Pusketvirto tūkstančio Panevėžio ir miesto gyventojų, neturėjusių centralizuotai tiekiamo geriamo vandens ir kanalizacijos, jau gali išspręsti šias buitines problemas. Modernūs vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklai ėmė veikti užbaigus beveik 35 mln. Lt vertės projektą. Jau prisijungė 1138 klientai prie nuotekų tinklų ir 916 – prie vandentiekio.

Praėjusių metų pabaigoje bendrovei „Aukštaitijos vandenys“ baigus įgyvendinti projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“, galimybę prisijungti prie modernių komunikacijų gavo 3 422 gyventojai.

„Visi statybos darbai yra pabaigti, įrengtos nuotekų ir vandens tinklų sistemos pripažintos tinkamos eksploatavimui, pasirašyti statinių statybos užbaigimo aktai. Prie tinklų jau jungiasi gyventojai. Gegužės 31 d. duomenimis, prie centralizuoto naujai pakloto nuotakyno savo tinklus prisijungė 1138 gyventojai, o prie centralizuoto vandentiekio tinklų – 916. Neabejojame, kad ateityje šis skaičius dar išaugs. Juolab, kad galutinis projekto įgyvendinimas, turint omenyje gyventojų prisijungimus, nukeltas dar penkeriems metams į priekį,“ – pasakojo UAB „Aukštaitijos vandenys“ statybos direktorius Sigitas Činga.

Šio projekto įgyvendinimas Panevėžio rajono gyventojams itin aktualus – prieš nutiesiant naujus vandentiekio ir nuotekų tinklus maždaug ketvirtadalis apskrities gyventojų neturėjo visiškų buitinių patogumų. Anot specialistų, įrengus nuotekų siurblines, ženkliai pagerės ekologinė vietovės būklė, sumažės aplinkos tarša, o žmonės gers sveiką ir saugų vandenį.

Atlikus numatytus darbus, užtikrintas tinkamas namų ūkių nuotekų tvarkymas – visos nuotekos valymui nukreipiamos į centralizuotą nuotekų valyklą. Ženkliai sumažės aplinkinių vandens telkinių (ypač Nevėžio) tarša. Mažinant nepakankamai išvalytų nuotekų patekimą į aplinką, sumažinamas azoto ir fosforo junginių, kurie suaktyvina eutrofikacijos procesus (vandens „žydėjimą“, ištirpusio deguonies kiekio mažėjimą, žuvų dusimą), patekimas į atvirus vandens telkinius.

Dėmesys iš naujakurių

Kelerius metus trukęs projektas buvo suskirstytas į keturis įgyvendinimo etapus. Jų metu nuotekų ir vandens tinklų plėtra vykdyta skirtingose Panevėžio rajono ir miesto teritorijose.

Pasak S. Čingos, šiuo metu didžiausią aktyvumą ir norą prisijungti prie įrengtų vandens ir nuotekų šalinimo sistemų rodo įgyvendinto projekto trečiojo etapo teritorijų gyventojai. „Didžiausias aktyvumas jaučiamas Ramygalos miestelyje, Naujamiesčio miestelyje, Tilvyčio g. kv. dalyje, Šilagalio kaime. Žmonių įsitraukimą iš dalies lemia jų socialinė ir finansinė padėtis. Štai, pavyzdžiui, labai ryškus yra Paežerio I k. aktyvumas, nes ten gyvena nemažai naujakurių, “ - komentavo S. Činga.

Numatoma, kad iki 2013 m. prie naujų komunikacijos tinklų prisijungs visi pusketvirto tūkstančio gyventojų, kuriems jau sudarytos sąlygos naudotis centralizuotu vandentiekiu ir nuotekų sistema.

Patogumai mieste ir rajone

Siekiant pagerinti buitinių patogumų neturinčių gyventojų padėtį, vandens ir nuotekų tinklų plėtros darbai atlikti didelėje dalyje Panevėžio rajono ir miesto teritorijos.
Projektas apėmė J. Janonio, Daumėnų, Plukių, Bajoriškių, Alyvų, Naujamiesčio, Stoties, K. Donelaičio, Smėlynės, A. Smetonos, Marijonų, Katkų, Klaipėdos, Matininkų, Pagojaus ir kt. gatves, taip pat priemiestinius Berčiūnų, Vyčių, Velželio, Dembavos, Velžio, Paviešėčių, Pažagienių, Maskvytiškių, Vaivadų, Senamiesčio, Šilagalio kaimus, Ramygalos ir Naujamiesčio miestelius.

Projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Panevėžyje ir Ramygaloje“ vertė sudaro beveik 35 mln. Lt. UAB „Aukštaitijos vandenys“ į investavo 1,78 mln. Lt savo lėšų. ES fondo indėlis – daugiau kaip 29, 69 mln. Lt, Lietuvos Respublikos biudžeto – apie 3,5 mln. Lt.

Kaip prisijungti?

Gyventojai, nusprendę atsikratyti vargų dėl geriamojo vandens kokybės ir nuotekų šalinimo bei prisijungti prie centralizuotos sistemos, visų pirma, turėtų kreiptis į UAB „Aukštaitijos vandenys“, kuri išduoda projektavimo sąlygas. Už jas mokėti nereikia.

Kitas žingsnis – kreiptis į licencijuotus projektuotojus, kurie parengtų vandentiekio ir nuotekų tinklų projektą. Gyventojams savo resursais įsirengus įvadinius tinklus, apie tai reikia pranešti „Aukštaitijos vandenų“ bendrovės specialistams, kol tinklai dar neužpilti žemėmis. Specialistai įvertins, ar viskas atlikta pagal nustatytus reikalavimus. Į daugelį klausimų atsakymus žmonės suras gavę projektavimo sąlygas, pasirengę projektus – paprastai tiek projektavimo sąlygas išduodantys UAB „Aukštaitijos vandenys“ specialistai, tiek tinklų projektuotojai atsako į visus rūpimus žmonėms klausimus.