GRYNAS.lt redakciją pasiekė susirūpinusio skaitytojo laiškas su nuotraukomis. Jose buvo matyti saugomoje teritorijoje – Labanoro regioniniame parke ties šiaurine Aisetos ežero puse kirstas miškas bei miškovežiais gerokai suniokota miško paklotė. Kreipęsis į aplinkosaugininkus, urėdus bei Labanoro regioninio parko direkciją susirūpinęs skaitytojas gavo atsakymą, jog tai – privatus miškas, tad jo savininką pamokyti gamtosaugos gali tik Valstybinė miškų tarnyba. O šios tarnybos atstovai prašo konkrečių vietovės koordinačių.

Privataus savininko ieškoti neskubama

„Miško paklotė išdraskyta, medžių šakos sumestos į provėžas, rūgsta skleisdamos keistą purvo ir puvėkų kvapo mišinį. Šimtamečiai kadagiai iškirsti arba vikšrų suploti, nes tempiant medieną važinėta kaip tik norima, išdraskyta beveik visa kirstos teritorijos miško paklotė, - apie miško nuniokojimą rašė žmogus savo laiške. - Žodžių apibūdinti miško keliukui - tiesiog nėra, tai klampaus purvo košė, kurią dėl akių bandyta palyginti, tik, deja, nesėkmingai. Išvada viena - keliuku dar ilgai niekas nepravažiuos. Maža to atsiradę, dar dešimtys tokių naujų „keliukų“. Jau nekalbam apie tai, kad didžiojoje dalyje kirtavietės kelis artimiausius metus neaugs nei uogos, nei grybai.“

Pranešėjas buvo įsitikinęs, jog miško savininkas mažiausia savikaina stengiasi išgauti maksimalią naudą.

„Įdomiausia, jog šiuo kirtimu buvo vykdomi Labanoro regioninio parko kraštovaizdžio formavimo darbai. Nusiuntus nuotraukas Labanoro regioninio parko direkcijai nebuvo sulaukta jokio atsakymo ar paaiškinimo. Utenos mišku urėdija atsiuntė atsakymą, kad tai privatūs miškai ir informaciją perdavė Valstybinei miškų tarnybai“, - apie pastangas informuoti atsakingas institucijas rašė pranešėjas.

Dar kartą ieškos suniokotos teritorijos

Jis priminė, jog stovyklautojai neretai gauna baudą, pasistatę palapinę regioninio parko teritorijoje, tačiau mišką „išaręs“ kirtėjas lieka nenubaustas. „Kokia išties saugomos teritorijos funkcija?“, - retoriškai klausė vyras. 

Mišku susirūpinęs skaitytojas tarnyboms nurodė tik tiek, kad tokie kirtimai padaryti šiaurinėje Aiseto ežero dalyje, greičiausiai Utenos rajonui priklausančioje teritorijoje.

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro girios regioninio parko Kraštotvarkos skyriaus vedėjas Voldemaras Kutra teigė, jog oficialaus skundo dėl šios teritorijos negauta. 

Tačiau už Labanoro regioninio parko teritoriją atsakingas vyr. specialistas Sigitas Žvinys teigė, jog sulaukė šio žmogaus laiško. Reaguodami į jį Švenčionėlių urėdijos miškininkai nuvyko apžiūrėti savo prižiūrimų teritorijų, tačiau tokių pažeidimų nerado.

„Tai gali būti ir privačių miškų tvarkymo taisyklių pažeidimai – tuomet dėl pažeidimų sprendžia Valstybinė miškų tarnyba. Toje teritorijoje žmonės pjauna mišką gavę leidimus. Na, kadangi šlapia, miškovežiai išvažinėjo miško kelią – bent taip atrodo iš nuotraukų. Sunku pasakyti, ar subjaurota ir miško paklotė. Žinoma, savininkas vėliau turės sutvarkyti miško kelią – taip jį įpareigoja įstatymas. Sakote, suvažinėti kadagiai? Na, tas žmogus laiške apie kadagius neužsiminė, tik apie subjaurotą paklotę. Kitą savaitę dar kartą nuvyksime į tą vietą išsiaiškinti, kas ten konkrečiau subjaurota. Jei ir miško paklotė – savininkui grėstų bauda, priklausomai nuo subjaurotos teritorijos ploto“, - dėstė vyriausiasis specialistas S. Žvinys.

