Sostinės gyventojams gerai žinomas buvęs namas-vaiduoklis Konstitucijos prospekte jau nugriautas. Šiuo metu teritorijoje vykdomi intensyvūs valymo darbai, o šalia dirbantys žmonės skundžiasi didžiuliais dulkių debesimis ir oro tarša kietosiomis dalelėmis.

„Norėčiau informuoti, Konstitucijos pr. 21 vykdomi smulkinto betono valymo darbai ženkliai teršia atmosferą kietosiomis dalelėmis. Ši tarša matoma plika akimi didelio dulkų debesies pavidalu, jei tik pajėgsite išbūti atsimerkęs ilgiau nei keletą sekundžių“, - laiške GRYNAS.lt redakcijai skundėsi šalia dirbanti Neda Nordin.

Moteris teigė, kad jau kelios dienos stebi panašius vaizdus ir yra sunerimusi dėl kietųjų dalelių keliamo pavojaus darbuotojams, šalia esančių gatvių daugiabučių ir kitų namų gyventojams, vaikams ir jaunimui, kurie lankosi šalia esančiuose Lietuvos valstybiniame jaunimo centre ar lenkų mokykloje ir viešojo transporto stotelėje laukiantiems keleiviams.

Moteris patikslino, kad dulkių debesys pakyla kelis kartus per dieną, vienai ar daugiau valandų. N. Nordin reikalavo, kad statybos darbus atliekanti įmonė laikytųsi taisyklių ir užtikrintų, kad sostinės gyventojams nereiktų kentėti dėl jų daromos žalos.

„Būtent toje vietoje oro tarša nėra matuojama. Artimiausia matavimo stotis už kelių šimtų metrų. Bet kažkokio neįprasto kietųjų dalelių padidėjimo neužfiksavome. Dažnai tai įvyksta tik anksti ryte, kuomet keliuose padaugėja automobilių“, - GRYNAS.lt aiškino Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Vita Šilienė. Jos teigimu, paskutinis akivaizdus taršos padidėjimas buvo užfiksuotas gegužės 3 – 4 d., tačiau taršos padidėjimas buvo fiksuotas ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose.

N. Nordin apgailestavo, kad nepavyko fotoaparatu užfiksuoti dulkių debesų. Tačiau kartais taip būna, kad parašius apie buvusį pažeidimą, jie stebuklingai ima nebesikartoti.

Vilniaus miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Vytautas Eidikonis patikino, kad minėtą laišką gavo ir jis. „Patikiname, kad jau pradėjome tyrimą. Minėta statybų aikštelė bus tikrinama ir žiūrėsime kaip ji laikosi statybinių atliekų tvarkymo taisyklių“, - teigė vyras. Pagal minėtas taisykles, sausomis dienomis statybų aikštelės, kuriose atliekami darbai gali sukelti dulkių debesis, privalo būti laistomi, kad užtikrintų saugų oro taršos lygį. Rangovai turi būti įsirengę laistymo įrangą ir esant reikalui ją naudoti. Taip pat turi būti imamasi ir statybinių atliekų transportavimo saugumo priemonių: neretai vežamos statybinės atliekos smarkiai dulka ir teršia orą, todėl vežamos jos turi būti tik sudrėkintos arba sandariai uždengtos.

Pastato-vaiduoklio griovimas Konstitucijos pr.

Statybos darbų eigą ir taisyklių laikymąsi turi prižiūrėti miesto savivaldybė. „Nors darbai jau vykdomi kelis mėnesius, tačiau pirmą kartą užgirdome apie gyventojų skundus dėl to. Tikrai dar niekas dėl to nesikreipė, - buvo nustebusi Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Vita Braškienė, - beveik kiekvieną dieną tikriname tą objektą, nes jis šalia miesto centro ir prie pat mūsų. Dar nebuvome užfiksavę nei vieno pažeidimo“.

V. Braškienė pažadėjo, kad dar šį vakarą jos darbuotojai apsilankys statybų aikštelėje ir patikrins ar statybininkai laikosi visų taisyklių.

Namo-vaiduoklio vietoje ateityje turės iškilti naujas biurų pastatas. Tačiau iki jo statybų pradžios dar reikia pašalinti buvusio pastato liekanas. Visą teritorijos tvarkymo projektą vykdo norvegų kapitalo bendrovė UAB „Schage Real Estate“. GRYNAS.lt pakalbintas jos generalinis direktorius Kjetil T. Hansennas papasakojo, kad jo valdoma įmonė betono valymo darbams yra pasamdžiusi UAB „Vilniaus betono demontavimo technika“. Su šia įmone yra sudaryta sutartis, pagal kurią minėta įmonė įsipareigojo laikytis visų tvarkymo taisyklių ir įsirengti laistymo techniką aikštelėje.

N. Nordin apgailestavo, kad nepavyko fotoaparatu užfiksuoti dulkių debesų. Šiuo atveju tai būtų neginčijamas įrodymas, kad valymo darbus atliekantys darbininkai nesilaiko saugumo ir aplinkosauginių reikalavimų. Tačiau kartais taip būna, kad parašius apie buvusius pažeidimus, šie stebuklingai ima nebesikartoti.