„Jau paskutiniai štrichai, baigiame tvarkyti ir smaluoti plyšius naujoje asfalto dangoje. Šaliname ir savo darbo defektus, ir tuos, kuriuos nulėmė oro sąlygos. Juk šiemet liūtys kraštą ištisai merkė. Netrukus šios gyvenvietės asfaltavimo darbus vertins komisija, ir objektas bus baigtas“, - sako Sausgalvių gyvenvietėje (Šilutės r.) užkalbinti bendrovės „Šilutės automobilių keliai“ darbininkai.

Jie šioje gyvenvietėje, įkurtoje kraštą skandinančių potvynių zonoje netoli Leitės upės, baigia ją kertančio vieškelio asfaltavimo darbus.

Tai yra pirma Mažosios Lietuvos gyvenvietė krašte, šiemet sulaukusi asfalto dangos. Ji paklota kelių šimtų metrų ilgio atkarpose nuo vieno kaimo krašto iki kito .

Prieškariu čia būta akmeninio grindinio, kuris iki šių laikų neatlaikė, nes sulūžo po sunkiasvorės technikos ratais. Po to buvo užpilta molio ir žvyro danga.

Sausgalvių gyvenvietę kertančiu keliu nuo plento Šilutė-Pagėgiai ir Juknaičių žmonės iš visos Lietuvos važinėja prie Leitės ir Nemuno žūklauti. Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai šiuo keliu dažnai vyksta kontroliuodami pasienio su Rusijos Kaliningrado sritimi zoną.

Sausgalvių kaime kryžiuosi iš keturių pusių ateinantys vieškeliai, jungiantys su Rusne, Užliekniais, Tatamiškiais ir Kūlynais. Mažosios Lietuvos architektūros ir istorijos žinovas Martynas Purvinas yra siūlęs šį kaimą dėl unikalios gamtinės aplinkos laikyti regioninio lygmens kultūros vertybe.

Dabar gyvenvietė tapo tvarkingesnė, aplinka- kultūringesnė, nes vieškelis asfaltuotas nauja kelio dangos įrengimo technologija iš bitumo emulsijos ir skaldos mišinio. Tikimasi, kad ji bus elastingesnė už įprastą asfaltbetonį ir mažiau laužoma pavasarį ir rudenį, kai aplink tyvuliuoja potvynių ir poplūdžių vanduo.

Sausgalvių gyvenvietę kertančio vieškelio asfaltavimas, pasak Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, šiemet buvo įtrauktas į šalies žvyrkelių atnaujinimo programą. Jų Lietuvoje yra 8415 km.

Citata
Tik vietinių žmonių prisiminimuose liks prieš dešimt metų įvykusi drama šiame kelyje, kai potvynis pralaužė pylimą ir nušlavė vieškelio atkarpą drauge su čia įstrigusiu mikroautobusu. Juo bandelių ir duonos kepėjas iš Kintų gabeno šviežią ir šiltą krovinį į Šilutę.

Ne tik šioje Nemuno deltos regioninio parko dalyje, esančioje už 8 kilometrų nuo Šilutės, šiemet kelias tapo tvirtesnis ir saugesnis. Ši rudenį buvo baigti asfaltavimo darbai kelyje iš Šilutės į pamarį per Rūgalių kaimą.

Šis vieškelis, vedantis Aukštumalos pelkės pakraščiu į Kintus, atkarpomis buvo asfaltuotas ankstesniais metais.

Bet paskutinioji 6 kilometrų ilgio atkarpa sulaukė finansavimo tik šią vasarą. Dabar eismas šiuo keliu tapo saugesnis ir patogesnis ne tik automobilininkams, bet ir dviratininkams. Jų trauka į pamarį kasmet didėja.

Iš Šilutės į Kintus atnaujintu keliu vykstantieji dabar ženkliai sutaupys. Nes jis yra apie 10 kilometrų trumpesnis už senąjį plentą, vedantį per Sakūčius.

Asfalto danga sutvirtintas vieškelis, vedantis iš Šilutės į Kuršių marių pakrantę per Rūgalius, jau nebebus nuplautas net ir didžiausios potvynio jėgos. 

Tik vietinių žmonių prisiminimuose liks prieš dešimt metų įvykusi drama šiame kelyje, kai potvynis pralaužė pylimą ir nušlavė vieškelio atkarpą drauge su čia įstrigusiu mikroautobusu. Juo bandelių ir duonos kepėjas iš Kintų gabeno šviežią ir šiltą krovinį į Šilutę.