Sklypą galima rasti... pagal savininko pavardę

Valstybinės miškų tarnybos Molėtų rajono vyriausioji specialistė Gražina Keraminienė teigė, jog tokie pranešimai - „šakėm rašyti“.

GRYNAS.lt skaitytojas
Šimtamečiai kadagiai iškirsti arba vikšrų suploti, nes tempiant medieną važinėta kaip tik norima, išdraskyta beveik visa kirstos teritorijos miško paklotė. Žodžių apibūdinti miško keliukui - tiesiog nėra, tai klampaus purvo košė, kurią dėl akių bandyta palyginti, tik, deja, nesėkmingai.

„Mes prižiūrime 22 tūkstančių hektarų teritoriją – ar įsivaizduojate? Aisetas – pailgas ežeras, gal 2 kilometrų. Tai tikrai neturėsime laiko jo viso apvažiuoti – darbų netrūksta. Be to, kad aplink šį ežerą – visos valdos privačios. Pasakykite savininko pavardę, sklypo kadastrinį numerį – tada surasime, važiuosime apžiūrėti. Arba bent – koks ten šalia kaimas, kokia gyvenvietė? Tokiu atveju, jei būtų nustatyta pažeidimų, savininkui grėstų administracinė atsakomybė, reikėtų atlyginti žalą aplinkai. Bet kol nėra konkretesnės informacijos, tai ir aš nieko negaliu pasakyti“, - tvirtino G. Keraminienė.

Kadangi lieka neaišku, ar nuotraukose užfiksuota teritorija priklauso Molėtų, ar Utenos rajonams GRYNAS.lt pasiteiravo tos pačios tarnybos Utenos rajono vyriausiosios specialistės Jolantos Jasienės apie galimą pažeidimą.

„Ne, tokio skundo nesame gavę. Į skundus reaguotume ir važiuotume. Tik kaip surasti tą teritoriją? Jei išvažinėtas servitutinis kelias – tuomet perduotume savivaldybei, jei važiuota per svetimą mišką – savininkas atsakytų už sugadintą miško paklotę, jei važiavo per savo mišką – reikėtų aiškintis, ar yra pažeidimas“, - kalbėjo J. Jasienė.

Pažeidėjus grės vos 100 litų baudos

Valstybinės miškų tarnybos atstovė pabrėžė, jog taisyklėse, kuriomis vadovaujasi ir tarnybos darbuotojai, ir miško savininkai yra punktai, jog reikia išvežti medieną „užtikrinant gyvybingo pomiškio išsaugojimą“, taip pat - nenuvažiuoti nuo kelio.

Jei tarnybos darbuotojai nusprendžia, jog pomiškis pažeistas – miško savininkui gresia bauda nuo 200 iki 500 litų.

„Tačiau mes, kaip ir visos institucijos šiandien, turime pasiūlyti susimokėti pusę baudos iškart. Tad ta bauda išeina 100 litų. Dauguma pažeidėjų susimoka. Neturime kitų įgaliojimų sustabdyti tokią veiklą. Ar yra koks nors tai numatantis ministro įsakymas? Ne. Nebent seniūnijos turi teisę kai šlapia uždaryti tuos nedidelius keliukus ir apie tai paskelbti laikraščiuose, uždėti draudžiamuosius ženklus“, - teigė J. Jasienė.

Pastebėję gamtosaugos pažeidimus, skambinkite šiais telefonais:

Vilniaus regionas: 8-5 2102567, 8 614 40072   
Kauno regionas: 8 37 409797, 8 686 03706
Alytaus regionas: 8 315 56745, 8 686 59494
Marijampolės regionas: 8 343 97806, 8 615 97870     
Klaipėdos regionas: 8 46 367034, 8 618 38833    
Šiaulių regionas: 8 41 596 423, 8 682 51876     
Panevėžio regionas: 8 45 508962, 8 686 92859
Utenos regionas: 8 389 69264, 8 686 48407   

Apie aplinkos ministerijos sistemos darbuotojų korupcijos ir pareigų nevykdymo atvejus galite pranešti Aplinkos ministerijos "Karštosios linijos" telefonais: (8-5) 266 35 96, (8-5) 266 35 97, (8-5) 266 35 98, (8-5) 266 2717. Autoatsakovas visą parą: (8-5) 2663598.