Byrdo mokslinėje stotyje (JAV) Vakarų Antarktidoje užregistruotas šių metų temperatūros rekordas yra 2,4 laipsniais pagal Celsijų didesnis už vidutinį ilgametį vidurkį nuo pat 1958 m., skelbia žurnalas „Nature Geoscience“. Pasak mokslininkų, tai reiškia, kad atšilimas Vakarų Antarktidoje dabar vyksta 3 kartus greičiau, nei vidutiniškai visame pasaulyje, ir 2 kartus greičiau, nei buvo prognozuota remiantis naujausiais tyrimais.

Tokie pokyčiai liudija, kad vasara Pietų pusrutulyje, kuri trunka nuo gruodžio iki vasario mėnesių, tapo karštesnė. Tiesa, nors Antarktidoje „karščiais“ ir toliau laikoma -30 laipsnių temperatūra, tačiau vasaros mėnesiais Byrdo mokslinės stoties rajone vis dažniau fiksuojama nulinė temperatūra, o tai mokslininkams kelia susirūpinimą.

„Mūsų stebėjimai rodo, kad tolimesnis oro šiltėjimas Vakarų Antarktidoje gali pažeisti ledo skydo balansą, o dėl to šis regionas ims daryti pastebimą įtaką jūros lygio kilimui, – sakė Ohajo valstijos universiteto profesorius, Byrdo mokslo tyrimų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Davidas Bromwichas. – Ir tai susiję ne tik su tiesioginiu ledo masės praradimu: paviršinis ledo dangos tirpimas Vakarų Antarktidoje netiesiogiai irgi gali lemti jūros lygio kilimą.“

Mokslininkai mano, kad Vakarų Antarktida šiuo metu yra vienas iš greičiausiai šylančių planetos regionų. Byrdo tyrimų stotis, esanti už maždaug 700 kilometrų nuo Pietų ašigalio, laikoma svarbia Antarktidos klimato pokyčių tyrimo vieta, sakoma pranešime.