRYNAS.lt informavo, kad oficialiai smaigų įteisinimas žvejyboje ant ledo įsigalios tik tuomet, kai ši žinia bus išspausdinta „Valstybės žiniose“. Nors nauja redakcija turėjo pasirodyti šios savaitės pabaigoje, taip neatsitiko, todėl žvejyboje ant ledo smaigai šį savaitgalį dar bus neprivalomi.

Vis dėlto, Utenos ir Vilniaus gyvosios gamtos inspekcijų viršininkai pasidalijo įžvalgomis, kaip būtų elgiamasi tokiu atveju, jeigu žvejai smaigų negalėtų įsigyti ne dėl savo kaltės, o įstatymas jau būtų įsigaliojęs.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas teigė, kad kiekvienas pareigūnas, vykdydamas patikrinimo reidą, remiasi ir administraciniu teisės pažeidimų kodeksu, ir poįstatyminiais teisės aktais, ministro įsakymais ir protingumo kriterijais.
A. Vaičiūnas
Žmogus turi teisę laisvalaikį praleisti taip, kaip suplanavęs, o dėl to, kad nėra kur įsigyti – nežinau, ar čia žvejo kaltė. Manau, kad reikėtų įspėti žodžiu, kad kitą kartą taip nebūtų.

„Jeigu žvejys žvejybos vietoje neturės smaigo, formaliai žiūrint pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą jam numatytas arba įspėjimas, arba bauda nuo 25 iki 200 litų. Manau, kad pareigūnas, protingai įvertinęs situaciją, jeigu matys, kad ledas toje vietoje yra 15-20 cm (kaip šiuo laikotarpiu), tikrai turėtų atsižvelgti (į tai, kad parduotuvėse žvejys nerado smaigo – red. past.) ir jeigu nebus kitų pažeidimų, skirti žvejui tik įspėjimą. Įspėjimas juk nėra kažkas baisaus“, - situaciją komentavo S. Mikėnas.

Tačiau, anot jo, jeigu žvejai iš azarto nueis žvejoti į tokias vietas, kurios yra arti pratekančių upelių ir ledas yra vos kelių centimetrų storio, pareigūnas atitinkamai įvertins ir situaciją. „Tokiu atveju, manau, turėtų būti taikoma griežtesnė nuobauda“, - sakė S. Mikėnas.

Inspektoriaus teigimu, ypatingų reidų šį savaitgalį nenumatoma, viskas vyks įprasta tvarka: „Sudarome grafikus ir pareigūnai važiuoja atlikti reidų ir savaitgaliais“.

Išimčių dėl ledo storio taikyti nenumatoma

Utenos RAAD  inspekcijos viršininkas A. Vaičiūnas pritarė kolegos S. Mikėno nuomonei, kad susidarius tokiai situacijai, kai smaigų žvejai negali įsigyti parduotuvėse, būtų taikomas tik įspėjimas.

„Mano asmenine nuomone, dėl tokios situacijos bausti gal ir nereikėtų, tik įspėti. Žmogus turi teisę laisvalaikį praleisti taip, kaip suplanavęs, o dėl to, kad nėra kur įsigyti – nežinau, ar čia žvejo kaltė. Manau, kad reikėtų įspėti žodžiu, kad kitą kartą taip nebūtų“, - sakė A. Vaičiūnas.

Specialistas pakartojo S. Mikėno žodžius, kad paprastai pareigūnai, atlikdami reidą, privalo vadovautis ne tik teisės aktais, bet ir protingumo kriterijais.

S. Mikėnas
Manau, kad pareigūnas, protingai įvertinęs situaciją, jeigu matys, kad ledas toje vietoje yra 15-20 cm (kaip šiuo laikotarpiu), tikrai turėtų atsižvelgti ir jeigu nebus kitų pažeidimų, skirti žvejui tik įspėjimą. Įspėjimas juk nėra kažkas baisaus.

GRYNAS.lt anksčiau kalbintas Aplinkos ministerijos Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas yra sakęs, kad bausti ar nebausti žvejus be smaigų priklausys ir nuo situacijos: „Manau, kad priklausys ir nuo ledo saugumo – gal jeigu ledas iš tiesų storas ir saugus, bus į tai žiūrima nuolaidžiau. Tačiau, jeigu ledas iš tiesų nesaugus, pavyzdžiui, Kuršių mariose, kur visada yra properšų, net nežiūrint, koks šaltis yra, ledas vaikšto dideliame plote, bus ir baudžiama – nuo 25 iki 200 litų. Matyt maksimalios baudos niekas netaikys, bet priklausomai nuo situacijos – baudos bus pritaikytos“.

Savo ruožtu A. Vaičiūnas teigė, kad įstatyme išimčių nėra numatyta, todėl kontrolė bus vykdoma taip, kaip parašyta taisyklėse.

„Išimčių neturėtų būti, nebent Aplinkos ministerija jas parašytų taisyklėse. Pavyzdžiui, jeigu apibrėžtų, kad būtina bausti, kai ledas nuo tiek iki tiek, nebūtina – kai tiek ir tiek. Dabar nuo mūsų tai nepriklauso“.

Inspektoriaus teigimu, patikrinimų reidai paprastai organizuojami priklausomai nuo turimos informacijos apie galimus pažeidimus. „Jeigu gauname informaciją, visada operatyviai reaguojame, tačiau pasakyti, ar šį savaitgalį išvažiuosime, ar neišvažiuosime, dabar  negalėčiau“.