Privačiuose sklypuose be jų savininkų leidimo vykstančios medžioklės įgriso daugelio mūsų šalies kaimų žmonėms. Tačiau jų skundus valdžia ignoruoja jau kelerius metus, rašo lzinios.lt.

Lazdijų rajono Demeniškių kaime gyvenantis rašytojas ir ekologas Romas Sadauskas nėra iš principo nusiteikęs prieš medžiotojus, tačiau jį stebina šio kaimo apylinkėse vykstančios medžioklės ir vietos žmonių nuomonė apie jas.

Naujoje savo knygoje "Gyvenimas prie vieškeluko" R.Sadauskas cituoja lenkų rašytojo Zenono Kruczynskio knygoje "Dažai ar kraujas" pateiktą paaiškinimą, kodėl medžiotojai taip mėgsta medžioti.

"Prisimenu medžioklėje neišvengiamai lydintį jausmą. Paprastai jis slepiamas, mat tiesiogiai susijęs su žudymo aktu. Tai labai trumpai trunkantis, užtat esybę užvaldantis jausmas - kaip po taiklaus tavo šūvio žvėris griūva, visą kūną užplūsta ramybė", - rašo Z.Kruczynskis. Jis buvo aistringas medžiotojas, tačiau paskui nusivylė šiuo užsiėmimu ir jį metė.

Pasak R.Sadausko, gal medžiotojai po taiklaus šūvio ir patiria ramybę ar katarsį, tačiau Demeniškių žmonės - tikrai ne. "Tai, kas ten vyksta, sunku pavadinti medžioklėmis. Medžiotojai veža ir pila Bestraigiškės miške įvairius pašarus - runkelius, grūdus, obuolius ir jų išspaudas, net valgyklų maisto atliekas. Jos pūva, sklinda dvokas.

Prie tų šėryklų pastatyti bokšteliai ir iš jų šaudoma į susirinkusius prie pašarų žvėris. Nedideliame plote suskaičiavau 11 bokštelių. Kai kuriuose jų pūpso minkštasuoliai, mėtosi tušti alkoholio buteliai, plastiko indai, konservų dėžutės, prezervatyvai. Argi tai galima vadinti medžiokle?" - klausė rašytojas.

Bestraigiškės miško pakraščiai grąžinti privatiems savininkams, tik viduryje dar likę valstybiniai plotai. Jie, R.Sadausko nuomone, prižiūrimi ir tvarkomi gerai, laukinės medžioklės vyksta tik privačiuose miškuose. Pasak pašnekovo, be šių miškų savininkų žinios ir sutikimo.

Bestraigiškės ir kai kuriuose kituose Lazdijų rajono miškuose medžioja Balsio medžiotojų klubas. Jo pirmininkas Artūras Akstinas LŽ tvirtino, jog tikrovė yra gražesnė, negu ją pateikia R.Sadauskas.

"Mes stengiamės sutarti su Demeniškių žmonėmis, kurių kaimas įeina į mūsų medžioklės plotus. Iš tiesų kai kurie jų nemėgsta šūvių. Bet dar labiau ūkininkams nepatinka žvėrių daroma žala pasėliams, tad jei nemedžiotume, priekaištų būtų dar daugiau", - sakė A.Akstinas.

Bestraigiškės miške gausu šernų. Balsio klubo medžiotojų vadovas aiškino, jog klubo nariai specialiai šeria juos miške, kad žvėrys neitų į aplinkinius laukus ir neišknistų kukurūzų, bulvių, javų. "Šėryklų ir medžioklės bokštelių paskirtis - saugoti ūkininkų turtą nuo žvėrių", - tikino A.Akstinas.

Medžiokles aplink Demeniškius gyrė ir Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Lazdijų skyriaus pirmininkas Algirdas Kreiza bei Veisiejų miškų urėdas Zenius Želionis. Šis LŽ informavo, kad urėdija medžiotojams priekaištų neturi. "Jie mums netrukdo, skundų ligi šiol negirdėjau. Valstybiniuose miškuose lygiai taip pat šernus šeriame ir medžiojame, nes jie nusiaubtų žmonių pasėlius", - sakė Z.Želionis.

"Vienas kitas privataus miško savininkas nepageidauja, kad jo valdose būtų medžiojama - tas vietas apeiname lanku. Tačiau dauguma savininkų prašo dar geriau ginti pasėlius nuo žvėrių", - tikino A.Kreiza.