Europos Sąjunga milijonus investuoja į Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo tvarkymą, jo traukimą iš šabakštynų, gelbsti nuo irimo, nykimo, bet tautiniai savanaudžiai vis tiesia nagus į bendrą gėrį.

Net maldos namų ansambliai, net legendomis apipinti piliakalniai, ant kurių degame bendrystės laužus, kenčia nuo to paties – brutalaus plėšimo, vagysčių ir savavalių gobšų nebaudžiamumo.

Rambyno regioninio parko direkcija, neseniai visuomenei pristačiusi trejus metus Skalvos žemėje vykdyto projekto rezultatą – atgaivintus, sutvarkytus, kultūringam ir patogiam lankymui parengtus Opstainių, Šereiklaukio ir Vilkyškių piliakalnius, jau patyrė ir barbarų antpuolių padarytą žalą.

Tvirti, sunkūs, gerai impregnuoti, stipriais varžtais prie atramų prisukti ąžuoliniai laiptai, vedantys į Opstainių piliakalnio viršūnę, neseniai buvo išlaupyti. Jų pakopas, montuotas stačiausioje įkalnėje, vagis išlupo ir išsivežė. Žinoma, kad panaudotų savo valdoje ar parduotų kitam - žmogui be garbės.

Rambyno regioninio parko direktorė Diana Milašauskienė padarytą žalą saugomos teritorijos infrastruktūrai įvertino keliais tūkstančiais litų ir kreipėsi į Pagėgių policiją. Bet dėl padaryto nuostolio viešajam interesui kaltininkų pareigūnai dar nerado, įtarimai niekam nepareikšti.

Keliais etapais 2010-2012 metais Rambyno regioniniame parke vykęs Opstainių, Šereiklaukio ir Vilkyškių piliakalnių, Rambyno alkakalnio tvarkymo projektas iš viso kainavo apie pusantro milijono litų. Šiemet atidaryto Lankytojų centro statyba ir įrengimas – dar 1,4 mln. litų.

Europinės paramos ir Lietuvos biudžeto lėšos, investuotos į šios saugomos teritorijos kultūrinių ir gamtinių vertybių išsaugojimą, jas atvėrė, atgaivino ir teikė keliautojams atgaivą ir pasigėrėjimą.

„Įvykdžius tvarkybos darbus, archeologinės Skalvos krašto vertybės naujai atsivėrė tiek Pagėgių krašto gyventojams, tiek šį kraštą lankantiems svečiams. Šie pokyčiai mus visus – lankytojus ir vietinius gyventojus – įpareigojo atidžiau saugoti gamtinį ir kultūrinį paveldą. Tai reprezentuoja mūsų kraštą“, - pristatymo metu kalbėjo Rambyno regioninio parko direktorė D. Milašauskienė.

Kad tik porą metų Opstainių piliakalnis išlaikys reprezentacinį vaizdą, direktorė neįtarė. Dabar ji suka galvą, kaip iš skurdaus įstaigos biudžeto rasti lėšų laiptų atkūrimui.„Jei gobšuoliai ims plėšti visus kitus infrastruktūros objektus visame atnaujintame parke, grįš nykuma“,- sako direktorė.

Nuo Opstainių piliakalnio atsiveria panoraminis vaizdas į šalia telkšantį tvenkinį, viršūnėje įrengta apžvalgos aikštelė, sutvirtinti šlaitai, papėdėje įrengta atokvėpio vieta, takas, automobilių apsisukimo vieta, pastatytas informacinis stendas su svarbiausia turistams reikalinga informacija.

Visi trys viena linija išsidėstę piliakalniai – Opstainių, Šereiklaukio ir Vilkyškių – pasiekiami keliu, vedančiu nuo Vilkyškių. Ši gyvenvietė stovi prie kelio Jurbarkas- Pagėgiai- Šilutė -Klaipėda.

Šereiklaukio piliakalnis senovėje buvo reikšmingu forpostu ties Nemuno ir Jūros upių senąja santaka. Piliakalnis jau pirmajame tūkstantmetyje leido Skalvos žemės gyventojams kontroliuoti laivybą upėmis ir pakrančių prekybos kelius.

Dabar ši teritorija yra Lietuvos- Rusijos Kaliningrado srities pasienio zona. Nelegalios prekybos interesai čia gyvi ir dabar, nes nenumarinami per šimtmečius. Bet kontrabandos vežikus kultūros paveldo niokojimu, ąžuolinių laiptų vagyste kažin ar galima būtų įtarti. „Greičiausiai tai yra lobti kitų sąskaita įpratusio pinigo vergo darbas“,- apgailestauja savo darbui pasišventę kultūros žmonės.