Aplinkos apsaugos srityje Lietuvoje – vienas geriausių Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos ir struktūrinių fondų paramos panaudojimo rodiklių. 2007–2013 m. laikotarpiu aplinkos apsaugos sričiai numatyta skirti viso apie 3,13 mlrd. litų ES paramos. Net dėl 90 proc. šių lėšų panaudojimo jau yra pasirašytos finansavimo sutartys su aplinkos apsaugos projektų vykdytojais.

„Iki 2013 m. bus panaudotos apie 80 proc. lėšų, skirtų aplinkos apsaugos projektams vykdyti, tačiau dalies didžiųjų projektų vykdymas užtruks iki pat 2015 m. Įgyvendinus juos, ne tik galėsime šiuolaikiškai tvarkyti atliekas, ypač – bioskaidžias, bet ir didesnei šalies gyventojų daliai bus užtikrintas visas normas atitinkančio vandens tiekimas", – sako LR Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Vansavičius.

Be to, apie pusė milijardo iš 3,13 mlrd. litų ES suteiktos paramos skirta biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio išsaugojimui. Įgyvendinant šiuos projektus, ribojamas tam tikrų invazinių augalų bei gyvūnų rūšių paplitimas, pavyzdžiui, naikinamas Sasnovskio barštis, taip pat įrengiami pažintiniai takai, tvarkomi kraštovaizdžio ir gamtinio paveldo objektai. Pagal pastarąją programą, iš 647,5 mln. Lt, numatytų skirti iš ES paramos ir Lietuvos biudžeto, projektų įgyvendinimui jau panaudota net 77 proc. paramos lėšų.

Vieni geriausių rodiklių įgyvendinant projektus pasiekti vandentvarkos srityje. 2007–2013 m. laikotarpiu šiai sričiai buvo numatyta skirti apie 2,1 mlrd. Lt iš ES paramos bei valstybės biudžeto. Dėl šiuo metu jau įvykdytų ar vykdomų projektų pasirašytos finansavimo sutartys, numatančios 95 proc. skirtų paramos lėšų įsisavinimą. Atliekų tvarkymo projektams įgyvendinti skirta apie 756 mln. Lt, iš jų iki šiol yra išmokėta kiek daugiau nei 180 mln. litų ES paramos lėšų, tačiau dar dėl 80 proc. paramos panaudojimo – pasirašytos projektų įgyvendinimo sutartys.

Didžioji dalis minėtų ES paramos lėšų skirta higienos normas atitinkančio vandens tiekimo užtikrinimui gyventojams bei nuotekų vandenų tvarkymui, centralizuotų nuotekų tvarkymo tinklų tiesimo iki gyvenamųjų zonų įgyvendinimui. Taip pat – esamų sąvartynų tvarkymui bei naujų įdiegimui, bioskaidžių atliekų perdirbimo objektų statybai.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), įkurta 2002 m. Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos, yra ISPA programos, pagal kurią finansuoti aplinkosaugos projektai Lietuvoje, įgyvendinimo agentūra. Nuo 2004 m. gegužės 1 d., Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, APVA administruoja aplinkosaugos projektus, finansuojamus iš ES Sanglaudos fondo ir struktūrinių fondų, taip pat toliau prižiūri, kaip vykdomi ISPA fondo finansuojami projektai.