UAB „Šiaulių vandenys“ užbaigė trejus metus trukusį projektą. Įmonė pirmiausia nebekaupia neapdoroto dumblo, kuris susidaro išvalius nuotekas, todėl pagerino aplinkos būklę, antra, dumblo apdorojimo metu išgauna ekologiškos energijos – biodujų, iš kurių gamina elektrą ir šilumą. Taigi šiauliečiai pirmieji Lietuvoje nuotekų dumblą pavertė naudingu.

Pagal projektą „Šiaulių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ nuotekų valyklos teritorijoje pastatyta dumblo priėmimo stotis, kurioje priimamas iš regiono valyklų atvežamas dumblas. Slenkančiais liejiniais išlieti du didžiuliai 3650 kub. metrų talpos dumblo pūdytuvai, kuriuose dumblas pūdamas išskiria biodujas. Šioms kaupti šalia įrengta 2100 kub. metrų talpykla su dviguba membrana, biodujų valymo įrenginys priemaišoms valyti ir biodujų žvakė dujų pertekliui sudeginti. Pastatytas techninis pastatas, kuriame sumontuoti generatoriai elektrai ir šilumai gaminti, boileriai vandeniui ir dumblui šildyti, apdorojimo procesus fiksuojantys davikliai.

Rekonstruotame dumblo apdorojimo pastate sumontuotos keturios centrifugos, iš kurių dviejose jau perpuvęs dumblas prieš džiovinimą nusausinamas iki 30 proc. drėgnumo. Naujame pastate dumblui džiovinti įrengta juostinio konvejerio tipo džiovykla, kurioje, pučiant karštam orui, dumblas sudžiovinamas į granules. Jų per parą susidarys apie 11,4 tonos, tad joms sandėliuoti pastatyta džiovinto dumblo saugojimo aikštelė.

Rangovai, įgyvendinantys ne vieną dumblo tvarkymo projektą Lietuvoje, šiauliečių pranašumu įvardija pažangiausias technologijas, kurios leidžia pasiekti geriausią sąnaudų ir energijos gavybos santykį. Ypač palankiai jie vertina elektrokinetinę dumblo dezintegravimo sistemą, kurią šiauliečiai įdiegė pirmieji šalyje. Pažangi technologija leidžia efektyviau suskaidyti dumblą prieš paduodant jį pūdyti. Tuomet pūdant dumblą anaerobinėje aplinkoje skaidomos organinės medžiagos išskiria daugiau biodujų, iš kurių gaminama elektros ir šilumos energija.

Kombinuotą šilumos ir elektros energijos jėgainę, sudaro du generatoriai, kurie, dirbdami visu pajėgumu, per metus gali pagaminti apie 4,5 mln. kilovatvalandžių elektros ir tiek pat šiluminės energijos. Taip pat labai šeimininkiškas pasirinkimas – galimybė išgautą energiją kaip produktą toliau naudoti pačioje technologijoje. Pasak WTE Wassertechnik GmbH projekto vadovo T. Keršteino, tokiems aukšto lygio technologiniams sprendimams buvo panaudota geriausių Europos gamintojų įranga.

Dabar, baigus projektą, pasiekta nauda yra dvejopa: pirma, tai – ekologija, nes apdorotas dumblas nebeteršia aplinkos, nebeskleidžia nemalonaus kvapo, be to, mažėja ir „šiltnamio“ efektas, antra – pūdant dumblą išgaunamos biodujos, iš kurių gaminama elektros ir šilumos energija priskiriama „žaliąjai“ energijai. Per metus, skaičiuojant pagal sausas medžiagas, planuojama perdirbti apie 5900 tonų nuotekų dumblo ir pagaminti apie 4,5 mln. kilovatvalandžių elektros ir tiek pat šiluminės energijos. Pagaminta elektros energija naudojama pačių įrenginių darbui arba bus perduodama į skirstomuosius elektros tinklus, o pagaminta šilumos energija naudojama pačių įrengimų darbui, t.y., dumblui pakaitinti prieš pūdant ir jau išpuvusiam džiovinti.

Šiauliečių įgyvendintas projektas naudingas ne tik miestui, bet ir visam regionui. Naujuose įrenginiuose tvarkomas ir apdorojamas ne tik Šiaulių miesto nuotekų valykloje susidarantis dumblas. Sudariusios sutartis su bendrove „Šiaulių vandenys“, dumblą gali atvežti ir kitos regiono vandentvarkos įmonės iš Joniškio, Baisogalos, Šeduvos, Kuršėnų, Linkuvos, Pakruojo ir Radviliškio nuotekų valyklų. Taip išsprendžiama viso regiono aplinkosaugos problema, nes ir ten dumblo nėra kur sandėliuoti.