12
Kitas

Alytaus raj. savivaldybė: pasipiktinusių gyventojų nebuvo

Į redakciją parašęs vienas iš Daugų gyventojų teigė, jog Alytaus rajono stambiagabaričių atliekų aikštelę netoli ežero nutarta statyti dar 2008-aisiais, tačiau aplinkinių sklypų bei paežerės gyventojai apie tokius planus sužinojo tik šį pavasarį, atsiradus būsimą statybvietę žyminčiam Europos Sąjungos paramos ženklui.

70 metrų arčiau ežero

Apie įvykius Dauguose pranešusiam vyrui užkliuvo tai, jog dokumente (Atrankoje dėl poveikio aplinkai vertinimo) nurodoma atliekų surinkimo aikštelę statyti už 250 metrų nuo ežero kranto. Visgi statybos jau įsibėgėjo teritorijoje, nuo ežero nutolusioje 173 metrus. Gyventojas teigė atstumą taip tiksliai nustatęs GPS navigacijos pagalba.

Jo nuomone, vertinant aikštelės poveikį aplinkai neatsižvelgta į rekreacines zonas, tai, kad į ežerą atiteka įvairūs šaltiniai.

Vyras svarsto, jog būtent dėl perkastų šaltinių statybvietėje buvo susidarę didelės balos.


Gyventojai siūlė Žvirgždėnų sąvartyną

Alytaus rajono savivaldybės dokumentuose rašoma, jog 2008 -aisiais šio projekto detalusis planas buvo derinamas su visuomene, Daugų seniūnijoje, savivaldybėje iškabinti informaciniai skelbimai. Į tais metais rengtą susirinkimą atvyko 6 visuomenės atstovai, 4 iš jų teigė, jog projektas kenks aplinkai ir savo nuomonę išdėstė raštu. 3 iš jų taip pat raštu pateikė pasiūlymus stambiagabaričių atliekų aikštelę įkurti Žvirgždėnų sąvartyne, kuris taip pat yra Daugų seniūnijoje.

Savivaldybės atsakyme šiems žmonėms rašoma, jog projektas atitiks Lietuvos statybos ir higienos normų reikalavimus, bus pasiruošta avarijoms, todėl „medžiagų išsisklaidymas aplinkoje, skysčių nutekėjimas už aikštelės ribų ar į gruntą nebus galimas.“ Taip pat suplanuotos nuotėkų surinkimo ir valymo sistemos.

Vietą aikštelei parinko Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta komisija. Pasiūlymas aikštelę statyti Žvirgždėnų sąvartyne buvo atmestas.

Dirvožemį ir ežerą saugos plėvelės ir betonas

Savivaldybės dokumentuose rašoma, jog aikštelei skirtas sklypas formuojamas toliau nuo gyvenamųjų rajonų, 70 metrų nuo artimiausio gyvenamojo namo.

Taip pat pranešama, jog vandens bei dirvožemio teršimo kenksmingomis medžiagomis bus išvengta klojant aukšto tankumo polietileno plėveles ir kitas nuo prasiskverbimo į gruntą apsaugančias statybines medžiagas. Aikštelės teritorija turėtų būti asfaltbetonio dangos su kelio bortais.

Nuotekas planuojama surinkti ir išvalytas išleisti į pakelės griovį.

Projekto vertinimo dokumentuose pabrėžiama, jog Daugų gyventojams įrengus šią aikštelę bus patogiau tvarkyti atliekas, mažės atliekų tvarkymo kaštai, poveikio rekreacinei bei visuomeninei aplinkai nebus.

Tame pačiame dokumente rašoma, kad aikštelėje bus saugojamos ir pavojingos atliekos.

Statybos ant užpelkėjusios kūdros?

Daugų gyventojo dėmesį patraukė tai, jog prie punkto „Vieta yra šalia rekreacinių teritorijų“ pažymėta „Ne“, tokia pat žyma yra grafoje „Numatoma vieta yra šalia pelkės“.

„Miestelis pretenduoja tapti kurortiniu ir visas ežeras yra aktyviai naudojamas rekreacijai, taip pat pakrantė kitoje ežero pusėje, už truputį daugiau nei pusės kilometro nuo aikštelės, miestelio bendrajame plane oficialiai pažymėta kaip rekreacinio prioriteto zona. Ežero užteršimo atveju toks atstumas nebūtų saugus, - piktinosi gyventojas. - Nekalbant jau apie tai, kad aikštelė statoma ant šaltinių, pati vietovė 100 m spinduliu yra drėgna, joje yra viena užpelkėjusi kūdra, taip pat šalia esančių pievų žemesnėse vietose net vasarą yra šlapia, auga nendrės.“

Poveikio aplinkai vertinimo dokumentas su nurodytu atstumu nuo ežero kranto linijos iki aikštelės vietos

Prie punkto „Numatoma vieta yra vandens telkinio apsaugos zonoje“ pažymėta, jog statyboms numatytas sklypas yra Didžiulio ežero apsaugos zonoje, tačiau statybos planuojamos už 250 metrų nuo ežero kranto linijos.

Kaip jau minėta, pradėjus statybas gyventojai išmatavo, jog aikštelė atsiras už 173 metrų nuo kranto linijos. Redakcijai pateiktas susirašinėjimas su Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentu dėl projekto neatitinkančių atstumų. Aplinkosaugininkė daugiškiams pasiūlė kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

12
Kitas

Alytaus raj. savivaldybė: pasipiktinusių gyventojų nebuvo