Visuose Europos Sąjungos (ES) vandenyse - nuo Šiaurės jūros iki Viduržemio - turi būti užtikrinta griežtesnė sauga jūroje vykdomiems naftos ir dujų paieškos, žvalgybos ir gavybos darbams. ES kaimyninės valstybės taip pat raginamos laikytis aukščiausių aplinkosaugos standartų, kai užsiima tokia veikla.

Tai pabrėžiama Europos Parlamento Aplinkos apsaugos komiteto nuomonėje, kurią ruošė europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis. Nuomonė parengta pagal Europos Komisijos pasiūlymą ir bus teisiškai įpareigojanti direktyva visoms ES valstybėms.

"Europos Sąjungai skubiai reikia griežto reglamento, kuris visuose ES vandenyse - nuo Šiaurės jūros iki Viduržemio - užtikrintų aukštus aplinkosaugos standartus. Jie padėtų išvengti nelaimių, kaip antai prieš keletą metų naftos išsiliejimo Meksikos įlankoje JAV teritorijoje "BP" valdomoje platformoje, o pastaruoju metu dujų nuotėkio iš "Total" priklausančios Elgin naftos ir dujų platformos Šiaurės jūroje 250 kilometrų nuo Škotijos krantų", - sakė J.V. Paleckis.

Pasak deputato, Lietuvai itin aktualus komiteto nuomonėje pabrėžiamas raginimas Europos Komisijai siekti įtraukti kaimynines valstybes laikytis griežtų ES aplinkosaugos standartų jūroje atliekant naftos ir dujų paieškos, žvalgybos ir gavybos darbus.

Nuo 2004 metų Baltijos jūroje ties Kuršių nerija Rusijos bendrovė "Lukoil -Kaliningradmorneft" eksploatuoja "Kravcovskoje" naftos platformą "D-6". Lietuvos politikai anksčiau viešai nerimavo, kad nesiimant atitinkamų kontrolės ir apsaugos priemonių, avarijos "D-6" atveju į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktai Kuršių nerijai grėstų ekologinė katastrofa. Iki šiol neužregistruotas nei vienas incidentas. Tiek Rusijos, tiek Lietuvos aplinkosaugos ekspertai tvirtina, kad platforma grėsmės aplinkai nekelia. Tačiau minimoje EP nuomonėje reikalaujama dar griežtesnės priežiūros ir pasiruošimo visiems, net mažai tikėtiniems atvejams.

Lietuvoje išrinktas socialdemokratas taip pat pabrėžė, kad platformų operatoriai turėtų būti aiškiai įsipareigoję atidėti pakankamai finansinių priemonių valymo išlaidų ir kompensacijų stambios avarijos atveju padengimui.

"Prisiminkime, esminis ES aplinkos teisės aktų principas - teršėjas moka", - pridūrė socialdemokratas.

Aplinkos komitetas kartu atkreipė dėmesį į Arkties regiono aplinkosaugos trapumą ir pasiuntė signalą ES valstybėms susilaikyti nuo leidimų atviroje jūroje vykdyti naftos ir dujų žvalgymo ir gavybos operacijas Arktyje.

Europarlamentaro J.V. Paleckio ruoštame dokumente pabrėžiamas poreikis nedelsiant informuoti visuomenę apie stambias avarijas ir veiksmus, kurių buvo imtasi siekiant apriboti žalą.

Galutinis balsavimas dėl šio dokumento EP plenariniame posėdyje numatytas gruodžio mėnesį.