Kur dingsta pasenusios prekės, kurių galiojimo laikas baigėsi? Toks klausimas neretai kyla dažnam pigesnio asortimento ieškančiam parduotuvių klientui. Atsakymas į šį klausimą jo nepradžiugintų – tokios prekės naikinamos.

Atsikrato suteikę nuolaidas

Vieno stambiausių prekybos tinklo atstovė Olga Malaškevičienė teigė, kad jos kompanijos parduotuvėse yra specialūs nukainotų prekių skyriai. Ten galima rasti maisto produktų, rečiau – pramoninių prekių.

„Besibaigiančio galiojimo maisto produktai parduodami su žymia nuolaida. Trumpo galiojimo prekės yra nukainojamos paskutinę galiojimo dieną, ilgesnio galiojimo – likus savaitei ar dviem iki galiojimo pabaigos“, – pasakojo O.Malaškevičienė.

Nukainoti produktai yra ženklinami specialia etikete ir sudedami specialiuose parduotuvės skyriuose. Šie skyreliai esą populiarūs. Teigiama, kad jais mielai naudojasi ne tik socialiai jautriausia visuomenės dalis.

Pirkėjai pastaruoju metu perka racionaliai, prekių kiekį planuoja iš anksto, todėl neretai pirmiausia apžiūri nupigintas besibaigiančio galiojimo prekes.

„Stengiamės užtikrinti, kad prekės būtų parduotos ir jų nereikėtų sunaikinti“, – teigė O.Malaškevičienė.

Tonos maisto – į šiukšlyną

Vis dėlto per mėnesį vien Klaipėdoje sunaikinimui iš prekybos centrų ir viešojo maitinimo įstaigų išvežama dešimtys tonų sugedusio maisto.

„Visi didieji prekybos tinklai turi sutartis su šalutinių gyvulinių produktų tvarkymo įmonėmis. Prekybos tinklai gamybinių atliekų, maisto produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, negali niekur kitur padėti, tik perduoti šitoms įmonėms“, – tvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos skyriaus vadovas Antanas Bauža.

Vienos tų įmonių sugedusius produktus sušeria gyvūnams, kitos kompostuoja ar naudoja biodujų gamybai.

Pasibaigus garantiniam maisto produktų terminui, prekybos tinklams griežtai draudžiama juos grąžinti gamintojams, produktai turi būti sunaikinti.

„Balandį iš maždaug 3 tūkst. Klaipėdos viešojo maitinimo įstaigų bei prekybos įmonių sunaikinimui išvežta 31 tona pasenusio maisto produktų, gegužę beveik – 28 tonos“, – konstatavo A.Bauža.

Nukainoja ir pramonines

Kai kuriuose prekybos centruose nukainotų produktų skyreliuose galima rasti ir pramoninių prekių.

Jei daiktas tinkamas naudoti, tačiau yra nežymus defektas ar pažeista pakuotė, parduotuvės darbuotojai savo nuožiūra, įvertinę pažeidimą, pažymi prekę specialia etikete ir nustato mažesnę kainą.

„Tuomet klientai gali rinktis. Jeigu prekė nėra skirta dovanai, tai dažniausiai pakuotės visgi atsiduria šiukšliadėžėje, o daikto kokybė nuo to tikrai nenukenčia“, – tikino O.Malaškevičienė.

Tačiau yra prekybos tinklų, kurie nukainotų prekių skyrelių neturi, maisto produktai išvežami sunaikinimui, pramoninės prekės nurašomos ir taip pat sunaikinamos.

Dėl broko nesiskundžia

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vyresnioji inspektorė Aldona Vybernaitienė teigė, kad dėl nukainotų pramoninių prekių broko žmonės skundžiasi itin retai.

Vienas toks atvejis buvo prieš dvejus metus, kai žmonės pirko nukainotą indaplovę, kuri tuoj pat sugedo.

„Kuruoju dėvėtų rūbų parduotuves, bet nėra buvę pretenzijų dėl drabužių kokybės. Žmogaus pasirinkimas, pirkti
ar ne prekę su defektu“, – teigė A.Vybernienė.

Mažmeninės prekybos taisyklėse numatyta, jog jeigu prekė yra nukainota dėl kokybės, parduodamas ją pardavėjas kitoje čekio pusėje būtinai turi parašyti, kad prekė nukainota dėl to, kad suplyšusi, įskilusi ar panašiai.

Jei tokio įrašo nėra, vėliau pirkėjas gali teikti pretenzijas dėl nukainotos prekės kokybės ir jis bus formaliai teisus, tikino inspekcijos specialistai.