Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos valstybių sienų sankirtoje žaliuos net keturių šalių piliečių pasodinti medžiai. Miškas pavadintas Miškininkų vienybės ąžuolynu.

Balandžio 20-ąją į Pajevonio girininkijai priklausantį Grybingirio mišką suvažiavo miškininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos.

Talkininkus pūsdami medžioklės ragus darbui sutelkė Vokietijos atstovai.

Miško sodinimo akciją inicijavusios Marijampolės urėdijos miškų urėdas Kęstutis Bielskus pasveikino vietos miškasodžio talkininkus ir svečius: keturis Vokietijos Tiuringijos žemės miškininkus, septynis Lenkijos atstovus, keturis talkininkus iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities. Lietuvai atstovavo Aplinkos ministerijos Miškų departamento skyriaus, GMU ir Marijampolės miškų urėdijos bei jos girininkijų darbuotojai, Vilkaviškio savivaldybės ir Vištyčio seniūnijos, rajono aplinkos apsaugos agentūros, Vištyčio regioninio parko, VSAT Lazdijų rinktinės Vištyčio užkardos vadovai.

Talkininkai, vadovaujami Pajevonio girininkijos girininko Rymanto Vaičaičio, ketino pasodinti 2 000 Lietuvoje užaugintų ąžuoliukų ir 400 eglaičių. Tačiau Miškininkų vienybės ąžuolynas bus šiek tiek tankesnis ir įvairesnis, nes savo sodinukų atsivežė ir svečiai. Rusijos atstovai – ąžuoliukų, vokiečiai – liepaičių bei maumedį, lenkai – iš popiežiaus Benedikto pašventintų sėklų išauginto europinio kėnio ir paprastojo buko sodinukų.

„Kadangi ribojamės su Rusija ir Lenkija, bendradarbiaujant kilo idėja artimiau susidraugauti ir su kaimyninėmis šalimis. Tad nuo 2009 m. pradėjome bendrauti su Lenkijos Suvalkų urėdija. O šiemet pirmą kartą kontaktus užmezgėme su Rusijos Federacijos Kaliningrado srities miškininkais, Nesterovo urėdija“, – sakė R. Mažėtis.

Pernai Marijampolės urėdijos atstovai su Suvalkų miškininkais sodino medžius Lenkijoje. Tuomet ir gimė idėja 2012-aisiais pasodinti mišką trijų valstybių sandūroje.

Pasodintą mišką pašventino Vištyčio parapijos klebonas Linas Dūkšta, kartu su kitais talkininkais dalyvavęs miškasodyje.