Leidimo įvažiuoti į Baltarusiją laukiančių vilkikų eilės – kasdienis reginys kelyje VilniusMinskas. Lūkuriuodami eilėje vairuotojai nesibodi dešimtis kilometrų pamiškės užversti šiukšlėmis, nors kas keliasdešimt metrų neseniai čia pastatyti šiukšlių maišai ir konteineriai.

Nuolatinė problema

Važiuojant keliu A3, (Lietuvos magistralinis kelias nuo Vilniaus iki Lietuvos-Baltarusijos sienos, – red. past.) pastebimas didelis šiukšlynas. Apie šią bėdą yra kalbama kiekvienais metais.

Tai patvirtino ir pakelėje sutikti kelininkai: „Pakelę tenka tvarkyti labai dažnai ir nepastebėjome, kad šiukšlių kiekis mažėtų“, - atviravo „Vilniaus regiono kelių“ darbuotojas. Dvi darbininkų brigados dvi dienas iš eilės jau triūsia pakelėse ir žino, kad tą patį jiems reiks daryti dar ne vieną kartą.

Biotualetų nėra ir nebus

Prieš metus Medininkų seniūnijos seniūnas Stanislavas Boroško GRYNAS.lt aiškino, kad vienintelis galimas problemos sprendimo būdas yra pastatyti pakankamai konteinerių ir biotualetų. Anuomet tai patvirtino ir Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistė Sandra Latvėnienė. Savivaldybėje turėjo būti svarstomas projektas dėl konteinerių ir biotualetų įrengimo probleminiame kelio ruože.

Visai neseniai kelininkai šiame kelio ruože pastatė daug šiukšlių maišų, bet vairuotojai vangiai meta šiukšles į juos. Pakelėse stovintys konteineriai taip pat neatrodo perpildyti.

„Šiuo metu. 8 km ruože yra pastatyta 12, 1,1 m3 talpos, konteinerių. Šiukšlės yra išvežamos kartą per savaitę, nes konteineriai prisipildo, vadinasi kas savaitę į juos patenka apie 13 m3 atliekų,“ - pasakojo Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Anton Žuk. Jo duomenimis, dabar šalia kelio stovi tik vienas biotualetas, o ateityje nebeplanuojama statyti naujų, nes savivaldybė neturi tam reikiamų lėšų.

Kelininkai
Šlykščiausia yra rinkti plastikinius maišelius su išmatomis ir butelius su šlapimu. Protu nesuvokiama, kaip taip galima elgtis?

Anot šiukšles renkančių kelininkų, vilkikų vairuotojai, iš kurių daugiausiai Baltarusijos piliečiai, maišelius su atliekomis ar pavienes šiukšles dažniausiai svaido tiesiog pro langą.

„Šlykščiausia yra rinkti plastikinius maišelius su išmatomis ir butelius su šlapimu. Protu nesuvokiama, kaip taip galima elgtis? Juk šalia kelio miškas, nejau negali jie nueiti ten?“, - apie nepavydėtiną darbo dalią kalbėjo vienas iš kelią tvarkančių darbuotojų.

Baudos negąsdina

Šalia kelio stovintys kelio ženklai ragina vairuotojus šiukšles mesti į konteinerius ir perspėja, kad bauda už šiukšlinimą – 200-800 Lt. „Tokį nestandartinį baudos dydį nustatė Vilniaus rajono savivaldybė. Kadangi tokios baudos nėra kelių eismo taisyklėse, jos taikyti negali eiliniai kelių policininkai“, - įstatymų peripetijas aiškino Kelių policijos valdybos viršininkas Gintaras Aleksandravičius. Anot jo, tokiomis baudomis gali bausti tik Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, organizuodami su policija bendrus reidus.

„Kai kelyje susidaro eilės, tuomet svarstome ir reidų galimybę. Dažniausiai jie būna žiemą. Kol nėra eilių, nėra ir būtinybės rengti reidus“, - pasakojo Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Tadeuš Buiko. Anot pašnekovo, pakelėje pastatyti konteineriai ir šiukšlių maišai turėtų padėti sušvelninti šią problemą.

2011 m. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su policija organizavo 4 reidus. Per juos buvo skirta 15 įspėjimų, o 7 vairuotojai nubausti piniginėmis baudomis. „Šiuo metu eilės jau kiek sutrumpėjusios. Jeigu po savaitgalio dar jų bus, svarstysime galimybę surengti dar vieną reidą“, - tikino T. Buiko.

Kasmet magistraliniame kelyje A3 vilkikų eilės nusidriekia nuo kelių iki keliolikos kartų. Tuomet Lietuvos pamiškes teršia tūkstančiai vilkikų vairuotojų. Nubausti vairuotoją galima tik užklupus jį darant nusikaltimą, o tai smarkiai apsunkina pažeidėjų pagavimo tikimybę. Turbūt dėl to svečių šalių vairuotojų baudos negąsdina, o mentalitetas netrukdo „nematyti“ šiukšlių konteinerių ir nejausti poreikio gamtinius reikalus atlikti civilizuotai, o ne čia pat pakelėje.