Ties Kaunu rengiamasi rekonstruoti 13 km greitkelio Vilnius-Klaipėda ruožą. Šalia kelio bus nutiestas naujas dviratininkų ir pėsčiųjų takas, bus įrengti trys viadukai, pastatyti triukšmo užtvarai.

Automobilių srautas kasmet auga

Greitkelio ruožas nuo 94 iki 107 kilometro – vienas intensyviausių Lietuvoje. Piko metu pastaraisiais metais kelio atkarpoje ties Kaunu nuolat susidaro spūstys. Atlikus rekonstrukciją keliuose ruožuose būtų galima padidinti leistiną greitį iki 110 km/h.

Transporto ir kelių tyrimo instituto duomenimis, atkarpa nuo Biruliškių iki Sargėnų sankryžų yra virtusi Kauno „gatve“, jungiančia Savanorių prospektą su Šilainiais, Vytėnais, Sargėnais bei prekybos centru „Mega“.

Kasmet šiame greitkelio ruože eismo intensyvumas didėja: 2000-aisiais per parą pravažiuodavo 14,6 tūkst., 2007-aisiais – beveik 26 tūkst. automobilių. Prognozuojama, kad per 25 metus šioje greitkelio atkarpoje per parą pravažiuos 41 procentu automobilių daugiau nei dabar.

Vietomis greitkelis praplatės

Pagal parengtą specialųjį planą iš viso numatoma rekonstruoti 13 km ruožą, 6,5 km atkarpa nuo Biruliškių iki Sargėnų sankryžų bus išplatinta nuo esamų keturių iki šešių eismo juostų.

Projekto metu bus pertvarkytos penkios skirtingų lygių sankryžos bei projektuojamos dvi naujos. Dėl šešių eismo juostų įrengimo numatoma paplatinti du esamus pėsčiųjų viadukus. Taip pat bus pastatyti trys nauji viadukai: vienas jungs Ašigalio gatvę su Briedžių taku, antrasis bus naudingas Giraitės gyventojams, o trečiasis – pagerins gyventojų susisiekimą ties Biruliškių sankryža.

Be to, bus nutiestas 7 km pėsčiųjų ir dviratininkų takas.

Abu senieji tiltai per Nerį, iš kurių vienas buvo įlūžęs 2009 metų pradžioje, taip pat bus įrengiami naujai: bus išardytos jų perdangos ir įrengtos naujos. Nauji tiltai bus pritaikyti šešių eismo juostų keliui. Vienas tiltas turės tris eismo juostas viena kryptimi.

Bus mažiau triukšmo

Netoli greitkelio gyvenantys kauniečiai nuolat kenčia nuo triukšmo. Paaiškėjo, kad bet 84 individualių ir trijų daugiaaukščių gyvenamųjų namų aplinka yra veikiama didesnio nei leidžia Higienos normos triukšmo.

Greitkelio rekonstrukcijos metu numatyta įrengti beveik 10 km ilgio triukšmo užtvarų ties Biruliškių sankryža, Briedžių taku, Muravos, Eigulių, Šilainių rajonais, Sargėnais ir Giraite.

Bus mažiau teršiamas požeminis vanduo

Greitkelio ruožas, kurį planuojama rekonstruoti, kerta dvi upes: Neries upę, per kurią priešpriešiniam eismui yra pastatyti du tiltai ir upelį Lieda.

Artimiausia keliui yra Eigulių vandenvietė, nutolusi apie 80 metrų. Rekonstruojant kelią siekiama apsaugoti paviršinį ir požeminį vandenį nuo galimos taršos lietaus ir sniego tirpsmo nuotekomis nuo kelio.

Todėl yra numatyti nauji valymo įrenginiai vietose, kur jų anksčiau nebuvo: ties tiltais per Neries upę ir ties Liedos upeliu.

Į šiuos valymo įrenginius grioviais bus nuvedamos ir nuotekos nuo kelio.

Pasodins medžių ir krūmų

Rekonstruojant greitkelį planuojama pagerinti ir pakelių kraštovaizdį. Numatyta apželdinti Vytėnų ir Sargėnų sankryžas ir naujai planuojamą sankryžą 106 kilometre bei iškasos šlaitą ties „Mega“.

Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje jau numatyta, kad Vytėnai pasipuoš kelių rūšių žydinčiais krūmais ir spygliuočiais bei lapuočiais medžiais. Kitų sankryžų želdinimas dar tik planuojamas.