Beveik pusketvirto tūkstančio Panevėžio ir miesto gyventojų, neturėjusių centralizuotai tiekiamo geriamo vandens ir kanalizacijos, jau gali jungtis ir naudotis buitiniais patogumais. Projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“ vertė - 35 mln. Lt.

Pasak projekto įgyvendintojo UAB „Aukštaitijos vandenys“ atstovų, šiai dienai prie nuotekų surinkimo tinklų jau prisijungė virš 1200, o prie vandentiekio beveik tūkstantis miesto ir rajono gyventojų. Viso baigus įgyvendinti projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“, galimybę prisijungti prie modernių komunikacijų gavo 3 422 gyventojai.

Į projekto įgyvendinimą UAB „Aukštaitijos vandenys“ investavo 1,78 mln. Lt savo lėšų. Europos Sąjungos Sanglaudos fondo indėlis – daugiau kaip 29, 69 mln. Lt, Lietuvos Respublikos biudžeto – apie 3,5 mln. Lt.

Projekto įgyvendinimas truko kelerius metus ir buvo suskirstytas į keturis įgyvendinimo etapus. Jų metu nuotekų ir vandens tinklų plėtra vykdyta skirtingose Panevėžio rajono ir miesto teritorijose. Siekiant pagerinti buitinių patogumų neturinčių gyventojų padėtį, vandens ir nuotekų tinklų plėtros darbai atlikti didelėje dalyje Panevėžio rajono ir miesto teritorijos.

Projektas apėmė J. Janonio, Daumėnų, Plukių, Bajoriškių, Alyvų, Naujamiesčio, Stoties, K. Donelaičio, Smėlynės, A. Smetonos, Marijonų, Katkų, Klaipėdos, Matininkų, Pagojaus ir kt. gatves, taip pat priemiestinius Berčiūnų, Vyčių, Velželio, Dembavos, Velžio, Paviešėčių, Pažagienių, Maskvytiškių, Vaivadų, Senamiesčio, Šilagalio kaimus, Ramygalos ir Naujamiesčio miestelius.

Šio projekto įgyvendinimas Panevėžio rajono gyventojams yra itin svarbus – prieš nutiesiant naujus vandentiekio ir nuotekų tinklus maždaug ketvirtadalis apskrities gyventojų neturėjo visiškų buitinių patogumų. Anot specialistų, įrengus nuotekų siurblines, ženkliai pagerės ekologinė vietovės būklė, sumažės aplinkos tarša, o žmonės gers sveiką ir saugų vandenį.

Visi gyventojai, norintys išspręsti geriamojo vandens kokybės ir nuotekų šalinimo problemas bei prisijungti prie centralizuotos sistemos, visų pirma, turėtų kreiptis į UAB „Aukštaitijos vandenys“, kuri išduoda projektavimo sąlygas. Už jas mokėti nereikia.

Kitas žingsnis – kreiptis į licencijuotus projektuotojus, kurie parengtų vandentiekio ir nuotekų tinklų projektą. Gyventojams savo resursais įsirengus įvadinius tinklus, apie tai reikia pranešti „Aukštaitijos vandenų“ bendrovės specialistams, kol tinklai dar neužpilti žemėmis. Specialistai įvertins, ar viskas atlikta pagal nustatytus reikalavimus. Į daugelį klausimų atsakymus žmonės suras gavę projektavimo sąlygas, pasirengę projektus – paprastai tiek projektavimo sąlygas išduodantys UAB „Aukštaitijos vandenys“ specialistai, tiek tinklų projektuotojai atsako į visus rūpimus žmonėms klausimus.