Per pirmąjį šių metų ketvirtį Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) projektų vykdytojams jau išmokėjo 75,5 mln. litų, 103 proc. įvykdžiusi ketvirčio planą. Kaip sakė APVA direktorius Kastytis Tuminas, pasirašytų sutarčių, finansuojamų ES struktūrinių fondų lėšomis, vertė per šį laikotarpį išaugo net iki 2,9 mlrd. litų.

Vieni didžiausių projektų, kurie bus vykdomi pagal per pirmąjį ketvirtį pasirašytąsias sutartis, yra skirti vandentvarkai ir vandenvalai. Juos įgyvendinus, bus modernizuota ir išplėsta vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūra Raseinių, Lazdijų, Šakių ir Radviliškio rajonuose.

Šalies vandens telkinių būklei gerinti pasirašyta 3,7 mln. litų vertės finansavimo ir administravimo sutarčių. Didžiausi projektai bus įgyvendinti Trakų rajono savivaldybėje gerinant Onuškio ežero ekologinę būklę ir Pasvalio rajono savivaldybėje tvarkant Lėvens upę ir jos tvenkinį Pasvalio mieste.

ES parama padės sutvarkyti ir praeityje užterštas teritorijas. Viena iš jų – buvusio „Elnio“ avalynės ir odų fabriko teritorija Šiauliuose. Jai sutvarkyti APVA pasirašė dar vieną finansavimo ir administravimo sutartį su Šiaulių miesto savivaldybės administracija. Įgyvendinus šį projektą, bus sutvarkytas kraštovaizdis, o požeminis vanduo apsauotas nuo taršos aplinkai pavojingomis medžiagomis.