Šio mėnesio 25 ir 28 dienos vakarais gamtai neabejingi ir aktyvaus laisvalaikio ieškantys žmonės rinksis Verkių regioniniame parke ir iki vidurnakčio rinks per gatves migruojančius varliagyvius.

„Nors kai kurių varliagyvių rūšių pavasarinė migracija jau įpusėjo, tačiau atokesnių vietovių keliuose, sutemus, vis dar gausu rupūžių ir varlių. Mūsų užduotis pasirūpinti, kad kuo daugiau amfibijų pasiektų kitą kelio pusę nepervažiuotos automobilio ratų. Toks netyčinis varlių ir rupūžių naikinimas daro didelė žalą tų vietų ekosistemai. Todėl mūsų pareiga pasirūpinti, kad padaryta neigiama įtaka ekologinei pusiausvyrai būtų kompensuota.“ – sakė akcijos organizatorius Daumantas Liekis.

Paprastosios rupūžės, pievinės ir smailiasnukės varlės savo migraciją į vandens telkinius pradėjo vos tik atšilus orams. Šie gyvūnai pabudę iš žiemos miego traukia į vandens telkinius, kad galėtų išneršti ikrelius iš kurių išsiris buožgalviai.

Sutemus ir naktį daugelis varliagyvių rūšių pradeda maitintis, judėti link nerštaviečių ir poruotis. Anot D. Liekio, dėl šios priežasties akcija vyks tamsiuoju paros metu.

„Automobilių vairuotojų dėl to kaltinti negalime. Tamsiame kelyje apvažiuoti tokios galybės smulkių padarėlių neįmanoma. Daugelyje šalių, prie nerštaviečių įrengti migracijos tuneliai ir specialios tvorelės. Lietuvoje kelių infrastruktūra nepritaikyta jokių gyvūnų migracijoms. Todėl viskas, ką galime padaryti, tai imtis panašių socialinių akcijų, kurios skatina žmonių savimone ir moko saugoti tuos sutvėrimus, kuriems iš tiesų to reikia. Pripažinkime, kad dažnai gyvūnų apsaugos ar gausinimo iniciatyvos būna orientuotos į mielus, pūkuotus ar plunksnuotus padarėlius, kurių populiacijų rodikliai svyruoja dėl natūralių veiksnių.“

Akcijos organizatoriai šio trečiadienio ir šeštadienio vakarą rinkti migruojančių varlių ir rupūžių skatina atvykti su dviračiais, kad būtų galimybė pasiekti kelias migracijos vietas Verkių regioniniame parke.

Medžiaginiais maišeliais ir kibirėliais nešini pėstieji akcijos dalyviai taip pat laukiami. Jie galės darbuotis nenutoldami nuo Verkių rūmų.

„Varlės maiše“ akcijos rengėju teigimu, visi akcijos dalyviai turės galimybę iš arčiau susipažinti su mūsų krašto varliagyviais ir atsikratyti neigiamo stereotipo apie gleivėtus šaltakraujus.

Kviečia ir Kamanų rezervatas

Antrus metus iš eilės Kamanų gamtos rezervate gelbstimos varlės - kad jų nesuvažinėtų automobiliai , varlės į nerštavietes per kelią nešiojamos kibirais. Kamanų gamtos rezervato ekologas Vaidotas Grigaliūnas sako, kad varles išgelbėti gan paprasta. Vos varlės išlindo iš žiemaviečių, čia pastatytas užtvaras. Ištiesta apie 120 metrų plėvelės, maždaug 20-30 centimetrų aukščio, kad varlė neperšoktų.

Prie užtvaro į žemę įkasti kibiriukai. Į nerštavietę šokuojanti varlė negali peršokti užtvaros, šokuoja palei ją ir įkrenta į kibiriuką. Ekologas ateina tris kartus per parą ir surinkęs iš kibiriukų varles neša jas per kelią. Tuoj už kelio - šiltos balutės, kurias ir tikėjosi pasiekti varlės. Iš kibirėlio jos išpilamos į nerštavietę.